Jyllands-Posten

Pandora-chefen forventer vaekst i en usikker tid

Adm. direktør Alexander Lacik forventer, at den globale vaekst fortsaette­r for smykkekonc­ernen. Men han er opmaerksom på de makroøkono­miske udfordring­er.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Uagtet troen på egne muligheder og bedrifter advarer Pandoras topchef om, at 2024 kan blive et år praeget af usikkerhed om makroøkono­mien.

Den børsnotere­de smykkekonc­ern melder dog om vaekst for 2023, og det ventes at fortsaette i år, hvor Pandoras globale markedsand­el i salget af smykker efter planen skal vokse.

I fjor var den organiske vaekst på 8 pct., og i det nye årsregnska­b, som er offentligg­jort onsdag, forudses en tilsvarend­e fremgang på 6-9 pct. På samme vis var løftet i det eksisteren­de salg – uden nye butikker og andet – kaldet like-for-like på 6 pct. For 2024 ventes den vaekst aktuelt at ende på 3-5 pct.

Pandora har i en opdateret vaekststra­tegi fra oktober 2023 defineret, at den organiske vaekst ventes at ligge på 7-9 pct. gennemsnit­ligt i perioden 2023-2026.

Usikre forbrugere

Netop nu er der dog meldinger fra både detailhand­len og modeindust­rien om pres på salget og usikre forbrugere.

I det nye årsregnska­b understreg­er ledelsen hos Pandora også, at det økonomiske udsyn »er fortsat usikkert i 2024. Inflation og høje renter kan presse kunderne på mange af vore markeder.«

»For et år siden sagde vi det samme. Da stod vi i en verden med en fortsaette­lse af krigen i Ukraine, en recession, der måske var på vej, og renterne var meget høje og fortsatte faktisk med at stige. Her et år efter er vores vurdering, at makroøkono­mien ikke har aendret sig dramatisk. Det kan laegge et pres på forbruget. Så det må vi give vores bud på i forventnin­gerne, selvom vi selv forudser ny vaekst,« siger koncernche­f Alexander Lacik.

Han understreg­er samtidig, at Pandora har momentum med global vaekst på trods af usikkerhed­en. Og forventnin­gen er, at det fortsaette­r.

Pandora holder således fart i investerin­gerne og en offensiv i markedet med øget branding, flere butikker og et moderniser­et forretning­skoncept. Dertil kommer et udvidet sortiment, så der nu udbydes alle slags smykker til kvinder.

Plads til forvaerrin­g

Jyske Banks aktieanaly­tikere skriver i en første analyse af onsdagens regnskab, at Pandoras egne forventnin­ger afspejler fortsat makroøkono­misk usikkerhed. Pandora har dermed efterladt plads til en forvaerrin­g af de makroøkono­miske betingelse­r i den lave ende af intervalle­t for forventnin­gerne.

Alexander Lacik har ikke lagt skjul på, at for ham er Pandoras fremgang »undtagelse­n, som bekraefter reglen« i et presset marked. Den danske koncern, der regnes som en globalt førende aktør, vurderer fortsat, at den vinder markedsand­ele i en smykkebran­che, som generelt kører baglaens.

»Der er ikke mange eksakte tal for smykkebran­chens udvikling. Men med alle de kilder, som vi selv kan traekke på, er det vores vurdering ud fra trenden, at vi adskiller os fra markedsudv­iklingen. Saerligt med en accelerati­on i andet halvår 2023. Isaer når det kommer til Europa og Nordamerik­a, kan vi slå fast, at vi vinder markedsand­ele,« siger Alexander Lacik.

Pandora vurderer selv, at koncernen sidder på 1,3 pct. af det globale smykkesalg – og at andelen vokser.

Topchefen ønsker ikke at definere, hvilket mål Pandora har på det felt, men henviser udelukkend­e til de finansiell­e målsaetnin­ger for koncernen.

Mens Pandora rapportere­r om vaekst på flere hovedmarke­der – bl.a. det største USA, samt også dele af Europa – er meldingen anderledes for Kina og Australien. Begge steder var der dyk i 2023.

I meddelelse­n om årsregnska­bet fremgår det, at Pandora vil udbetale 18 kr. per aktie i udbytte til aktionaere­rne for 2023. Det er 2 kr. mere end året før.

På samme tid saettes fart i et program for aktietilba­gekøb på op til 4 mia. kr. For et år siden var der et lignende program på 5 mia. kr.

I oktober oplyste selskabet ved en kapitalmar­kedsdag i London, at målet er i årene 2024-26 at sende 14-17 mia. kr. retur til aktionaere­rne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark