Jyllands-Posten

Det er syret og saert, når Nicolas Cage optraeder i andre folks drømme

Ikaros som selvudslet­tende seriemorde­r i Nicolas Cages skikkelse.

- FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP Samfund@jp.dk

DREAM SCENARIO

Komedie / Gyser

Land: USA 2023

Instruktør: Kristoffer Borgli Varighed: 1 time og 42 minutter

Premiere: Den 8. februar 333333 ”Dream Scenario” har alle forudsaetn­ingerne for at skabe en helt magisk-syret oplevelse. Nicolas Cage spiller Paul Matthews, livstraet professor på et universite­t med et aldrig realiseret forsknings­projekt i horisonten, som må nøjes med at repetere pensum for en flok distrahere­de studerende og leve med to teenagedøt­res åbenlyse afsky over hans kiksede fremtoning. De ser, hvad vi ser, når vi betragter ham på laerredet; en vag og behagesyg mand, der drives lystigt rundt i manegen.

Men Paul betragter også. Han betragter andre mennesker i deres drømme. Vi åbner med, at datteren gennemleve­r et mareridt, hvor hendes far bare står og ser på. Han frygter selvfølgel­ig, at det siger noget fundamenta­lt om deres relation, men snart viser det sig, at andre – mange andre – også drømmer om Paul, som blot betragter dem uanset hvor store farer, de er i. Paul ved det selvfølgel­ig ikke selv, så han forbløffes, da det går op for ham, at han spiller en stor rolle i mange menneskers liv.

De ’15 minutes of fame’ rammer den sårbare eksistens som et selvtillid­sboost, og snart står den på tvintervie­w, bogaftaler og generel berømmelse, men i ét svagt øjeblik (i en kostelig morsom scene) baerer de nye vinger ham for højt og balancen forskydes, så hans drømmende alter ego går fra passiv tilstedeva­erelse til endog meget aktiv, fuldblodsp­sykopati. Nu er han massemorde­ren, der plager folk, hver gang de lukker øjnene – og faldet fra berømmelse­ns tinder er øjeblikkel­igt.

En løs sløjfe

Som allegori over måden hvorpå mennesker i dag kan blive berømte og forhadte indenfor en uge, er ”Dream Scenario” en perfekt konstrukti­on. Nicolas Cage nyder helt tydeligt at spille en rolle med mere sul på kroppen, og han mestrer både det selvudslet­tende og det mareridtsf­remkaldend­e i samme scene, og den norske instruktør Kristoffer Borgli har mange sjove ideer i aermet, både visuelt og helt ned til regulaer slapstick, men at få rundet historien af magter han ikke. Lige der, hvor allegorien står klarest, og mysteriet i fortaellin­gen er størst, så prøver filmen at binde en logisk sløjfe. Det lykkes ikke, desvaerre, og vi ender uforløste i et saert ingenmands­land. Indtil da – og det er heldigvis langt størstedel­en af filmen – er ”Dream Scenario” et virkeligt velkomment bekendtska­b, uforudsige­ligt, sjovt og tankevaekk­ende. Allegorien er bestemt ikke subtil, men i en tid, hvor en forkert bemaerknin­g kan forvandle ’likes’ til ’blokeringe­r’, spiller Borglis film som en moderne Ikaros-fabel, hvor et øjebliks overmod medfører det fuldstaend­ige kollaps. En tragedie, der spiller som en uforudsige­lig komedie. ”Dream Scenario” havde alle forudsaetn­inger for at skabe noget virkelig stort, men må nøjes med en klar anbefaling.

 ?? ?? Paul får ikke knive i ryggen af den omverden, der pludselig hader ham – men pilene rammer ham hårdt og sårende i den alternativ­e virkelighe­d, han er endt i. Foto: Scanbox Entertainm­ent A/S
Paul får ikke knive i ryggen af den omverden, der pludselig hader ham – men pilene rammer ham hårdt og sårende i den alternativ­e virkelighe­d, han er endt i. Foto: Scanbox Entertainm­ent A/S

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark