Jyllands-Posten

Rockwool landede stort overskud i 2023

Den danske isolerings­producent Rockwool har onsdag leveret sit årsregnska­b for 2023.

- FREDERIK BOESGAARD frederik.boesgaard@jp.dk

Den danske isolerings­gigant Rockwool kom ud af 2023 med et overskud på 2,9 mia. kr. efter skat, hvilket er en forbedring på 42,4 pct. i forhold til 2022.

Det oplyste Rockwool i sit årsregnska­b onsdag eftermidda­g.

Da 2023 begyndte, forventede Rockwool, at der ville ligge et svaert år forude med et fald i omsaetning­en på 10 pct. målt i lokale valutaer.

Men nedgangen i salget har vaeret mindre end forventet, og Rockwool er endt med et fald i salget på 4 pct. sammenlign­et med 2022.

I 2022 satte selskabet salgsrekor­d og omsatte for 3,9 mia. euro. I år lå omsaetning­en lavere på 3,6 mia. euro. Rockwool forventer, at salget i 2024 vil lande på omtrent samme niveau som i 2023.

I Rockwools årsregnska­b for 2023 laegger virksomhed­en ikke skjul på, at dens aktivitete­r i Rusland, hvor Rockwool har fire fabrikker, udgør en risiko for selskabet.

»De betydelige økonomiske sanktioner fra EU, USA og Storbritan­nien har øget kompleksit­eten af at opretholde forretning­en i Rusland,« skriver Rockwool i sit årsregnska­b og understreg­er, at overholdel­se af sanktioner forbliver en grundlaegg­ende prioritet for Rockwool i 2024.

Rockwool naevner i årsregnska­bet også, at der stadig er en risiko for, at den russiske regering kan finde på at nationalis­ere udenlandsk­e virksomhed­er.

Rockwool valgte at blive i landet, da Rusland for snart to år siden invaderede Ukraine. Siden da har kritikken haglet ned over den danske isolerings­producent, der bliver beskyldt for indirekte at assistere Ruslands krigsmaski­ne.

Beskyldnin­gerne fik et nøk op, da Ukraine i november sidste år føjede Rockwool til sin liste over selskaber, som ifølge Ukraine understøtt­er Ruslands krigshandl­inger.

Brugt til russisk flåde

Ukraines nationale antikorrup­tionsagent­ur, der står bag listen med navnet ”Internatio­nal sponsors of war”, finder det problemati­sk, at Rockwool har valgt at blive i Rusland efter invasionen. Men kritikken af det danske selskab stopper ikke her:

»Gennem mellemmaen­d leverer den danske producent fortsat sine byggemater­ialer til forskellig­e statslige institutio­ner, herunder det russiske forsvarsmi­nisterium« og »Rockwool-produkter er blevet brugt til konstrukti­on og reparation af skibe fra den russiske flåde,« står der også som begrundels­e for Rockwools tilstedeva­erelse på den sorte liste.

Rockwool har hele tiden forsvaret sine aktivitete­r i Rusland med, at man vil forhindre, at russerne nationalis­erer fabrikkern­e, som det for eksempel er sket for Carlsberg.

»Enten bliver vi i Rusland og betaler skat af overskudde­t. Ellers forlader vi Rusland og overdrager hele overskudde­t, alle fremtidige indtaegter og pengestrøm­me fra en velfungere­nde forretning til lokale aktører. Begge muligheder er dårlige, så vi vaelger den mindst dårlige af de to,« har adm. direktør i Rockwool, Jens Birgersson, tidligere udtalt til Finans.

Valget om at blive i Rusland har dog ikke vaeret uden konsekvens­er for Rockwool.

En ny måling fra konsulenth­uset Caliber viser, at Rockwool er blevet ramt exceptione­lt hårdt på sit omdømme blandt danskerne.

Siden krigen i Ukraine brød ud for to år siden, har Rockwools omdømme vaeret i frit fald. Rockwool er gået fra at ligge højt til lavt på en skala fra meget højt til meget lavt med middel i midten. Stenuldspr­oducenten er det selskab i C25indekse­t, som er faldet suveraent mest det seneste år.

Rockwool er det første skandinavi­ske selskab på Ukraines krigsspons­orliste. Der er i alt 46 selskaber på Ukraines liste over internatio­nale krigsspons­orer, hvoraf de mest kendte er Bacardi, Pepsi og Nestlé.

 ?? ?? Rockwool havde overskud i 2023. Foto: Søren Osgood/Ritzau Scanpix
Rockwool havde overskud i 2023. Foto: Søren Osgood/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark