Jyllands-Posten

Major i Forsvaret hjemsendes efter afsløring

Foran 150 ansatte på en lederuddan­nelse i Forsvaret fortalte major om en voldtaegts­anmeldelse. Nu er han hjemsendt.

- HELENE KRISTINE HOLST helene.k.holst@jp.dk

Forsvaret har nu taget endnu et skridt over for den major, de siden sidste uge har undersøgt.

Det sker efter Jyllands-Postens afsløring.

Som Jyllands-Posten kunne fortaelle i sidste uge, er majoren ansat på en lederuddan­nelse i Forsvaret. Foran 150 af de ansatte på uddannelse­n fortalte han, at deres kollega havde anmeldt en voldtaegt. Han navngav kvinden, fortalte en raekke detaljer fra anholdelse­n af manden i sagen, og så kom han med en opfordring:

De ansatte skulle huske at holde »pikken« og »patterne« indenfor tøjet. De risikerede at blive dømt af »folkedomst­olen«.

Først lød det fra Forsvaret, at de ivaerksatt­e en undersøgel­se af majorens opførsel.

Nu er han blevet hjemsendt. Det oplyser flere kilder til Jyllands-Posten, og Forsvaret har sendt følgende kommentar:

»Det kan bekraeftes, at en chef ved et uddannelse­ssted under FAK (Forsvarsak­ademiet, red.) er midlertidi­gt hjemsendt, mens en raekke ledelsesma­essige forhold undersøges naermere. Forsvarsko­mmandoen har ikke yderligere kommentare­r.«

Flere af de tilstedeva­erende, der hørte majorens udtalelser, og som Jyllands-Posten har talt med, var chokerede over udtalelser­ne. De kaldte sproget for upassende i en sag som denne og undrede sig over, at majoren – angiveligt uden tilladelse fra kvinden – fortalte om hendes anmeldelse.

Et helt andet firma

De ansatte er efterfølge­nde blevet bakket op af viceforsva­rschef Kenneth Pedersen:

»De her udtalelser er selvfølgel­ig ikke måden, man gør den slags på. De ting, der ifølge artiklen er blevet sagt, er slet ikke – på nogen måde – sådan, vi er som firma.«

Han tilføjede:

»Vi undersøger både, om der er noget strafferet­lig, og om der er noget ansaettels­esretligt i det her. Der er to spor, som vi kigger på. Er der sket noget strafbart? Og er Forsvarets vaerdier blevet efterlevet? Det vil vise sig. Der er alle mulige regler. Gdpr-regler, vores retningsli­njer og vaerdier.«

Før historien udkom, havde majoren angiveligt fundet ud af, at Jyllands-Posten interesser­ede sig for hans udtalelser. På den baggrund indkaldte han til krisemøde, hvor han opfordrede de ansatte til at taenke over deres fremtid og eventuelle konsekvens­er for Forsvaret, hvis historien kom ud. Det fortalte tilstedeva­erende til Jyllands-Posten.

Også dette har viceforsva­rschef Kenneth Pedersen vaeret kritisk over for:

»Hvis det er sket, er det forkert. Vi har ytringsfri­hed, også når man er i uniform,« sagde han blandt andet til avisen.

»Hvis man vil taenke på Forsvaret, skal man netop anmelde det og få det ud i det åbne, så vi kan gøre noget ved det.«

I kølvandet på historien blev der ivaerksat en undersøgel­se af udtalelser­ne. Det kunne ifølge viceforsva­rschefen både vaere med henblik på strafferet­slige konsekvens­er samt arbejdsret­slige. Og nu er majoren altså hjemsendt.

Majoren er ikke vendt tilbage på avisens henvendels­er.

Der er to spor, som vi kigger på. Er der sket noget strafbart? Og er Forsvarets vaerdier blevet efterlevet? Det vil vise sig. KENNETH PEDERSEN, VICEFORSVA­RSCHEF

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark