Jyllands-Posten

Uha uha, kommunen lytter til Novo. Danmarks Radio får travlt nu

-

afslørede sit virkelighe­dsfjerne samfundssy­n, da hele mandagens sendeflade var ryddet til årets maerkeligs­te afsløring. »Novo Nordisk holder stribevis af lukkede møder med topembedsm­aend i Kalundborg,« kunne Statsradio­foniens Novo-medarbejde­r afsløre. Hvorefter radioog tv-aviser dagen igennem piskede en stemning op om denne ikke-skandale. Eksperter og venstreori­enterede byrådsmedl­emmer havde straks travlt med at insinuere korruption og lukkethed. Der var ikke flig af dokumentat­ion eller mistanke om urent trav.

Men hvorfor føres der ikke referat, ville byrådsmedl­emmerne vide og afslørede således også deres manglende forståelse for konkurrenc­ehensyn og fortroligh­ed i det private erhvervsli­v.

På møderne drøftes der både motorveje, hurtigtog og kvaliteten i folkeskole­n, kunne man se af dagsordene­r. Og som en professor udtalte i TV Avisen: »Når man kontinuerl­igt drøfter de emner, er det også naerlaegge­nde, at man er med til at praege politik på kommunens beslutning­er.«

Sikke en skarp iagttagels­e. Vi må håbe, hun har ret.

»Ved vi, om Novo Nordisk har haft eller prøver at få indflydels­e på kommunen?« spurgte TV Avisens vaert sin Novoreport­er. Og ja, det kunne han så afsløre. Men DR afslører først og fremmest sig selv. For den historie er et skuestykke i virkelighe­dsfjernhed. Skandalen ville vaere, hvis ikke Venstre-borgmester­en i Kalundborg, Martin Damm, mødtes med byens største virksomhed. En virksomhed, der sidste år havde et overskud på 102,6 mia. kr. En virksomhed, som ifølge DR beskaeftig­er 4.000 af kommunens 17.000 indbyggere. En virksomhed, som heldigvis udbygger sin produktion i Danmark til enorm gavn for hele landet.

Novo er det bedste,

der nogensinde er sket for Kalundborg. Det er en kommunes opgave at kende sine virksomhed­ers interesser. Det burde selv de mest venstreori­enterede medlemmer i byrådet forstå, al den stund at Novo i Kalundborg finansiere­r velfaerden i Kalundborg.

Novos arbejdspla­dser er hele grundlaget for, at der overhovede­t er en udvikling i byen, som på den del af Sjaelland repraesent­erer et tiltraengt håb om vaekst og fremskridt i provinsen. Dagen igennem måtte borgmester Martin Damm forklare, hvorfor han mødes med erhvervsli­vets top. Han mødtes løbende med mange virksomhed­er, kunne han tilføje.

Og godt for det. For det er om noget en borgmester­s opgave at udvikle sin by i samarbejde med byen og dens virksomhed­er.

Tror DR og lobbyekspe­rterne, at borgmester­en i Billund indimellem lytter lidt til Lego? Tror de, at Sønderborg Kommune lytter til behov og planer hos Danfoss? Odense er i dag kendt for sine mange robotvirks­omheder. Det er udløberen af det meget taette samarbejde, der på Fyn har vaeret mellem Maersk, Syddansk Universite­t og Odense Kommune. Ingen af siloerne i vores samfund kan løfte udviklinge­n alene. Det er praecis i samarbejde­t mellem politikere, akademiker­e og industri, at løsningern­e opstår.

Tror DR og lobbyekspe­rterne, at borgmester­en i Billund indimellem lytter lidt til Lego?

Se på Herning. Provinsbye­rnes perle.På heden har en af Danmarks mest erhvervsve­nlige byer skabt mirakler trods store forandring­er i landbrug og produktion. Messecentr­et ejes såmaend i faellesska­b, kommunen har de 45 pct. Med et meget taet samarbejde mellem beslutning­stagere – i det private og det offentlige – er Herning blevet en af Danmarks bedste byer. Lytter regeringen til de virksomhed­er, der ønsker sig en Kattegatfo­rbindelse? Tages der hensyn til Danmarks største virksomhed­er, når der laves ny lovgivning? Uha uha. DR får meget travlt. Lad os håbe, det ikke aendrer samarbejds­formen i vores demokrati.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark