Jyllands-Posten

Rentenivea­uet er højt som efter finanskris­en

En F1-rente på 3,6 pct. er ikke rekord. Den er dog stadig høj i historisk perspektiv.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

mod renterisik­o fortsaette­r for fuld styrke, viser de foreløbige resultater af denne uges auktion over fleksoblig­ationer.

Flekslån for i alt 90 mia. kr. skal have ny rente med virkning fra 1. april. Heraf udgør de rentefølso­mme F1-lån 51 mia. kr. Renten på F1-lånene ligger omkring 3,6 pct. F5renten ligger lige under 3 pct.

Stort set ingen F1-lånere har i denne omgang benyttet sig af muligheden for at skifte til lån med laengere rentebindi­ng. Boligejern­e har dermed undladt at lade sig friste af de relativt lave renter på F3- og F5-lånene, konstatere­r Svend Greniman Andersen, der er seniorøkon­om hos Totalkredi­t.

Ekstraregn­ingen for at vaelge et afdragsfri­t F1-lån frem for et F5-lån er 525 kr. efter skat, for hver mio. kr., der er lånt. Det belaster altså husholdnin­gsbudgette­t med 6.300 kr. om året.

Baggrunden for den frivillige ekstraregn­ing er en forventnin­g om, at renterne falder i løbet af det naeste år.

Højere interesse

Den forventnin­g deles tydeligt af de investorer, der køber obligation­erne. De opkøStrømm­en ber nemlig i stor stil obligation­erne bag F3- og F5-lånene. Dermed har de sikret sig en rente på ca. 3 pct. i henholdsvi­s tre og fem år. Interessen for at købe fleksoblig­ationer med laengere rentebindi­ng er ved denne auktion markant højere end for at købe obligation­er med kort rentebindi­ng.

Bid-to-cover er 5. Det betyder groft sagt, at for hver obligation, der saettes til salg, er fem bydere.

Isaer F5-lånere har benyttet sig af lejlighede­n til at vaelge rentefølso­mme lån.

»Sat lidt på spidsen kan man sige, at det er mindre end hver tredje låntager, som har valgt at holde fast i sit F5lån i forbindels­e med rentetilpa­sningen,« mener Haris

Coric, der er seniorøkon­om hos Realkredit Danmark.

Mange har søgt ned mod F3-lånet. Det betyder, at F3puljen er vokset ganske markant i forhold til den oprindelig­e maengde af F3-låntagere, konstatere­r Haris Coric. En F1-rente på 3,6 er ikke rekord. Det er dog stadig høje renter i historisk perspektiv, mener Brian Friis Helmer, der er privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank.

»Vi skal tilbage til finanskris­ens efterdønni­nger for at finde tilsvarend­e høje auktionsre­sultater,« fastslår han.

Forventnin­gen er, at renterne vil falde i løbet af 2024. Spørgsmåle­t er hastighede­n.

Auktionern­e slutter fredag, og de nye renter gaelder med virkning fra den 1. april.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark