Jyllands-Posten

Carlsberg i milliardun­derskud efter russisk exit

Det danske bryggeri Carlsberg leverede onsdag årsregnska­b for 2023.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Det danske bryggeri Carlsberg er kommet ud af 2023 med et dundrende underskud på knap 40 mia. kr. Det skyldes bryggeriet­s bekostelig­e Rusland-exit.

Det samlede tab af den russiske forretning i 2023 beløb sig til 47,7 mia. kr. Milliardbe­løbet daekker over samtlige nedskrivni­nger siden 2004. Med en bundlinje fra den øvrige drift på lige knap 8 mia. kr. giver det et årsregnska­b i rødt for bryggeriet.

Det skriver Carlsberg i sit årsregnska­b onsdag morgen.

I marts 2022 – en måned efter Ruslands invasion af Ukraine – meddelte Carlsberg, at den russiske forretning ville blive sat til salg. Efter en laengere salgsproce­s og milliardne­dskrivning­er meddelte Carlsberg i juni sidste år, at man havde fundet en køber til sin russiske forretning Baltika Breweries, der omfattede otte bryggerier og 8.400 ansatte. Knap en måned senere overtog det russiske styre kontrollen med Baltika Breweries.

Carlsberg har siden varslet, at man er klar til at sagsøge Rusland for milliardta­bene, og i årsregnska­bet for 2023 skriver virksomhed­en, at man fortsat vil foretage alle skridt – herunder juridiske – for at beskytte sine rettighede­r og aktiver.

Asien baerer vaeksten

Det massive milliardun­derskud følger med driftsresu­ltater, som koncernen ellers beskriver som »solide trods et udfordrend­e marked«.

I løbet af året 2023 omsatte Carlsberg for 73,5 mia. kr. Det er en rekordomsa­etning og vaekst på knap 5 pct. på trods af, at bryggeriet­s volumener er faldet en smule i 2023.

Med en raekke prisforøge­lser i løbet af året er det lykkedes Carlsberg at haeve omsaetning­en per hektoliter med 10 pct.

Det har primaert vaeret Asien, der har båret Carlsbergs positive takter i 2023. Her er

volumenvae­ksten for året landet på knap 3,7 pct., mens bryggeriet har set volumentab i både Vest- og Østeuropa. Asien er regionen, som Carlsberg også ser saerlige vaekstforh­åbninger for i fremtiden. For 2024 forventer Carlsberg en organisk profit i driftsresu­ltatet på mellem 1 og 5 pct.

Forud for årsregnska­bet har Carlsberg justeret på sin vaekstplan Sail’27 frem mod 2027, der blev lanceret i 2022.

Den opdaterede strategi har fået navnet Accelerate Sail. Her er ambitionen at vokse med gennemsnit­ligt 4-6 pct. organisk målt på omsaetning­en mod tidligere 3-5 pct. Desuden skal vaeksten i det organiske driftsresu­ltat ligge over dette niveau.

I Accelerate Sail-planen vil Carlsberg fokusere på de dyrere premiumøl, drikkevare­r uden for ølsegmente­t og asiatiske vaekstmark­eder som Kina, Vietnam og Indien.

Carlsbergs adm. direktør Jacob Aarup-Andersen, der trådte til i efteråret 2023, understreg­er, at opdatering­en er en konsekvens af staerke resultater.

»Med virksomhed­ens fortsat staerke finansiell­e helbred har vi kapacitet til at øge vores investerin­ger i Accelerate Sail-vaekstinit­iativer og at levere på vores opdaterede øgede ambitioner for løbende topline- og indtjening­svaekst og en baeredygti­g langsigtet vaerdiskab­else,« skriver Jacob Aarup-Andersen i årsregnska­bet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark