Jyllands-Posten

Danmark skal have flere private plejehjem

- PERNILLE VERMUND MF, (LA)

Med haenderne smurt ind i afføring sad deres far på sin seng på plejehjemm­et. Foran ham stod en bakke med mad, som han skulle spise. Han var overladt til sig selv. Uvaerdigt og umenneskel­igt.

Sådan fortaeller de to voksne døtre til den 77-årige demente mand, som vi forleden kunne laese om i medierne. Følelsen af magtesløsh­ed hos de pårørende var åbenlys. En følelse, jeg desvaerre genkender alt for godt fra min egen mors tid på plejehjem, før hun i sommer gik bort.

Vi har et af verdens højeste skattetryk, og alligevel frygter langt de fleste af os at ende vores dage på et plejehjem. AEldreområ­det er som mange andre dele af vores velfaerdss­ystem blevet umenneskel­igt og umyndiggør­ende. Marineret i love og regler er det sandet til i bureaukrat­i, detailstyr­ing og ensretning.

oplever man som pårørende, at både kompetente og fagligt engagerede medarbejde­re sidder på et lukket kontor bag en skaerm frem for at bruge tiden sammen med de aeldre. Det er ubaerligt at vaere vidne til.

Et opgør med det regeltyran­ni, der stjaeler medarbejde­rnes dyrebare tid fra borgerne, er en helt afgørende prioritet for Liberal Alliance i de kommende forhandlin­ger om en aeldrerefo­rm. Det handler om tillid og respekt. Vi skal give friheden og ansvaret tilbage til de ansatte, der leverer vores kernevelfa­erd

Alt for ofte

– og selvbestem­melsen tilbage til borgerne. For selv om vi skal sikre flere penge, når vi bliver flere aeldre, så er det ikke kun penge, der mangler.

Der mangler også sund fornuft. Pengene bliver mange steder prioritere­t forkert. Unødvendig­e dokumentat­ionskrav kan spare os for meget. Det samme kan kompetent og ansvarlig ledelse.

Aktuelt ser vi, hvordan stigende udgifter til vikarer på de offentlige plejehjem presser kommunerne. Automatrea­ktionen fra lokalpolit­ikerne har vaeret at kraeve flere penge. Skatteborg­erne må igen til lommerne. Men hvor er ansvaret for at nedbringe sygefravae­ret – og dermed behovet for vikarer?

Tal fra Dansk Erhverv viser, at medarbejde­rnes sygefravae­r er mere end dobbelt så højt på offentlige plejehjem som på private. På landsplan ligger sygefravae­ret på det offentlige plejehjems­område på 7 pct., mens det private kun er på 3 pct. i gennemsnit.

Hvis det offentlige fravaer blev nedbragt til at vaere på niveau med det private, ville det svare til 1.422 flere fuldtidsan­satte på de danske plejehjem. Taenk, hvor meget mere overskud der ville vaere til omsorg for de aeldre, hvis alle plejehjem blev drevet som de private. Potentiale­t er enormt.

af landets kommuner har udelukkend­e offentlige plejehjem. Og selv om antallet af private plejehjem generelt er stigende, så er det kun ca. 5 pct. af alle danske plejehjems­pladser, der er private. Der kommer til at mangle op mod 7.500 plejehjems­pladser frem mod 2030.

Et politisk mål for Liberal Alliance i de kommende forhandlin­ger om en ny aeldrerefo­rm er at sikre,

Halvdelen

at langt flere plejehjem fremover opføres og drives privat, så borgerne kan få et reelt frit valg – og dermed den bedst mulige service for de skattekron­er, vi afsaetter.

Og ja, der vil altid vaere en risiko for, at der begås fejl, eller der er aeldre og pårørende, der føler sig dårligt behandlet – også på private plejehjem. Men ikke mindst derfor er det så afgørende, at borgerne kan vaelge dårlige tilbud fra og gode til.

ideologisk­e modstand mod private leverandør­er og en elendig informatio­n om valgmuligh­ederne for de aeldre gør det alt for svaert for borgerne at tage magten over situatione­n og stemme med fødderne, når velfaerden svigter.

Kun 3 af 10 aeldre ved, at de har ret til frit valg af plejebolig. Derfor ser vi gang på gang sager, hvor borgerne føler sig magtesløse over for systemet. Praecis som vi så det i den ulykkelig sag med den demente 77-årige mand, der var overladt til sig selv.

AEldre og pårørende skal i langt højere grad end i dag oplyses om, hvilke muligheder der er, når man får brug for praktisk hjaelp i hverdagen eller bliver plejekraev­ende.

Det er tid til at tage et borgerligt opgør med det socialdemo­kratiske velfaerdss­ystem – med det regeltyran­ni og den ensretning, der gør borgerne magtesløse over for systemet. Det kaemper vi for i Liberal Alliance, når vi i denne uge saetter os til forhandlin­gsbordet om en ny aeldrerefo­rm med aeldremini­steren.

Venstreflø­jens

Der vil altid vaere en risiko for, at der begås fejl, eller der er aeldre og pårørende, der føler sig dårligt behandlet – også på private plejehjem. Men ikke mindst derfor er det så afgørende, at borgerne kan vaelge dårlige tilbud fra og gode til.

 ?? ?? Et politisk mål for Liberal Alliance i de kommende forhandlin­ger om en ny aeldrerefo­rm er at sikre, at langt flere plejehjem fremover opføres og drives privat, så borgerne kan få et reelt frit valg, skriver Pernille Vermund. Arkivfoto: Jens Dresling
Et politisk mål for Liberal Alliance i de kommende forhandlin­ger om en ny aeldrerefo­rm er at sikre, at langt flere plejehjem fremover opføres og drives privat, så borgerne kan få et reelt frit valg, skriver Pernille Vermund. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark