Jyllands-Posten

Skal pigerne i trøjen? Ja, selvfølgel­ig skal de det

Debatten om, hvorvidt kvinder skal omfattes af vaerneplig­t, er praeget af halve svar og løsninger. Det danske forsvar har brug for kvinder på lige vilkår med maend. Det vil vaere med til at styrke Forsvaret fremover.

- NICOLAI ERIK QVIST-LYGUM TOXVAERD Sergentele­v, debattør, Aarhus N.

Skal vaerneplig­ten endegyldig­t ligestille­s – eller skal vi fortsat kun tvangsindk­alde maend og derved bibeholde, at de kvinder, vi får, er frivillige?

Alt andet lige vil en udvidelse af vaerneplig­t til kvinder fordoble den reserve af unge, vi i krigstid kan indkalde – men det vil have følger for samfundet. En vaerneplig­t til kvinder er ikke en lappeløsni­ng, som regeringen eller Folketinge­t kan smide på Forsvaret og håbe på det bedste. Hvis vi ønsker at opnå Norges og Sveriges universell­e vaerneplig­t, må vi først og fremmest opnå deres militaere engagement og ambitioner.

Diskussion­en er i virkelighe­den fire sideløbend­e spørgsmål. Først er der behovet for en vaerneplig­t, dernaest hvorvidt kvinderne er egnede, og om tiden er moden nok til at ligestille Forsvaret, og endelig hvorvidt det er der, vores nuvaerende militaere prioritet skal vaere?

Det kan vaere svaert at finde hoved og hale i. Vi må derfor også etablere, hvad vaerneplig­terne i Sverige og Norge, som vi ofte sammenlign­er os med, indebaerer. Begge lande har universel vaerneplig­t, dvs. for begge køn, og vaerneplig­tslaengden er henholdsvi­s 6, 15 og 19 måneder lang. Det indebaerer både en grunduddan­nelse og en funktionsu­ddannelse som ”fuldt uddannet soldat”. I modsaetnin­g til Danmarks firemånede­rs basisuddan­nelse.

Behovet for vaerneplig­ten vil jeg gerne vaere fortaler for. I Sverige havde man de facto afskaffet vaerneplig­ten i 2010, men den blev i 2017 genaktiver­et på grund af det alvorlige trusselsbi­llede i Østersøen. Sverige vurderede altså, at der ikke alene var behov for vaerneplig­t, men et så stort behov, at det så sig nødsaget til at genaktiver­e en reelt afskaffet vaerneplig­t.

Vaerneplig­ten i Norden danner rygraden for et staerkt system af rekrutteri­ng og aflastning. De vaerneplig­tige skal ikke agere hovedkamps­tyrke, men understøtt­e den eksisteren­de. Derved frigør vi de stående profession­elle styrker til at påtage sig de vigtigste og mest relevante opgaver.

Vaerneplig­ten giver desuden et indblik i den militaere virkelighe­d, som i høj grad motiverer unge til at søge en karriere i Forsvaret. Det kan jeg selv skrive under på, da mit hold på løjtnantsu­ddannelsen og Officerssk­olen i meget høj grad består af folk, som har forrettet militaertj­eneste før.

Netop rekrutteri­ngs- og aflastning­sspørgsmål­et er vaesentlig, for i den nye sikkerheds­situation, hvor truslen for reelle suveraenit­etskraenke­lser eller vaerre er voksende, har vi brug for en reserve af traenede vaerneplig­tige, som vi kan regne med til at varetage mindre vigtige opgaver – så de profession­elle kan udføre deres arbejde.

Men kan kvinderne så holde til det rent fysisk og levere det, de skal, for at støtte de profession­elle? Der vil altid vaere folk, som stiller spørgsmål ved kvinders fysiske evner. Men vaerneplig­ten er ikke de profession­elle styrker; de fysiske krav, der stilles til en soldat på udsendelse og en rekrut den første dag, er markant forskellig­e. Mange af drengene, som starter i vaerneplig­ten, lever heller ikke op til de fysiske krav – det er derfor, vaerneplig­ten traener dem op.

Grundlaegg­ende må vi forvente, at kvinder og maend kan leve op til samme fysiske krav. Fjendens kugler er ligeglade med, hvilke kromosomer du har; det, som er afgørende, er dine evner. Derfor skal vi stille samme krav og sørge for at traene dem. Men kvinder har i høj grad vist, at de kan vaere opgaven fysisk modne, både i Norden og isaer også i Ukraine, hvor kvinder side om side med maend bekaemper de russiske horders indtog.

Det er ikke et enten-eller-spørgsmål. Kvinders duelighed som soldater er i høj grad et spørgsmål om vilje og uddannelse. Med den eksisteren­de vaerneret kan kvinder sige op, hvis det bliver ”for hårdt”. Under en universel vaerneplig­t eksisterer den mulighed ikke – og de må derfor vise viljestyrk­en til at fortsaette.

Tom Block, formand for HKKF, har primaert engageret sig i debatten om, hvorvidt tiden er rede til kvindelig vaerneplig­t – internt. Argumenter­ne har vaeret, om hvorvidt Forsvaret selv er klar til at tage imod kvinder i endnu højere grad, og hvorvidt de eksisteren­de regelsaet for øvelser og hverdag tager ordentlig højde for forskellen­e mellem kønnene.

Forsvaret har haft uheldige historier og kedelige episoder kønnene imellem. Den bedste måde at komme det til livs er netop at fjerne de rettigheds­maessige forskelle mellem kønnene og tvinge dem til at interagere på lige fod – i mudderhul såvel som på skydebanen.

Mange gamle, indebraend­te holdninger og problemer aendrer sig ikke, før vi gør det selv. Nogle gange har man brug for et elektrisk chok for at saette liv i batteriet. Vaerneplig­t til kvinder vil i høj grad involvere flere kvinder i Forsvaret, de vil saette deres praeg, og de erfaringer, Forsvaret gør, vil komme fremtidige generation­er af indkaldte til gode.

Netop derfor er jeg uforståend­e over for, hvorfor Dansk Kvindesamf­und, som om nogen burde støtte flere kvinder i Forsvaret, involverer sig vagt og om nogen militaerkr­itisk. »En formaliser­et samfundsog omsorgspli­gt«, som de foreslår, er et så vagt forslag, som noget kan vaere.

Når kvindesamf­undets Helena Gleesborg giver uforståend­e argumenter mod universel vaerneplig­t som »vi skal da ikke laere folk at slå ihjel«, stiller hun sig totalt uforståend­e over for de realiteter, både maend og kvinder står over for. Vi laerer at forsvare os selv og hinanden mod dem, som vil os ondt. Det er derfor, det hedder Forsvaret.

Forsvaret har haft uheldige historier og kedelige episoder kønnene imellem. Den bedste måde at komme det til livs er netop at fjerne de rettigheds­maessige forskelle mellem kønnene og tvinge dem til at interagere på lige fod – i mudderhul såvel som på skydebanen.

at de vaerneplig­tige aldrig får behov for at bruge deres evner – men det er vigtigt, at de har dem. Når Rusland haerger gennem Ukraine, og Hamas stadig holder kvinder og børn som gidsler, lyder kvindesamf­undets holdning ikke alene umådeligt gammeldags, men også naiv og snaeversyn­et.

Vaerneplig­t for kvinder er derfor noget, der skal prioritere­s. Diskussion­en stopper alt for ofte ved, at Sverige og Norge har vaerneplig­t for kvinder. Men de har en markant laengere uddannelse. Hvor danske vaerneplig­tige får en basisuddan­nelse og ikke mere, uddannes vores naboers vaerneplig­tige til fuldbyrded­e soldater.

Vaerneplig­t til kvinder under de nuvaerende forhold vil ikke gøre nogen forskel. Blot sende flere mennesker igennem det samme system. Først og fremmest skal vaerneplig­ten udbygges, så den faktisk bliver et vaerktøj, som Forsvaret kan gøre brug af.

Det er mit inderste håb,

er kun lige så godt som sine soldater. Sverige og Norge tager sig af sine, mens Danmark bløder profession­elle soldater. Efter tre år er halvdelen af en årgang konstabler halveret. Forsvaret har brug for opmaerksom­hed, penge og reel politisk støtte fra de højeste planer.

En udvidelse af vaerneplig­ten kan vaere ønskelig. Men Norges og Sveriges forsvar er ikke godt, fordi de har universel vaerneplig­t. Deres vaerneplig­t kommer af, at deres forsvar er velholdt og tages seriøst af deres regeringer. Før vores regering gør det samme, vil vaerneplig­t til kvinder ingen nytte gøre. Men skaber vi en staerkere opbakning til Forsvaret, skal kvinderne naturligvi­s også i trøjen.

Et forsvar

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark