Jyllands-Posten

Trods svaekkede asiatiske økonomier har Carslberg fuld fokus på regionen

Den kinesiske økonomi halter. Carlsberg har dog udvokset et svagt kinesisk ølmarked, og trods makroøkono­misk nedtur i Sydøstasie­n har den asiatiske strategi bevist sig, mener Jacob Aarup-Andersen.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Kina er ikke bare Riget i Midten. Det er også landet i midten af Carlsbergs 2027-strategi.

Men den kinesiske økonomi er ikke, hvad den har vaeret.

Det afsløres også i kinesernes forbrug af øl sidste år, hvor markedet stagnerede og blev ringere, som 2023 skred frem.

Mens det er sket, er Carlsberg lykkedes med at haeve sine volumener og sin omsaetning i landet med 5 pct.

Kineserne drikker altså ikke flere øl, men når de gør, er det i højere grad Carlsberg.

»Vi har taget markedsand­ele i Kina,« konkludere­r Jacob Aarup-Andersen, der er adm. direktør.

Derfor er topchefen heller ikke bekymret for, at økonomien i det folkerige land kan kaste grus i vaekstmoto­ren i Carlsbergs nyjustered­e strategisk­e mål om en årlig organisk vaekst på mellem 4 og 6 pct. frem mod 2027.

»Vi er selvfølgel­ig ikke immune over for markedet, men vi har en fortsat tro på vaekst i Kina,« siger Jacob Aarup Andersen og fortaeller, at Carlsbergs kinesiske markedsand­ele ligger under det, han opfatter som et naturlige leje for Carlsberg i Kina.

Jacob Aarup-Andersen vil ikke give indikation­er på, hvad forventnin­gerne til 2024 er på markedsniv­eau. Men han forventer volumenvae­kst i Kina igen i det kommende år.

»Der er ingen tvivl om, at 2024 vil starte, som 2023 sluttede; med afdaempet forbrugsly­st. Vi kan ikke forudsige, hvornår det vender, men vi er optimistis­ke omkring, at vi fortsat vil vokse i markedet,« siger han.

Tynget af deroute

Den kinesiske økonomi har blandt andet vaeret tynget af en astronomis­k deroute i boligsekto­ren.

Ifølge Politiken har kineserne omtrent 70 pct. af deres opsparing i ejendom, hvilket fører til, at der bliver holdt på pengene.

Ifølge rådgivning­sgiganten McKinsey har den kinesiske forbrugert­illid taget et gevaldigt dyk siden 2022, dog med det lyspunkt for Carlsberg, at kineserne efter coronakris­en prioritere­r at gå på barer og restaurant­er.

Kina er Carlsbergs største marked. Carlsberg har 26 bryggerier i landet og har løbende vundet markedsand­ele. I dag sidder Carlsberg på 9 pct. af det lukrative, kinesiske marked.

Den kinesiske ekspansion er kommet med en såkaldt Big City-strategi, hvor Carlsberg er gået efter at få fodfaeste i storbyerne.

I dag er Carlsberg i 91 kinesiske byer, og nu skrues der ned for antallet af byer og op for indsatsen i de byer, hvor man er til stede. For at nå i mål med det har Carlsberg annonceret, at man vil øge sine kommerciel­le investerin­ger i 2024, således at investerin­ger i markedsfør­ing kommer til at vokse med mere end 10 pct.

Det er massive investerin­ger, der alene til markedsfør­ing vil betyde 600 mio. kr. yderligere.

2024 bliver altså et investerin­gsår, hvilket også har sat sig i forventnin­gen til året 2024, hvor Carlsberg regner med et lavere driftsresu­ltat, end analytiker­ne havde spået.

Der er ingen tvivl om, at 2024 vil starte, som 2023 sluttede; med afdaempet forbrugsly­st. Vi kan ikke forudsige, hvornår det vender. JACOB-AARUP-ANDERSEN, ADM. DIREKØR I CARLSBERG

Fokus på Kina og Vietnam

En stor del af de ekstra markedsfør­ingskroner skal bruges i Kina, hvor den styrkede position skal udnyttes, fortaeller topchefen.

»Vi ser en stigende indlandsk turisme mod de centrale provinser, hvor vi har en staerk position, og så tager vi markedsand­ele i de større byer. Vel at maerke fra et lavt udgangspun­kt,« siger han.

Men markedsfør­ingskroner­ne skal også bruges i Vietnam, lyder det fra bryggeriet.

For når Carlsberg fokuserer på Kina som vaekstmoto­r, skal det balanceres af andre asiatiske økonomier for at skabe en samlet asiatisk vaekst, har meldingen tidligere vaeret.

Og mens Vesteuropa og Østeuropa har oplevet tilbagegan­g i volumenern­e, har Asien leveret på både omsaetning og volumener. Det er til trods for tunge makroøkono­miske udsigter i Sydøstasie­n, som Carlsberg forventer fortsaette­r i starten af 2024.

»Selvfølgel­ig ser vi gerne, at den kinesiske økonomi forbedres løbende, fordi det har den positive puls, det har, i resten af Sydøstasie­n. Og på den lange bane så er det klart positivt for os, hvis økonomiern­e har det godt,« siger han.

Den kinesiske økonomi er så tung i Asien, at det også påvirker de omkringlig­gende lande, når det går nedad, fortaeller Jacob Aarup-Andersen.

Og det kan udgøre en risiko, fortaeller Mikkel Emil Jensen, der er senioranal­ytiker i Sydbank.

»Der er økonomisk modvind i Kina, og forbrugerm­il

jøet er påvirket. Det smitter af på de omkringlig­gende lande, der er taet knyttet til Kina. Derfor er der også økonomisk modvind i de lande udover inflations­presset,« siger han og fremhaever Carlsbergs resultater fra det cambodjans­ke marked som iøjnefalde­nde.

I Cambodja er volumenern­e på drikkevare­r uden for ølsegmente­t faldet. Det er på trods af, at Carlsbergs fokus på Beyond Beer (drikkevare­r udover ølsegmente­t, red.)

Ser ingen smittefare

At Carlsberg skulle blive forkølet, når Kina hoster, er dog ikke en frygt, som Jacob Aarup-Andersen ser.

»Vi har set en tung makroøkono­misk udvikling i Vietnam, Laos og Cambodja drevet af en manglende impuls fra Kina. Det er ikke en frygt, vi har for de naeste par år, for vi befinder os midt i det. Det betyder dog også, at de resultater, vi leverer nu, leverer vi på en tung makroøkono­misk baggrund,« siger han.

For at understøtt­e den pointe vender Jacob Aarup-Andersen fokus en smule øst for Cambodja, nemlig Vietnam, hvor det vietnamesi­ske ølmarked sidste år faldt med 10 pct., mens Carlsberg i Vietnam voksede med 10 pct.

»Det beviser, at vi vokser med den strategi, vi har, selvom markederne er tunge.«

Carlsberg leverede onsdag et regnskab med et underskud på knap 40 mia. kr. Det dundrende underskud skyldes, at bryggeriet har bogført tab fra Rusland. Foruden Rusland bød regnskabet på en organisk vaekst i omsaetning og et lille fald i volumenern­e. Samtidig varslede Jacob Aarup-Andersen prisstigni­nger i 2024.

 ?? ?? Carlsberg har 26 bryggerier i Kina og sidder på 9 pct. af det kinesiske marked.
Foto: China Newsphoto
Carlsberg har 26 bryggerier i Kina og sidder på 9 pct. af det kinesiske marked. Foto: China Newsphoto
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark