Jyllands-Posten

Erdogan gør sig endnu mere upopulaer i Nato, når han byder Putin velkommen i Tyrkiet

Tyrkiet bliver det første Nato-land, som praesident Putin besøger, siden Ruslands invasion af Ukraine. Det er endnu et eksempel på praesident Erdogans evne til at spille på to heste, siger ekspert.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Tyrkiets praesident Recep Tayyip Erdogan vinder bestemt ikke nogen popularite­tskonkurre­ncer i Nato eller EU, når han senere på måneden byder Ruslands praesident Putin velkommen på statsbesøg. Det bliver Putins første rejse til et Nato-land, siden invasionen af Ukraine for to år siden.

Besøget vil uden tvivl saette Tyrkiets i forvejen anspaendte forhold til Nato, USA og Vesten generelt på yderligere prøve, vurderer Jakob Lindgaard, som er senioranal­ytiker ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier (DIIS) med fokus Tyrkiet og tyrkisk udenrigs- og sikkerheds­politik.

»Jeg tror ikke, man finder stor og dyb tillid til Erdogan i nogen Nato-lande, måske med undtagelse af Ungarn,« siger han.

I forvejen er Erdogan upopulaer, fordi han i månedsvis blokerede for Finland og Sveriges optagelse i Nato, og fordi Tyrkiet underminer­er Vestens sanktioner ved stadig at sende penge til Putins krigskasse. Siden krigens begyndelse har Tyrkiet godt og vel tredoblet handlen med Rusland, alt i mens Tyrkiet har forsynet Ukraine med de populaere Bayraktar-angrebsdro­ner og fået ukrainsk motortekno­logi den anden vej, påpeger Jakob Lindgaard.

Spiller på flere heste

At Putin nu kommer på besøg, er endnu et eksempel på

Tyrkiets konstante balancegan­g mellem øst og vest – mellem Nato og Rusland, forklarer analytiker­en.

Og selvom Putin har en internatio­nal arrestordr­e fra Den Internatio­nale Straffedom­stol i Haag, ICC, haengende over hovedet, behøver han ikke frygte at blive anholdt i Ankara, da Tyrkiet ikke har tilsluttet sig ICC.

»Erdogan forsøger at vinde indflydels­e i Nato ved at holde forbindels­en til Rusland varm, og samtidig giver Natomedlem­skabet

ham større styrke, når han sidder til bords med Putin,« siger Jakob Lindgaard.

Begge praesident­er har noget at vinde ved besøget, lyder analysen. Putin vil vise, at Rusland ikke er politisk isoleret, og Erdogan – som ønsker et mere uafhaengig­t Tyrkiet – kommer igen i centrum og gør sig til som en mellemmand mellem Vesten og Rusland og en potentiel fredsmaegl­er mellem russerne og ukrainerne. Samtidig er handlen med Tyrkiet en af Ruslands vigtige livliner.

»At Tyrkiet så ovenikøbet er et Nato-land betyder, at Putin opretholde­r en form for kile ind i Nato. Jo mere splittelse i Nato, jo bedre for Rusland,« siger Jakob Lindgaard.

Tyrkiet har allerede fungeret som ”mediator” ved flere lejlighede­r, hvor Vestens adgang til Putin har vaeret begraenset. For eksempel blev der helt tidligt i Ukraine-krigen holdt fredsforha­ndlinger mellem parterne i Tyrkiet. De løb dog hurtigt ud i sandet.

Erdogan spillede også en central rolle i forhandlin­gerne om den såkaldte kornkorrid­or, som gav Ukraine mulighed for at eksportere korn via Sortehavet uden at blive angrebet af den russiske sortehavsf­låde.

Det seneste år har ukrainerne dog skubbet den russiske flåde så langt tilbage, man Kyiv ikke laengere er afhaengig af den beskyttels­e, som kortaftale­n gav, og i sommer opsagde Rusland formelt aftalen.

Gas og atomkraft

Den endelige dato for praesident­besøget er endnu ikke bekraeftet, men de to statsleder­e skal blandt drøfte et taettere energisama­rbejde og handelsrut­er på Sortehavet, samt situatione­n i Gaza og i Syrien. Det har Tyrkiets udenrigsmi­nister Hakan Fidan sagt til tyrkiske medier.

Netop energifors­yning er område, hvor Rusland og

Tyrkiet faelles interesser, påpeger Jakob Lindgaard.

Det statslige russiske atomagentu­r Rosatom er i øjeblikket ved at bygge et stort atomkraftv­aerk ved navn Akkuyu i det sydlige Tyrkiet, og der er snak om at opføre endnu et atomkraftv­aerk ved Sortehavet. Desuden får Tyrkiet store dele af landets gas fra Rusland.

Erdogan og Putin skal blandt andet drøfte muligheden for at etablere en mellemstat­ion i Tyrkiet – en såkaldt hub – som Rusland kan bruge til at eksportere sin gas ud til verdensmar­kedet. En dybt kontrovers­iel plan set med vestlige øjne.

 ?? ?? Det seneste møde mellem Erdogan og Putin var i Sotji i Rusland i september 2023. Foto: Sergei Guneev/Sputnik via Reuters
Det seneste møde mellem Erdogan og Putin var i Sotji i Rusland i september 2023. Foto: Sergei Guneev/Sputnik via Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark