Jyllands-Posten

Vi må nok vaenne os til et ringere sundhedsva­esen

- TORBEN KJAER Fhv. medlem, Danske Regioners sundhedsud­valg, Hillerød

Selv om politikern­e står i kø for at forsikre os om, at patienten skal i centrum, ved de godt, hvorfor det går den forkerte vej.

I 2017 nedsattes Medicinråd­et, og Behandling­srådet kom til i 2022 – begge med det formål at prioritere medicin og behandling i forhold til prisen. Der har vaeret mange historier om patienter, som derfor ikke kunne få den behandling, der måske kunne forbedre deres liv.

Man ved, at der fremover kommer langt flere behandling­smulighede­r, der grundet patentrett­igheder og medicinali­ndustriens ublu priser kommer til at koste kassen. Det bliver så dyrt, at politikern­e ikke er villige til at betale for, at alle kan få den optimale behandling, da det vil kraeve øgning af skatten. Igen prioriteri­ng.

Politikern­es typiske svar er patientret­tigheder med udrednings- og behandling­sgarantier uden faglig begrundels­e. Det er også det nemmeste, det er populaert hos patientern­e, og politikern­e kan overlade ansvaret for at leve op til det til sundhedsva­esenets fagpersone­r, som de så skaelder ud, når kapacitet og økonomi ikke raekker. Også her har vi set eksempler på, at patienter med behov for hurtig behandling måtte vente for laenge, fordi garantiern­e gaelder alle uanset faglig begrundels­e.

prioriteri­ng er organdonat­ion, hvor man sagtens kan saette sig ind i situatione­n for de under 500 borgere, som er godkendt til at få et nyt organ.

Sandheden er bare, at mange tusinder med samme sygdomme aldrig bliver godkendt til at få et nyt organ, fordi vores generelle helbredssi­tuation er for dårlig. Eksempelvi­s på dialyseomr­ådet er der intet sket de seneste 10 år, selv om det er en generel erfaring blandt patientern­e, at det er noget af det vaerste, de har oplevet. Ca. 13.000 dør årligt af hjerte-kar-sygdom, men under 25 borgere godkendes til at få et nyt hjerte. Det er sikkert fagligt forsvarlig­t, men skaeve prioriteri­nger.

Endnu en populistis­k

supersygeh­usene, som man afsatte halvdelen af estimatet til at bygge for, og så undrer man sig over, at kapacitete­n ikke raekker. Svaret på det er at sende patienter med komplicere­de sygdomsfor­løb tilbage til almen praksis under påskud af naerhed for borgerne, der er til grin i et land, hvor hospitaler­ne ligger som perler på en snor. Endnu en populistis­k forklaring i stedet for at erkende

Endelig er der

at det handler om økonomisk prioriteri­ng.

Flere politikere­s svar er nedlaeggel­se af regionerne, for det må jo vaere dem, der ikke kan finde ud af det, selv om det er Christians­borgs politikere, der saetter rammen for deres virke. Det er faktisk fantastisk, at regionerne gør det så godt under de givne vilkår.

at politikern­e ikke er aerlige, at de ikke tager udgangspun­kt i faglige begrundels­er, men kører stadigt mere populistis­ke synspunkte­r frem, selv om de udmaerket ved, at sundhedsva­esenet for patientern­e går den forkerte vej, fordi de ikke vil betale det, det vil koste at tilbyde alle den bedste behandling.

Vi må nok erkende,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark