Jyllands-Posten

Kontrovers­iel amerikansk tv-stjerne skaber igen overskrift­er i Moskva

Den tidligere Fox Newsvaert Tucker Carlson er kommet med et opsigtsvae­kkende budskab fra Ruslands hovedstad.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Den tidligere Fox News-vaert og staerkt højredreje­de tvpersonli­ghed Tucker Carlson skaber nu igen røre med sin kontrovers­ielle adfaerd.

Tirsdag aften dansk tid lagde han en video ud på det sociale medie X, hvor han annoncered­e, at han som den første amerikansk­e medieperso­n efter krigsudbru­ddet i Ukraine er taget til Rusland for at interviewe Ruslands praesident, Vladimir Putin.

»Vi har forberedt det i lang tid,« sagde han og fortsatte med at forklare, at det er et job for enhver journalist »at informere befolkning­en«:

»De fleste amerikaner­e har ingen idé om, hvorfor Putin invaderede Ukraine, eller hvad hans mål er nu,« sagde han.

Rusland har onsdag bekraeftet, at interviewe­t har fundet sted, og at det skete tirsdag. Det oplyser Dmitry Peskov, der er talsmand for Kreml, ifølge Reuters.

De seneste dage har nyheden om Tucker Carlsons rejse til Rusland spredt sig som lynild på de sociale medier.

I april sidste år blev den kendte tv-personligh­ed fyret fra tv-stationen Fox News.

Siden har han lanceret sin egen streamingv­ideotjenes­te på det sociale medie X. Her interviewe­de han i august USA’s tidligere praesident Donald Trump. Han har også interviewe­t Ungarns praesident, Viktor Orbán. Nu har han så tilsynelad­ende kastet sit blik på den russiske praesident, Vladimir Putin.

Tucker Carlson er i flere måneder blevet kritiseret for at have en alt for ukritisk tilgang til Ruslands praesident. I februar 2022 – dagen før Ruslands angreb på Ukraine – beskyldte Tucker Carlson i sit nu hedengangn­e tv-show ”Tucker Carlson Tonight” USA’s magtelite for på uretmaessi­g vis at have daemoniser­et Vladimir Putin:

»At hade Putin er blevet det centrale formål med USA’s udenrigspo­litik,« sagde han.

Han har også kaldt Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, for en »diktator«.

I august fik kommentare­rne den Kreml-tro chefredakt­ør for det russisk statskontr­ollerede medie Russia Today Margarita Simonyan til at opfordre Vladimir Putin til at lade sig interviewe af Tucker Carlson:

»Tucker gør et fantastisk stykke arbejde. Forresten har han bedt om et interview med Vladimir Putin. Det ville vaere fantastisk, hvis nogen hører dette og bringer beskeden videre til praesident­en,« sagde Margarita Simonyan under et tv-show på Russia-1.

Spottet i Moskva

Forleden kom der så nyt frem i sagen.

Her viste russiske medier billeder af Tucker Carlson på Bolsjojtea­tret i Moskva, ligesom han blev set indtage et måltid mad på et hotel.

Til den russiske avis Izvestia sagde Tucker Carlson, at der var »smukt« i Ruslands hovedstad.

»Jeg ville tale med folk for at høre, hvordan det går herovre, og det går jo godt,« sagde han.

På spørgsmåle­t om, hvorvidt han var i Moskva for at interviewe Vladimir Putin, sagde Tucker Carlson følgende, mens han smilede:

»Vi får se.«

Udtalelser­ne til den russiske avis Izvestia er siden gået viralt på X. Her kritiseres Tucker Carlson af flere for at ligge under for Ruslands propaganda, mens andre kalder ham en modig amerikansk journalist, der tør fortaelle sandheden.

På CNN sagde tv-vaerten Erin Burnett for nylig, at Kreml med besøget forsøger at øve indflydels­e på den tidligere praesident Donald Trump og hans mest hårdføre Maga-fløj –”Make America Great Again”– blandt Republikan­erne.

»Putin forsøger at bejle til Maga-republikan­erne i USA. Faktisk er en af lederne af Maga-republikan­erne i Moskva her til aften,« sagde hun og henviste direkte til billederne af Tucker Carlson på russisk tv.

Vaekker kritik

Sagen vaekker bl.a. kritik, fordi USA i flere måneder har vaeret oppe at toppes med Rusland, efter at russiske tropper i februar i 2022 invaderede Ukraine.

F.eks. har den amerikansk­e journalist Evan Gershkovic­h fra avisen Wall Street Journal vaeret faengslet i snart et år anklaget for at vaere amerikansk spion. Både Wall Street Journal og USA kalder anklagerne for grundløse.

Af samme grund betegner kritikere Tucker Carlsons flirt med Putin for smagløs. De mener, at han lader sig udnytte af en hensynsløs diktator, der på brutal vis har slået uskyldige ukrainere i ihjel.

Den russiske avis Moscow Times skrev tirsdag, at uanset om interviewe­t med Vladimir

Putin kommer til at finde sted, har Kreml allerede med Tucker Carlsons besøg scoret en kaempe propaganda­gevinst.

»Adgang til et amerikansk publikum gennem Carlson under den ophedede kamp mellem Biden og Trump er igen en mulighed for at udøve den velkendte indflydels­e på det amerikansk­e valg,« sagde en anonym regeringsk­ilde til avisen med henvisning til USA’s praesident­valg til november.

Sagen om Tucker Carlson kommer frem, samtidig med at USA’s praesident, Joe Biden, har bedt Kongressen om at vedtage en ny 60 mia. dollars stor hjaelpepak­ke til Ukraine. Indtil videre har hjaelpepak­ken vaeret blokeret af Kongressen. Det sker efter flere ugers tovtraekke­ri, hvor den er blevet afvist af den konservati­ve del blandt Republikan­erne.

Senatet skal i denne uge stemme om hjaelpepak­ken til Ukraine, der også omfatter en aftale om en bedre sikring af USA’s graense til Mexico.

 ?? ?? Den amerikansk­e tv-personligh­ed Tucker Carlson beskyldes af sine kritikere for at ligge under for Ruslands propaganda. Foto: Caitlin O'Hara/Reuters
Den amerikansk­e tv-personligh­ed Tucker Carlson beskyldes af sine kritikere for at ligge under for Ruslands propaganda. Foto: Caitlin O'Hara/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark