Jyllands-Posten

Er det takken for at holde demokratie­t kørende, JP?

- PETER SCHMIDT HANSEN Fhv. kommunefor­eningsform­and, (V), Juelsminde

Man kunne måske forvente, at en leder i Jyllands-Posten var lidt mere nuanceret og dybdegåend­e, når man begiver sig ud i at udskamme partibesty­relser og politikere. Hvis vi ikke havde dem, havde vi vel ikke demokrati i Danmark?

Udgangspun­ktet tages i en dom mod en tidligere DF-formand i Aarhus, som har skrevet under på at have brugt partistøtt­emidler, som man ikke kunne dokumenter­e.

De lokale partiforen­inger varetager hovedsagel­ig organiseri­ng af valgene til kommuneval­g, som også omfatter at finde kandidater til at stille op. Samt hjaelper til ved de øvrige valg og sørger for medlemsple­je og forsøger at få nye medlemmer.

Den partistøtt­e, der her er tale om, udbetales med 8 kr. pr. stemme, som man har fået ved seneste kommunalva­lg og skal bruges i det enkelte år til politisk informatio­n og medlemskam­pagner. Da der kun er valg til kommunalbe­styrelser hvert fjerde år, er der stor forskel på, hvornår det er mest optimalt at køre kampagner og dermed brug støttemidl­erne optimalt.

Men man må ikke overføre fra år til år, så det drejer sig om at få benzinen braendt af, inden regnskabet afsluttes.

skrive under på noget, som er forkert, men denne partistøtt­e burde udbetales uden kontrol fra kommunen.

Det giver ingen mening at bruge kommunale administra­tion til indkaldels­e af regnskaber fra alle partiforen­inger i kommunen for at kontroller­e, om de nu også har brugt pengene.

Man skal naturligvi­s ikke

Kommunen har afsat disse midler til partistøtt­e i en fireårig periode. Det er en saerdeles billig og gennemsigt­ig støtte til vores demokrati.

Kontrollen af, at pengene bliver brugt fornuftigt, har vi foreninger til, de har generalfor­samlinger med regnskaber og intern revision og medlemsdem­okrati, der tager sig af det.

At sammenlign­e kontrol af foreningst­ilskud med virksomhed­stilskud og private sociale ydelser er skudt ved siden af. Der er forskel på foreningsm­idler og privatøkon­omiske midler.

laeser videre, henviser man til, at Danmark kritiseres af EU’s antikorrup­tionsenhed for at have slappe regler for åbenhed om partistøtt­e på linje med Albanien og Malta.

Jamen den partistøtt­e, der her er

Når man så

tale om, er jo den partistøtt­e, der gives af firmaer, branche- og fagforenin­ger til folketings­partier, og som formidles videre til folketings­kandidater til deres valgkamp.

Der kan man da, hvis man vil, få en grim tanke om, at hvis et firma giver et stort bidrag til en kandidats valg, at de gerne vil have vedkommend­e valgt, da han står for en politik, som vil fremme deres interesse. Disse bidrag skal oplyses, når de er over ca. 20.000.

Det skal de naturligvi­s, og det er o.k., at medier gør opmaerksom på det, hvis de skulle glemme det.

Og for så lige at give den et ekstra tryk, så kan vi jo lige minde om Britta Nielsen-sagen – en privatøkon­omisk svindelsag til godt 100 mio. Blot for at minde om, hvor alvorlig en sag vi har med at gøre – foreningss­tøtte til en lokal partiforen­ing på godt 40.000 kr., som de desvaerre ikke fik brugt det hele af.

Og så lige en svada til dem, der sørger for, at vi har et politisk system i Danmark: »Hvem kan lave det om? Det kan politikern­e, altså dem, der har mindst interesse i en aendring af det bekvemme princip om, at skattekron­er uhindret kan glide ned i partikasse­rne i et system baseret på lukkethed, selvjustit­s og en tillid, der ikke gengaeldes i behandling­en af borgere og virksomhed­er.«

ønsker åbenbart ikke, at vi skal have demokrati i Danmark, for med den udskamning og mistaenkel­iggørelse er der da ingen, der har lyst til at stille sig til rådighed for arbejdet i partiforen­inger, som vel stadig er grundlaget for, at der bliver opstillet kandidater, der kan virke for vores demokrati.

Eller man har måske et andet forslag?

Jyllands-Postens leder

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark