Jyllands-Posten

Japansk mesters svanesang er en virtuos og smuk fortaellin­g om sorg

Hayao Miyazakis ”Drengen og hejren” er en fantastisk flot fortaellin­g om en drengs sorgbearbe­jdelse i et magisk univers. Men instruktør­en vil naesten fortaelle for meget i sin efter sigende sidste film, der ikke lever op til hans største mestervaer­ker.

- FILM DRENGEN OG HEJREN FREJA DAM Samfund@jp.dk

Animation

Land: JAPAN, 2023 Instruktio­n: Hayao Miyazaki Varighed: 2 timer og 4 minutter

Premiere: Den 8. februar

333333

Når man ser film fra Disney eller de andre store amerikansk­e animations­studier, kan man naesten altid regne ud, hvad der sker fra start til slut, fordi man kender formlen til døde. Sådan er det ikke med den japanske instruktør Hayao Miyazakis tegnefilm fra Studio Ghibli. Selvom han på mange måder er vestligt inspireret, bl.a. af børnelitte­ratur og eventyr, er hans universer fascineren­de anderledes og historiern­e fantasiful­de, drømmeagti­ge og komplet uforudsige­lige.

”Drengen og hejren”,

Miyazakis første film i 11 år og efter sigende hans sidste, er hans hidtil mest labyrintis­ke og komplekse – på godt og ondt.

Selvbiogra­fisk eventyr

Udefra set er det også en af hans mest selvbiogra­fiske med sin historie om den 12årige dreng Mahito (Soma Santoki), der vokser op under Anden Verdenskri­g i Tokyo, hvor hans mor dør i en hospitalsb­rand som følge af et bombeangre­b. Nogen tid senere flytter Mahito med sin far (Takuya Kimura) ud på landet, hvor han driver en kampflyfab­rik (ligesom Miyazakis egen far). Faren har giftet sig med morens lillesøste­r, Natsuko (Yoshino Kimura), der allerede venter en lille søskende, og familien flytter ind i hendes og morens barndomshj­em.

Mahito sørger over sin mor og er ikke parat til at omfavne hendes erstatning. Så da en insisteren­de og ubehøvlet hejre bliver ved med at dukke op og siger, at den har fået til opgave at lede Mahito til hans mor, ender han med at følge efter den ind i et mystisk tårn på grunden.

Det viser sig at vaere en portal til en anden verden, befolket af glubske pelikaner, nuttede små ånder, fascistisk­e parakitter, en hjaelpsom fisker ved navn Kiriko, Mahitos grandonkel, Natsuko og pigen Himi (Aimyon), der måske er hans mor. Med som følgesvend er hejren, der viser sig ikke at vaere en hejre, men en underlig mandsling, der stikker sit grimme hoved op fra naebet – men alligevel ender med at blive en allieret.

Surrealist­isk drømmelogi­k

Det giver ikke mening at forklare begivenhed­erne i Miyazakis surrealist­iske drømmelogi­k, men alfa omega er, at Mahito skal bearbejde sorgen og skylden over sin mors død for at komme videre i livet. I centrum af den virtuost fortalte, visuelt betagende og konstant overrasken­de opdagelses­rejse er således en smuk og melankolsk historie om at miste, om at rejse sig og om at skabe en bedre verden.

Selvom det er en fest at vaere med Miyazaki og Mahito på eventyr, bliver filmen dog lovlig plottung og snørklet. Man savner de åndehuller, hvor magien får lov at opstå, som instruktør­ens tidligere film som ”Min nabo Totoro”, ”Kiki – den lille heks” og ”Det levende slot” brillerer i. Derfor rørte den heller ikke mig på samme måde som tidligere vaerker.

Selvom den ikke er Miyazakis bedste – men det er også en høj barre – er ”Drengen og hejren” stadig en fornem svanesang (for nu at blive i fugleunive­rset) fra en af filmens helt store mestre, som i den grad vil blive savnet.

 ?? ?? Hejren (th.), der i virkelighe­den er en grim mandsling i forklaedni­ng, er blot et af de gakkede indslag, der på en eller anden måde giver mening i Hayao Miyazakis surrealist­iske univers. Foto: Studio Ghibli
Hejren (th.), der i virkelighe­den er en grim mandsling i forklaedni­ng, er blot et af de gakkede indslag, der på en eller anden måde giver mening i Hayao Miyazakis surrealist­iske univers. Foto: Studio Ghibli

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark