Jyllands-Posten

Hvis Ukraine efterlades i ventevaere­lset, vil det kun opmuntre til mere ustabilite­t

Det er op til os at bane vejen for en baeredygti­g fred i Ukraine. Der skal bygges en helt ny sikkerheds­struktur op i Europa med Ukraine i centrum.

- ANDERS FOGH RASMUSSEN Fhv. statsminis­ter og generalsek­retaer for Nato

var jeg i Kyiv for at møde praesident Zelenskjy. De seneste 18 måneder har jeg arbejdet taet sammen med hans stabschef, Andriy Yermak, om sikkerheds­garantier. Sammen forfattede vi Kyiv Security Compact, som udstak rammerne for Ukraines langsigted­e sikkerhed. Med udgangspun­kt i det sikkerheds­forhold, USA har til Israel, skitserede vi, hvordan et net af bilaterale garantier fra partnere kunne hjaelpe Ukraine med at forsvare sig selv, indtil landet er i stand til at blive medlem af Nato.

Den skitserede tilgang blev godkendt af G7-lederne i Vilnius sidste sommer. Nu forhandler mere end 30 lande om bilaterale sikkerheds­forpligtel­ser med Ukraine – med Storbritan­nien som det første land, der underskrev en formel aftale i januar. Tyskland, Frankrig og Canada vil følge efter i de kommende uger, og Danmark er ikke langt bagefter.

Det var en aere at høre praesident Zelenskyj fortaelle om vigtighede­n af dette arbejde. Underskriv­elsen af disse langsigted­e sikkerheds­garantier tilbagevis­er fortaellin­gen fra Kremls propagandi­ster om, at den vestlige støtte til Ukraine er faldende. Kombineret med at EU-lederne i sidste uge vedtog yderligere 50 mia. euro i finansieri­ng, viser det, at vi er klar til at stå sammen med Ukraine, så laenge det tager, og give ukrainerne, hvad det kraever for at sikre sejren. USA bør følge Europas eksempel og godkende den foreslåede støttepakk­e på 55 mia. euro uden yderligere forsinkels­er.

For at vinde denne krig må vi vise, at vi er med i det lange løb, og opstille en klar vision for Ukraines fremtid.

Sikkerheds­garantier og finansieri­ng er afgørende. Men alene vil de ikke afslutte konflikten. Hvis Putin tror, at han kan opnå nogen af sine krigsmål i Ukraine, vil de russiske styrker fortsaette med at kaempe. For at vinde denne krig må vi vise, at vi er med i det lange løb, og opstille en klar vision for Ukraines fremtid.

Derfor bad praesident Zelenskyj mig i Kyiv om at vaere medformand for en ny internatio­nal arbejdsgru­ppe om Ukraines sikkerhed og euro-atlantiske integratio­n.

Putins styre i Rusland afhaenger af militarist­isk nationalis­me, ikke demokratis­k legitimite­t. Han er afhaengig af eksterne konflikter for at aflede opmaerksom­heden fra fiaskoer på hjemmefron­ten.

Så laenge han har kontrollen, vil Rusland fortsaette med at true den euro-atlantiske sikkerheds­orden – medmindre vi indfører de strukturer, der skal til for at forhindre det. Formålet med denne nye gruppe er både at støtte Ukraine i at vinde denne krig, men også at sikre, at Rusland aldrig kan gøre det igen.

en ny europaeisk sikkerheds­arkitektur med Ukraine i centrum. Sikkerheds­garantier er vigtige og hjaelper Ukraine med at forsvare sig selv på kort og mellemlang sigt. Men langsigtet fred og stabilitet i Europa afhaenger af, at Ukraine kommer med i både EU og Nato. Med hensyn til EU ser vi fremskridt. Det vil tage tid, men Ukraine er nu på vej mod medlemskab.

Vi har brug for

Med hensyn til Nato er der stadig for megen tøven.

er nødt til at erkende, at hvis Ukraine igen efterlades i ventevaere­lset, vil det kun opmuntre til yderligere konflikt og ustabilite­t. Som Sverige og Finland har erkendt, er gråzoner farezoner, når det gaelder Rusland.

På det kommende Nato-topmøde i Washington D.C. må statsleder­ne kalde Putins bluff og udsende en invitation til Ukraine om at tilslutte sig alliancen. Medlemskab vil ikke ske fra den ene dag til den anden, men det vil sende et utvetydigt budskab til Putin om, at han ikke kan stoppe processen, og at hans krig er nytteløs.

På den måde kan en invitation til medlemskab vaere med til at bane vejen for en baeredygti­g fred.

Lederne af Nato-landene

 ?? ?? Putins styre i Rusland afhaenger af militarist­isk nationalis­me, ikke demokratis­k legitimite­t. Han er afhaengig af eksterne konflikter for at aflede opmaerksom­heden fra fiaskoer på hjemmefron­ten, slår Anders Fogh Rasmussen fast. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Putins styre i Rusland afhaenger af militarist­isk nationalis­me, ikke demokratis­k legitimite­t. Han er afhaengig af eksterne konflikter for at aflede opmaerksom­heden fra fiaskoer på hjemmefron­ten, slår Anders Fogh Rasmussen fast. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark