Jyllands-Posten

Vestas’ bundlinje er tilbage i plus

2022 var prøvelsern­es år for Vestas. Til gengaeld kan Vestas-topchef Henrik Andersen fremvise et overskud efter skat på 582 mio. kr. i 2023.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Vestas-topchef Henrik Andersen kan med et spritnyt 2023-regnskab i hånden traekke vejret lidt lettere.

Efter et blodrødt 2022, hvor aktionaere­rne var vidne til et historisk tab på knap 12 mia. kr., er vindmøllek­aempen tilbage i plus med et 2023-overskud efter skat på 582 mio. kr.

Overskudde­t hentes hjem med afsaet i en driftsindt­jening på 1.723 mio. kr. svarende til 1,5 pct. af 2023-omsaetning­en, der med knap 115 mia. kr. – 15.382 mia. euro – er tilbage i de højere luftlag.

Pilen peger den rette vej

Faktisk overgås 2023-salget kun af rekordåret 2021, og det sprudlende salg er med til, at pilen igen peger i den rigtige retning af Vestas-ledelsens mangeårige ambition om at praestere et driftsover­skud i 2025 før saerlige poster på minimum 10 pct. af omsaetning­en.

Vestas-topchefen er da også tilfreds med 2023-praestatio­nen.

»Vores ordreindga­ng satte rekord på 18,4 gigawatt (GW) for hele året, hvilket var drevet af et rekordstor­t fjerde kvartal, der understreg­er vores staerke momentum ved årets udgang,« udtaler Henrik Andersen i en kommentar til regnskabet.

Selv om 2022-lussingen nu er parkeret i historiebø­gerne, rummer 2023-regnskabet både godt og dårligt nyt til aktionaere­rne.

Den dårlige nyhed er, at Vestas-bestyrelse­n laegger op til, at der ikke udbetales udbytte for året. Den gode nyhed er, at Vestas-ledelsen trods de senere års udfordring­er holder fast i den nuvaerende kurs med en forventnin­g om at lande et rekordsalg i 2024 i niveauet 119134 mia. kr. med et driftsover­skud på 4-6 pct. og investerin­ger på omkring 9 mia. kr.

Tilbage på sporet

Samtidig holder Henrik Andersen og resten af Vestas-ledelsen fast i 2025-ambitionen om at lande et driftsover­skud på mindst 10 pct. før saerlige omkostning­er af omsaetning­en og vokse mere end markedet.

Per Hansen, investerin­gsøkonom i Nordnet, kvitterer for de positive takter i Vestasregn­skabet.

»Vestas er tilbage på vaekstog indtjening­ssporet,« fastslår Per Hansen, der samtidig daekker op til en god dag på børsen for vindmøllek­aempen.

»Vestas er klart den bedste dreng i en udfordret vindmølleb­ranche, når det drejer sig om indtjening. Der bør vaere plads til et kursmaessi­gt skulderkla­p fra investorer­ne,« siger Per Hansen.

Der er dog fortsat fluer i Vestas-suppen, selv om mange investorer med 2023-regnskabet givetvis vil mene, at den nu smager bedre end på

Vestas er klart den bedste dreng i en udfordret vindmølleb­ranche, når det drejer sig om indtjening. PER HANSEN, INVESTERIN­GSØKONOM I NORDNET

samme tid sidste år. En af de alvorlige udfordring­er for Vestas er massive garantihen­saettelser til fejl på leverede vindmøller.

I 2023 har garantirep­arationer draenet Vestas-pengekasse­n for taet ved 6,1 mia. kr. svarende til, at garantiudg­iften udgør 5,3 pct.

Historisk er det et meget højt niveau, selv om 2022 endte endnu højere.

»Garantihen­saettelser­ne har i flere kvartaler ligget omkring 5-6 pct. (af omsaetning­en, På den lange bane er det nødvendigt, at den kommer ned omkring 3 pct.,« siger Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank.

Af samme grund venter han, at netop garantihen­saettelser­ne er et punkt, som Henrik Andersen vil komme ind på under dagens konference­kald.

Ikke for tøsedrenge

Selv om Vestas har fået vendt udviklinge­n efter 2022-katastrofe­n, tøver Henrik Andersen ikke med at understreg­e, at vindmølleb­ranchen ikke er for tøsedrenge.

»Vores resultater i 2023 blev hjulpet af det forbedrede forretning­smiljø, men fortsat geopolitis­k volatilite­t samt langsommel­ighed omkring tilladelse­r og utilstraek­kelig udbygninge­r af elnet på tvaers af markeder forventes at forårsage usikkerhed i 2024,« lyder det fra Vestastopc­hefen.

Til gengaeld tøver han ikke med at slå fast, at Vestas går målrettet efter at levere på de langsigted­e ambitioner for forretning­en.

»Vores strategisk­e vej mod vores langsigted­e ambitioner er klar, og vores fokus er fortat at forblive discipline­ret for at fortsaette med at opbygge vores momentum og eksekvere så staerkt som muligt,« siger Henrik Andersen.

Vestas-aktien lukkede tirsdag i 188,22 kr. svarende til en markedsvae­rdi for vindmøllek­aempen på 190 mia. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark