Jyllands-Posten

Ørsted neddrosler ambitioner for havvind forud for det store gennembrud

Der kommer historisk meget havvind i udbud i år, mens lande saetter turbo på for at nå 2030-mål. Det gaelder også Danmark, men Ørsted kan ikke garantere, at det vil deltage, efter et raedselsår har medført en ny strategi. Man vil prioritere brutalt, siger

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Der er ingen garanti for, at Ørsted vil byde ind på det kommende danske havvindudb­ud, hvor verdens grønne giganter skal krydse klinger om hele ni gigawatt (GW), inklusive en energiø på Bornholm, som Ørsted i sin tid selv udtaenkte.

Oven på et katastrofa­lt regnskabså­r, hvor man på ryggen af milliardne­dskrivning­er på det amerikansk­e havvindmar­ked har tabt 20,2 mia. kr., sadler Ørsted nemlig om med nye og lavere strategisk­e målsaetnin­ger frem mod 2030.

Det betyder brutale prioriteri­nger, når den danske markedsled­er skal vaelge nye havvindpro­jekter.

»Vi vil rigtig gerne byde ind i Danmark, men vores forpligtel­se over for alle aktionaere­r, inklusive den danske stat, er at lave vaerdiskab­ende vaekst. Hvis Danmark er konkurrenc­edygtig på de vilkår, vil vi rigtig gerne gøre det her, og ellers skal vi gøre det et andet sted,« siger Mads Nipper.

Er det ikke sikkert, at det statslige udbud i Danmark skaber den bedste vaerdi for staten som aktionaer i Ørsted?

»Jeg er sikker på, at staten som aktionaer i Ørsted taenker på, hvordan Ørsted bedst skaber vaerdi. Og det uanset om det er i Danmark eller ej.«

Oven på raedselsår­et kom Ørsted onsdag med en opdatering på sine strategisk­e mål frem mod 2030.

Selskabet har gået sine projekter igennem med en taettekam, taget forbehold i forhold til risikostyr­ing, annonceret nedlaeggel­ser af op til 800 stillinger og venter ikke at udbetale udbytte før regnskabså­ret 2026.

Det mest dramatiske tiltag var dog en kraftig reducering af investerin­ger frem mod 2030. Den oprindelig­e investerin­gsramme på 475 mia. kr. er blevet reduceret med omkring en tredjedel, mens ambitionen om at have omkring 50 gigawatt (GW) vedvarende energi på plads i 2030 er blevet kraftig beskåret til 35-38 GW vedvarende energi.

Vaerst er det gået ud over Ørsteds krone af havvind.

Fjerner 10 GW

Tidligere stilede Ørsted mod at have 30 GW havvind på plads i 2030. Det tal er nu reduceret med en tredjedel til 20-22 GW.

Med en eksisteren­de pipeline af installere­de parker – parker, hvor der er taget investerin­gsbeslutni­ng og tildelte projekter på sammenlagt 19,2 GW – betyder det, at Ørsted med sin nuvaerende kapitalstr­uktur blot forventer at opføre havvindpar­ker på maksimalt 3 GW udover det allerede kendte, såfremt man ikke dropper flere projekter inden 2030.

Samtidig forlader man en raekke udviklings­markeder såsom Norge, Spanien og Portugal, mens aktivitete­r i eksempelvi­s Japan drosles kraftigt ned.

Den udmelding kommer, samtidig med at havvind står over for et decideret gennembrud. Ørsted selv forventer, at der sendes 40 GW havvind i udbud bare i indevaeren­de år, og der ventes at blive opsat historisk meget havvind de kommende år, mens nationalst­ater saetter turbo på for at nå klimamål i 2030.

Med Ørsteds egne fremskrivn­inger vil det betyde, at den danske markedsled­er inden for havvind i 2030 vil stå med en markedsand­el på 16 procent. Det er knap en halvering af selskabets nuvaerende markedsand­el, men det er ifølge Mads Nipper nok til, at Ørsted fortsat vil sidde solidt på havvindtro­nen i 2030.

»Vi har haft en unaturlig markedsand­el. 30 pct. er unaturligt at have i så staerk en industri,« siger Nipper:

»Hvis vi når vores mål med en tårnhøj vaerdiskab­else, så er jeg glad, uanset hvad vores markedsand­el er. Men du kan tage mit ord for, at vi er markedsled­er inden for havvind også i 2030.«

Ifølge aktionaere­rne er der ingen tvivl. Ørsteds plan om at gå tilbage til rødderne er vejen til en genopbloms­tring i forretning­en.

»Vi synes, at det virker som en fornuftig plan. Lige nu handler det så om at levere på de ret detaljered­e mål, som ligger i planen, og føre dem ud i livet,« siger analyseche­f i ATP Claus Wiinblad.

Er det ikke lige til den defensive side kun at efterlade rum til yderligere 1-3 GW frem mod 2023, når vi står over for en syndflod af nye udbud på 40 GW bare i år?

»Jeg vil egentlig helst fokusere på, at der leveres på de målsaetnin­ger, man har sat sig for de kommende tre år og få genopbygge­t tilliden efter et volatilt 2023. Det er den allervigti­gste opgave.«

Kritik fra markedet

Ørsteds majoritets­ejer, staten, beskriver planen som »et mere fokuseret Ørsted«, der adresserer Ørsteds situation. Nu vil man se resultater­ne af den.

»Jeg tager til efterretni­ng, at Ørsteds ledelse vurderer, at det er en balanceret samlet plan, som vil styrke selskabets finansiell­e situation og robusthed. En vellykket eksekverin­g af planen og initiative­rne vil tage tid, og jeg har bedt mit ministeriu­m om fortsat at følge Ørsteds udvikling taet,« skriver finansmini­ster Nicolai Wammen (S) i et mailsvar til Finans.

Ørsted har gennem 2023 fået drøje hug for sin kommunikat­ion, og investorti­lliden led et alvorligt knaek, da man kort efter en kapitalmar­kedsdag meldte ud om milliardne­dskrivning­erne, som kuldsejled­e regnskabså­ret. Ørsted fik heller ikke mange guldstjern­er af investorer­ne, da man senere måtte melde endnu større nedskrivni­nger ud end oprindelig­t kommuniker­et.

En af de kritiske røster har vaeret investerin­gschef i Akademiker­Pension Anders Schelde, som udtaler tilfredshe­d med planen om et mindre Ørsted.

»Ambitionen er trods alt stadig at vaere markedsled­er, men om Ørsted kommer til at vaere nummer et eller to i et marked med så voldsom vaekst er ikke det centrale for os. Det vigtigste er trods alt, at der er en levedygtig forretning,« siger han.

Nu ser han frem til, at Ørsted eksekverer på planen, så tilliden til ledelsen kan blive genoprette­t.

Lars Hytting, aktiechef hos Artha Kapitalfor­valtning, kalder det for et decimeret Ørsted, som står tilbage efter regnskabså­ret 2023.

»Markeder bliver skåret fra, der bliver mindre fokus

på andet end kernemarke­derne,« siger Lars Hytting.

Ørsted er ifølge aktiechefe­n gået langt for at undgå en kapitaludv­idelse, der af flere analytiker­e var fremhaevet som en mulighed, hvis Ørsted ville bibeholde sine vaekstambi­tioner.

Den perfekte storm

Omkostning­en for den manøvre har så vaeret Ørsteds havvinddom­inans.

»De har jo virkelig braendt nallerne. Og hvad har de braendt nallerne på? Havvind. Når man lige har tabt 28 mia. på amerikansk havvind, så kan man ikke tro, at man bare kan det hele,« siger han.

»Det er i sidste ende vores allesammen­s kapital, de har forvaltet. Og det har de bare ikke forvaltet saerlig godt. Så de er nødt til at skrue kraftigt ned på ambitioner­ne.«

Stifter af Regulaer Invest Michael West Hybholt, der er rådgiver for investerin­gsforening­en Regulaer Invest Nordiske Aktier og bl.a. har en fortid som analyseche­f i Nordea, siger, at han har ventet på den perfekte storm, som ramte Ørsted i 2023 og medførte enorme milliardne­dskrivning­er på amerikansk­e havvindpro­jekter.

»De fleste har ikke haft øje på, hvor enormt risikabel Ørsteds forretning­smodel er. Gennemløbs­hastighede­n af projekter er nemlig meget vaesentlig. Hvis et projekt bliver forsinket, forsinker det ikke kun det ene projekt, men også de efterfølge­nde projekter, man skal bruge kapitalen til,« siger han.

Når Ørsted nu skaerer sine vaekstambi­tioner inden for havvind helt ind, er det derfor naeppe med ledelsens gode vilje.

»Så kan man med rette spørge om, hvorvidt Ørsted er den rette til dette. De er oppe mod olieselska­ber, som har markant lavere kapitalomk­ostninger og en bundløs kassebehol­dning. Så kan det godt vaere, at de har nogle dygtige folk, men det er altså ikke sikkert, at de har den kompetitiv­e fordel, som olieselska­berne har.«

Onsdag var en begivenhed­srig dag for Ørsted, som foruden nye strategisk­e målsaetnin­ger og et milliardun­derskud nu også skal finde ny bestyrelse­sformand. Bestyrelse­sformand gennem det seneste årti, Thomas Thune Andersen, meldte nemlig, at han fratraeder ved den kommende generalfor­samling.

Hvis vi når vores mål med en tårnhøj vaerdiskab­else, så er jeg glad, uanset hvad vores markedsand­el er. MADS NIPPER, ADMINISTRE­RENDE DIREKTØR I ØRSTED

 ?? ??
 ?? ?? Ørsted stilede tidligere mod at have 30 GW havvind på plads i 2030. Det tal er nu reduceret med en tredjedel til 20-22 GW. Foto: Phil Noble/Reuters
Ørsted stilede tidligere mod at have 30 GW havvind på plads i 2030. Det tal er nu reduceret med en tredjedel til 20-22 GW. Foto: Phil Noble/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark