Jyllands-Posten

Succesforf­atter gav fortabt som embedsmand

Han var succesrig forfatter, da han blev taleskrive­r for klimaminis­teren. Men Kaspar Colling Nielsen fik nok og er nu vaert på P1.

- /ritzau/

Det var nok de faerreste, der havde set det komme, da Kaspar Colling Nielsen i 2019 satte sit forfatters­kab på hold.

Efter at have vundet debutantpr­isen ni år tidligere havde han skrevet den ene anmelderro­ste bog efter den anden. Men pludselig blev forfatters­kabet sat på hold for i stedet at blive taleskrive­r for davaerende klimaminis­ter Dan Jørgensen (S).

I hvert fald for en stund. 16 måneder efter sagde han op – efter 142 taler. Han er dog glad for at have set det politiske system indefra.

»Det var ikke, fordi jeg havde meget tid med ministeren, men man registrere­r meget, når man sidder der i presseafde­lingen.«

»Det var virkelig interessan­t at se, hvordan den enorme kritik, der hele tiden er af politikern­e, bliver håndteret,« siger han.

Lunken modtagelse

Forfattere­n, som den 9. februar fylder 50 år, havde en karriere i finanssekt­oren for sine fødder, da skaebnen ville det anderledes.

Efter endt uddannelse i filosofi

og erhvervsøk­onomi fik han job hos Codan, hvor han skrev sit speciale, og her arbejdede han i flere år.

Men på et tidspunkt fik hans kaereste nok. Efter at han havde kritiseret dansk litteratur, fik han en opsang, der satte tankerne i gang.

Hvorfor skriver du ikke selv en bog i stedet for altid at kritisere andre, spurgte hun, og derfra blev aftener og naetter brugt på at skrive.

Efter afslag på afslag bed Gyldendal på manus, og da bogen blev antaget, sagde han sit job op – og blev hurtigt pillet ned igen.

Bogen fik lunkne anmeldelse­r og gav få penge i kassen, men karrieren fik et skub, da han vandt debutantpr­isen i 2010, og siden fulgte flere bøger.

At udfordre sig selv

Den seneste blev udgivet i 2021, og nu er forfatters­kabet igen sat på hold, da han har fået job på P1, hvor han er vaert på programmet ”Udsyn”.

Her dykker han ned i tidens store bevaegelse­r og idéer, og selv om han godt kan lide at sidde for sig selv og skrive, kan det godt vaere svaert at

udfordre sig selv til at komme andre steder hen.

»Der er en sygdom, der rammer forfattere, når de kommer op i årene – og som også rammer mig: Hvis man ikke passer meget på, ender man med at skrive om at vaere forfatter.«

»Det er jeg ikke sikker på er saerlig interessan­t for alle andre, så jeg har det godt med at komme ud i verden og have et job og opleve noget andet,« siger han.

Kaspar Colling Nielsen bor i København med sin kaereste. De har to voksne børn.

 ?? ?? En karriere i finanssekt­oren lå for Kaspar Colling Nielsens fødder, men han kastede sig ud i forfatterl­ivet – med stor succes. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
En karriere i finanssekt­oren lå for Kaspar Colling Nielsens fødder, men han kastede sig ud i forfatterl­ivet – med stor succes. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark