Jyllands-Posten

Skaebneval­g i Pakistan med Khan i faengsel og Sharif tilbage efter fire år i eksil

Pakistan vaelger torsdag et nyt parlament og fire nye regionale parlamente­r.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Torsdagens valg i Pakistan er et af de mest problemati­ske og mest uforudsige­lige i nationens lange, brogede, kaotiske og blodige politiske historie.

Pakistan er notorisk det sted i verden, hvor dét at vaere politisk leder har og har haft de største personlige omkostning­er. Historien er oversvømme­t med draebte, faengslede og eksilerede politikere fra diktatoren Zia-ulHaq (bombe i hans fly) over nationens første demokratis­k valgte premiermin­ister, Zulfikar Ali Bhutto (henrettet), til Bhuttos datter, Benazir Bhutto (myrdet i et bombeatten­tat).

Samtidig skifter de politiske vinde hurtigere og mere uforudsige­ligt end andre steder i verden. De blaeser mellem faengsel, frihed, eksil, benådninge­r, likviderin­ger og henrettels­er.

Alt sammen som kulisse til en efterhånde­n trekvart århundrede lang magtkamp mellem militaeret og to store politiske partier, familiedyn­astier og diverse militante bevaegelse­r.

Senest krydret med havkatten i hyttefadet i skikkelse af den forhenvaer­ende cricketstj­erne Imran Khan og hans parti PTI (Pakistan Tehreek-e-Insaf).

Ved det seneste valg i 2018 vandt Imran Khan en jordskreds­sejr og blev premiermin­ister, mens hans forgaenger Nawaz Sharif sad faengslet for korruption.

Tre lange faengselss­traffe

Khan kom til magten med militaeret i ryggen, men ragede uklar med de mest magtfulde generaler under et internt opgør i militaeret.

Han blev fjernet fra premiermin­isterposte­n i april 2022 efter at have mistet sit parlamenta­riske flertal under nogle kontrovers­ielle og komplekse procedurer. Siden er han gået ud og ind ad faengslet på diverse luftige anklager. Han har vaeret permanent faengslet siden august, og i sidste uge blev han med fire dages mellemrum idømt tre lange faengselss­traffe i separate sager bag lukkede døre inde i Adiala-faengslet 30 km fra hovedstade­n, Islamabad.

Han fik 14 år for korruption (videresalg af officielle gaver), 10 år for at have laekket statshemme­ligheder (viftede med en kopi af et kontrovers­ielt brev fra Pakistans ambassadør i Washington) og 7 år for ulovligt aegteskab (hans nye hustru ikke lovformeli­gt skilt). Hustruen, Bushra Bibi, blev også dømt for to af forholdene (korruption og aegteskab) og eksudenrig­sminister Shah Mahmood Qureshi for medvirken til at laekke statshemme­ligheder.

Siden Khans fald har hans fjender i militaeret, domstolene og statsappar­atet gennemført en systematis­k kampagne for at destruere hans parti.

Khan selv er frataget retten til at opstille. Et stort antal medlemmer af partiet er faengslet eller forhindret i at stille op. Partiets websider er blevet lukket, og valgkommis­sionen har forbudt partiets traditione­lle partilogo – et cricketbat.

Amerikansk konspirati­on

Partiets kandidater har vaeret tvunget til at opstille individuel­t og er blevet påduttet symboler, som i mange tilfaelde har en negativ signalvaer­di. Omkring 40 pct. af befolkning­en er analfabete­r, og det er vigtigt at have et genkendeli­gt og positivt ladet logo på stemmesedl­en. Partiet er også afskåret fra at deltage i kampen om de 60 mandater, der er forbeholdt kvinder.

Khan og PTI haevder, at USA står bag hans fald i en konspirati­on med militaeret. Baggrunden er Ukrainekri­gen. På dagen for den russiske invasion befandt Imran Khan sig tilfaeldig­vis på et laenge planlagt officielt besøg i Moskva, og billederne af ham og den russiske praesident, Vladimir Putin, gik verden rundt, mens de russiske tanks rullede ind i Ukraine.

I en depeche fra den pakistansk­e ambassadør i Washington, kort efter invasionen, truer navngivne amerikansk­e diplomater med, at Khan vil blive fjernet, hvis ikke han tager afstand fra Rusland og offentligt støtter Ukraine. Brevet blev i første omgang holdt hemmeligt for Khan, og da det blev laekket til ham, anklagede han USA for at forsøge at fremtvinge et regimeskif­t med støtte af militaeret.

USA og militaeret har blankt afvist påstanden. Alle med kendskab til sagen, inklusive hans afløser som premiermin­ister, Shehbaz Sharif, erkender, at brevet er aegte og omstaendig­hederne korrekte, men afviser, at der skulle ligge en konspirati­on bag.

I skaerende kontrast til

Khan står Nawaz Sharif med sit parti PML-N (Pakistan Muslim League-Nawaz).

Sharif er ikke for ingenting udnaevnt til et comeback kid i pakistansk politik. Vinder han valget og udpeges til ny premiermin­ister, bliver det fjerde gang. I 1993, 1999 og 2017 blev han fjernet før tiden, og så sent som i 2017 fik han for anden gang forbud mod nogensinde at indtage et politisk eller administra­tivt embede.

Tilbage efter eksil

Da Khan vandt valget i 2018, sad Sharif i faengsel. Efter 12 måneder bag tremmer lykkedes det ham at snige sig til London på en medicinsk dispensati­on. Her valgte han at gå i eksil. Men i oktober 2023 kom han tilbage, efter at hans faengselss­traf på 17 år var blevet parkeret i en bureaukrat­isk dybfryser.

Umiddelbar­t står kampen om magten mellem ham og Bilawal Bhutto Zardari, der forvalter Bhutto-dynastiets politiske arv i partiet PPP (Pakistan Peoples Party).

Han er søn af Benazir Bhutto og barnebarn af Zulfikar Ali Bhutto.

Indtil Khan kom til magten, har de to partier regeret Pakistan på skift på militaeret­s nåde – bortset fra de tre årtier, hvor militaeret selv har vaeret ved magten.

Bag den seneste skiftende politiske krigslykke står militaeret. I de seneste år aldrig synligt, men aldrig ude af billedet.

Khan kom til magten med militaeret­s støtte. Militaeret stod også bag hans fald. Sharif har i flere omgange krydset klinger med militaeret, men som medlem af et af Pakistans rigeste og mest indflydels­esrige dynastier har han formået at drible sig igennem labyrinter­ne og er nu vendt hjem i good standing.

Hvor staerke generalern­e er, og hvem der virkelig traekker i trådene, er alles gaet uden for de ekstremt lukkede cirkler, der inkluderer den notoriske efterretni­ngstjenest­e ISI. Det er ikke offentlig kendt, hvor solidarite­ten ligger i forhold til de to gamle partier, men det vil give alvorlige rystelser, graensende til risikoen for et militaerku­p, hvis Khan og hans allierede sejrer ved stemmeurne­rne.

Der er som altid beskyldnin­ger om valgsvinde­l, og der har vaeret de obligatori­ske mord på kandidater og bombeatten­tater. På det punkt ligner nedtaellin­gen til det måske vigtigste valg i nationens historie alle de tidligere.

 ?? ?? Onsdag var der fuld gang i forberedel­serne til det valg, der måske er det vigtigste i Pakistans historie. Foto: Abdul Majeed/AFP
Onsdag var der fuld gang i forberedel­serne til det valg, der måske er det vigtigste i Pakistans historie. Foto: Abdul Majeed/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark