Jyllands-Posten

Danskerne er bekymrede over, at kunstig intelligen­s breder sig i vores hverdag

Kunstig intelligen­s breder sig i hverdagen. Men en undersøgel­se viser, at danskerne er bekymrede, hvis firmaer og offentlige institutio­ner bruger den kunstige hjerne til at hjaelpe med at afgøre en klage over en parkerings­bøde, tildeling af plads i vugges

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

I1983 hackede en dreng det amerikansk­e militaers computere, der havde kontrollen over atomvåbnen­e. Computerne overtog magten, og verden var på randen af atomkrig. Året efter gik en robot amok, da den forsøgte at finde og draebe en vigtig kvinde. Begge scenarier er heldigvis fra film. Den første ”Wargames”, den naeste ”Terminator”.

Faelles for filmene var, at det var teknologie­n, der tog beslutning­erne på vegne af mennesket.

40 år senere begynder kunstig intelligen­s med stor hast at kravle ind i vores samfund, og nu er der noget, der tyder på, at danskerne er lige så skeptiske over for teknologie­n som for 40 år siden.

Aalborg Universite­t har nemlig fået analysebur­eauet Kantar til at lave en rundspørge, der viser, at uanset om det handler om at bruge kunstig intelligen­s til diagnostic­ering af sygdom, tildeling af plads i en vuggestue eller at afgøre en klage over en parkerings­bøde, så udviser danskere over en bred kam skepsis over for brug af kunstig intelligen­s som støtte til at tage beslutning­er.

Aalborg Universite­t spurgte et bredt udsnit af danskere om deres holdning til brugen af kunstig intelligen­s til at traeffe eller støtte beslutning­er i otte forskellig­e fiktive scenarier, og i alle otte tilfaelde ønskede de adspurgte at vide, at kunstig intelligen­s var brugt som støtte til at tage en beslutning. Og der var også enighed om, at det i sidste ende skal vaere et menneske, der tager en beslutning, der påvirker deres liv.

Optikerkae­de bruger kunstig intelligen­s

Holdningen overrasker ikke Thomas Ploug, der er professor i data- og kunstig intelligen­s-etik ved Aalborg Universite­t og en af forfattern­e af studiet bag rundspørge­n.

»På samme måde, som at vi stiller høje krav til omfattende testning af ny medicin, inden den kommer på markedet, er det helt naturligt, at vi stiller høje krav til en ny teknologi som kunstig intelligen­s, hvis den begynder at blande sig i, hvornår vi får en vuggestuep­lads, udfaldet af en klage over en parkerings­bøde, eller hvilken diagnose en laegeunder­søgelse munder ud i,« siger Thomas Ploug.

Men på trods af den udbredte skepsis møder mange danskere allerede i dag systemer, der baserer sig på kunstig intelligen­s.

Hvis du f.eks. har fået undersøgt dine øjne hos Profil Optik, bliver scanningsb­illederne på 10 sekunder analyseret af et system baseret på kunstig intelligen­s.

Systemet er traenet ved at kigge på 500.000 billeder, hvor det har fået at vide, at nogle af billederne er fra personer, der lider af øjenforkal­kning, diabetisk retinopati – sukkersyge, der kan give synstab – samt grøn og grå staer.

»Nogle mennesker har øjensygdom­me, som de ikke er bevidste om, fordi der ikke er symptomer endnu. Dem fanger vi tidligt, når de alligevel er inde at få nye briller eller kontaktlin­ser,« siger direktør for Retinalyze, Ganesh Ram, der har udviklet systemet, som Profil Optik bruger.

Systemet bruges til at støtte en optiker eller en sygeplejer­ske i, om de skal sende en kunde eller patient videre til en øjenlaege, der kan foretage en grundigere undersøgel­se.

»Der kan vaere former, farver eller en skygge på billedet, som ser unormale ud.

Der kan optikeren f.eks. komme i tvivl, men systemet og de tilknytted­e øjenlaeger hjaelper med at fjerne tvivlen,« siger Ganesh Ram, der kalder systemet et sikkerheds­net for kunderne.

»På den her måde kan vi sikre, at der ikke bliver overset noget, for det, systemet leder efter, er f.eks. små blødninger, der kan vaere meget svaere at se,« siger Ganesh Ram, der oplyser, at det er omkring 2 pct. af kunderne, der bliver sendt videre til en øjenlaege for at blive undersøgt naermere.

Er vi for bekymrede?

I rundspørge­n fra Aalborg Universite­t blev de adspurgte også informeret om, at systemerne fungerede mindst lige så godt som mennesker, men det aendrede ikke på holdningen til kunstig intelligen­s.

»Det er helt rationelt, at folk gerne vil vide, at teknologie­n fungerer lige så godt som mennesker, og at mennesker er ansvarlige for den endelige beslutning. Men når det så er opfyldt, og folk stadig er skeptiske, synes jeg, at det afspejler en mangel på tillid til teknologie­n. Man kan spørge sig selv, om vi er for bekymrede,« siger professor Thomas Ploug.

Hos forsikring­sselskabet Topdanmark er

kunstig intelligen­s allerede i dag med til at tage beslutning­er om, hvorvidt kunder skal have erstatning.

»Når en kunde anmelder en simpel skade som f.eks. en glasskade eller brilleskad­e igennem de digitale kanaler, kan vedkommend­e få en straksudbe­taling – naturligvi­s med indbyggede kontrolmek­anismer,« siger koncerndir­ektør for IT Kasper Tjørntved Davidsen fra Topdanmark.

I det tilfaelde er der ingen medarbejde­re ind over beslutning­en, og Topdanmark­s mål er, at 80 pct. af alle henvendels­er bliver løst inden for 20 sekunder.

»Og det kan man ikke uden kunstig intelligen­s,« siger Kasper Tjørntved Davidsen.

70 pct. af alle skader er i dag helt eller delvist afgjort af kunstig intelligen­s og machine learning – automatisk laering – men det betyder ikke, at Topdanmark­s kontorer i fremtiden ligger øde hen, fordi kunstig intelligen­s har overtaget styringen.

»Det er kun i tilfaelde af, at der er en positiv afslutning på sagen, at vi lader kunstig intelligen­s tage beslutning­en. Hvis en kunde anlaegger en sag, og den kunstige intelligen­s giver et afslag, går sagen til manuel behandling,« siger Kasper Tjørntved Davidsen.

Han forstår godt danskernes bekymring over for kunstig intelligen­s.

»Det flugter godt med den naturlige skepsis, man skal have. Det er vigtigt for os, at vi bruger teknologi ansvarligt, og det er også derfor, at vi vaelger kun at bruge de kunstig intelligen­s-modeller, der er designet af mennesker, og som kan afprøves af mennesker. Når vi tager stikprøver – og vi tager masser af stikprøver isaer i starten, når vi har lavet en ny model – skal vores medarbejde­r komme til samme konklusion som den kunstige intelligen­s,« siger Kasper Tjørntved Davidsen.

Lav tiltro til de nye muligheder

Hos Topdanmark tog kunstig intelligen­s over 123.000 beslutning­er i over 71.000 sager i de tre første kvartaler af 2023.

Danskernes skepsis over for kunstig intelligen­s illustrere­s også i svarene til spørgeskem­aets anden halvdel. Her stillede Aalborg Universite­t mere generelle spørgsmål som f.eks. de positive »giver kunstig intelligen­s flere jobs« eller »mere livskvalit­et«.

Generelt svarer cirka en tredjedel ”ved ikke”, men resten har ikke megen tiltro til, at kunstig intelligen­s kommer til at gøre noget godt for os.

Kun 3 pct. er helt enige i, at der kommer flere job – 22 pct. tror ikke på flere job – mens 5 pct. er helt enige i, at livet bliver bedre med kunstig intelligen­s. 16 pct. tror ”slet ikke” på en bedre livskvalit­et.

Ved de negative spørgsmål er 42 pct. helt enige i, at kunstig intelligen­s giver mere masseoverv­ågning, mens 8 pct. tror på ”Terminator”-scenariet, hvor kunstig intelligen­s kommer til at gøre utilsigtet skade på mennesker.

Malene Flensborg Damholdt er lektor på Psykologis­k Institut ved Aarhus Universite­t og har siden 2012 beskaeftig­et sig med menneske-robot-interaktio­ner, og hun er ikke overrasket over danskernes skepsis over for kunstig intelligen­s.

»Vi mennesker er jo ekstremt energibesp­arende i forhold til vores måde at taenke og anvende viden på. Hvis der kommer noget nyt, er vi gode til at se det negative i det og knap så gode til det positive, og på den måde er det svaert at introducer­e ny teknologi, som aendrer vores måde at leve på,« siger Malene Flensborg Damholdt.

Mange eksempler fra historien

Hun peger på, at der er en dobbelthed i danskernes besvarelse af spørgsmåle­ne.

»Vi mennesker har en idé om, at vi er toppen af poppen til at tage de rigtige beslutning­er, men vi glemmer, at kunstig intelligen­s kommer fra os selv, og at vi selv begår fejl. Der er studier, hvor laeger har brugt et beslutning­sstøttesys­tem til diagnoser. Når laegerne var enige med den kunstige intelligen­s, syntes de, at den var overflødig, og hvis de var uenige, syntes de, at systemet tog fejl. Så er det svaert at etablere et system,« siger Malene Flensborg Damholdt.

Man kan spørge sig selv, om vi er for bekymrede. THOMAS PLOUG, PROFESSOR I DATA- OG KUNSTIG INTELLIGEN­S-ETIK, AALBORG UNIVERSITE­T

Er der eksempler fra verdenshis­torien, hvor vi har vaere lige så skeptiske over for nyt?

»Det kommer hver gang uden at blinke. Helt tilbage til Platon, der diskutered­e, om det ville gå ud over hukommelse­n, da vi begyndte at skrive. Og da vi fik biler, var vi bange for, om vi kunne navigere i trafikken, når vi ikke laengere havde hestens gode hoved at saette vores lid til. Der er også en parallel til kunstig intelligen­s, for da bilen kom, laerte man at køre den af den, man købte bilen af, før der kom regler om det. Nu har vi kunstig intelligen­s, hvor vi også har brug for regulering, og at man kan stilles til ansvar for fejl, nøjagtig som man kan med bilen.«

For 40 år siden fik mange braendt ”Terminator”-filmen ind på nethinden, men professor Thomas Ploug vil gerne berolige de 45 pct. af danskerne, der siger, at de er ”enige” eller ”meget enige” i, at kunstig intelligen­s vil føre til ”tab af menneskeli­g kontrol til maskiner”.

»Jeg synes, at det er drevet af Hollywood, og hvis det nogensinde skulle ske, ligger det langt ude i fremtiden, hvor enormt mange beslutning­er er gået galt i forhold til de kontroller, som kunstig intelligen­s skal bygges på. Og vi har alle muligheder for at kontroller­e den fremtid. Jeg mener, at vi i stedet skulle bekymre os om andre ting som klimaet eller multiresis­tente bakterier,« siger Thomas Ploug.

 ?? ILLUSTRATI­ON: KLARA BLOCH-NORUP / WUNDERKIND ??
ILLUSTRATI­ON: KLARA BLOCH-NORUP / WUNDERKIND
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark