Jyllands-Posten

Selvtillid­en har forladt Danmarks grønne fyrtårn

Den danske energikonc­ern Ørsted kaster håndklaede­t i ringen og melder sig reelt ud af kampen om at vinde flere projekter til opstilling af mere havvind på denne side af 2030. Det er prisen for at undgå en kapitaludv­idelse.

-

Ørsted hiver i nødbremsen. Den storstiled­e ekspansion­splan frem mod 2030 skaeres til på alle ledder og kanter. Et brandudsal­g er i gang. Massefyrin­ger er på vej. Udviklings­projekter skrottes. En ny driftsmode­l skal forbedre den haltende risikostyr­ing, der har kostet så dyrt i USA.

Den amerikansk­e fadaese har fået topchef Mads Nipper og Ørsted til ”at gå i pindsvin”. Selvtillid­en har forladt Danmarks grønne fyrtårn.

Ekspansion­splanen frem mod udgangen af 2030 barberes ned fra 50 GW til 35-38 GW. Det er i rede penge naesten en reduktion af investerin­gsbudgette­t på 200 mia. kr.

Det forventede driftsresu­ltat skaeres fra 50-55 mia. kr. i 2030 til 39-43 mia. kr., svarende til knap en halvering af den planlagte vaekst.

Det går isaer ud over ambitioner­ne inden for havvind, der er Ørsteds kerneforre­tning. Der er i dag installere­t, vedtaget og vundet projekter svarende til 19,2 GW. Målet for 2030 er 20-22 GW.

Det kan kun betyde, at Ørsted ikke regner med at vinde andet end et par havvindpro­jekter mere til opstilling inden udgangen af 2030. Det skal ses i lyset af, at det globale marked for vindkraft til havs efter nogle års stilstand står til at eksplodere i de kommende 6-7 år som følge af den vedtagne udbygning af vedvarende energi.

På det måske vigtigste tidspunkt i udviklinge­n af markedet for havvind mangler Ørsted penge, har en sønderskud­t forretning­smodel, og aktionaere­rne har mistet tillid til ledelsen.

Ørsted står til at miste sin historiske førertrøje, hvis den rundbarber­ede strategipl­an står til troende.

Det er oplagt, at Ørsted efter så grundige taesk i USA bør konsolider­es, se forretning­en efter i sømmene og styrke sin konkurrenc­ekraft.

Kreditvurd­eringsinst­itutterne har

varslet, at nedjusteri­nger af ratingen på Ørsteds store gaeld er lige om hjørnet, og det ville kunne saette en stopper for enhver ekspansion­splan. Men det er – på trods af manglen på kapital – alligevel oplagt at gå efter alle de mest lukrative udbud af havvind. Og hvis de vindes med udsigt til en kaempe vaerdigevi­nst, så genbesøges behovet for at tilføre ny kapital, så Ørsted får sin andel af kagen.

Det er sikkert som amen i kirken, at mere slagkrafti­ge konkurrent­er, der ikke har tabt skjorten i USA eller andre nye markeder, vil springe til og gå efter de gode projekter, som Ørsted ikke laengere kan eller vil løbe risikoen for.

Lige før et boom i udbygninge­n af vindkraft til havs traekker verdens første udbyder sig tilbage. Det kan nemt vise sig at vaere en fatal fejl. SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

På dagens virtuelle pressemøde fastholder Mads Nipper, at Ørsted forbliver verdensled­ende, at konkurrenc­ekraften er i top og styrkes, og at Ørsteds vision om at få verden til at køre på grøn energi er intakt. Det blev sagt uden større overbevisn­ing i stemmen.

På samme tid står Mads Nipper uden hverken højre eller venstre arm, da både finansdire­ktøren og driftsdire­ktøren blev ofret på grund af de amerikansk­e genvordigh­eder.

Nu går bestyrelse­sleder gennem de sidste 10 år Thomas Thune Andersen også. Der er endnu ikke fundet en afløser, og det er langtfra givet, at naestforpe­rson Lene Skole kan traede til, da hun har et travlt topjob i Lundbeckfo­nden.

Det er dårlig succession planning og udtryk for kaos i kulisserne. Det er på tide, at der bliver strammet op på den absolutte topledelse.

Lige før et boom i udbygninge­n af vindkraft til havs traekker verdens første udbyder sig tilbage. Det kan nemt vise sig at vaere en fatal fejl.

Sidste gang Ørsted var i krise, men stod med en formidabel mulighed for at gøre en forskel i den grønne omstilling, svigtede den statslige hovedejer. Det blev i stedet en kontrovers­iel amerikansk investerin­gsbank, der kom med størstedel­en af den fornødne kapital.

Nu står Ørsted igen ved samme kritiske vadested.

Med en mislykket amerikansk offensiv, manglende tillid til topledelse­n og uden mod hos ejerne haenger muligheden for at gøre Ørsted til en mastodont inden for grøn energi, en såkaldt green major, i en meget tynd tråd.

 ?? ??
 ?? ?? Det står til at blive på Mads Nippers vagt som topchef, at Ørsted mister sin førende position inden for opstilling og drift af havvindmøl­ler. Efter kaempe milliardta­b i USA mangler han penge til at gennemføre sin storstiled­e ekspansion­splan.
Foto: Casper Dalhoff
Det står til at blive på Mads Nippers vagt som topchef, at Ørsted mister sin førende position inden for opstilling og drift af havvindmøl­ler. Efter kaempe milliardta­b i USA mangler han penge til at gennemføre sin storstiled­e ekspansion­splan. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark