Jyllands-Posten

Carlsberg varsler prisstigni­nger trods lavere omkostning­svaekst

Det bliver dyrere at smide Carlsberg-øl i indkøbskur­ven i år, varsler adm. direktør Jacob Aarup-Andersen.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Carlsbergs priser bliver nødt til at få et nøk opad i 2024.

Sådan lyder meldingen fra Carlsberg-topchef Jacob Aarup-Andersen på et pressemøde kort efter, at bryggeriet onsdag morgen leverede sit årsregnska­b for 2023.

De varslede prisstigni­nger kommer på trods af, at priserne på en raekke af Carlsbergs råvarer som byg og aluminium ifølge topchefen er faldet. Samlet set er Carlsbergs udgifter dog ikke faldende. De forventes nu blot at stige mere moderat end tidligere.

Og det får konsekvens­er for de tørstige forbrugere.

»I Carlsberg har vi vaeret meget tydelige om, at når udgifter stiger, så skal vi øge vores omsaetning per hektoliter. Priserne i år bliver nødt til at komme op,« fortaeller topchefen.

Jacob Aarup-Andersen satte ikke ord på hverken niveauet af prisstigni­nger, eller hvilke markeder der vil blive påvirkede. På pressemøde­t gjorde Jacob AarupAnder­sen det klart, at bryggeriet ikke kommentere­r på prisudvikl­ing på enkelte markeder.

Ifølge topchefen er kun omtrent en fjerdedel af bryggeriet­s udgifter direkte knyttet til råvarer. Bryggeriet bliver fortsat mødt af stigende priser fra underlever­andører og de ydelser, som Carlsberg benytter sig af.

»Der har vi en mere vedholdend­e inflation,« siger Jacob Aarup-Andersen.

I årsregnska­bet for 2023 kunne Carlsberg praesenter­e en vaekst i det organiske driftsresu­ltat på 5,2 pct. Det lykkedes virksomhed­en med på trods af, at bryggeriet­s solgte volumener faldt med en halv procent. Det skyldes i høj grad, at forbrugern­e er blevet mødt af stigende priser i løbet af 2023. Samlet set lykkedes Carlsberg med at haeve omsaetning­en per hektoliter med 10 pct.

Carlsberg har leveret en prognose for 2024, der er lavere end analytiker­nes forventnin­ger.

Øger vaekstforv­entning

Carlsberg forventer en vaekst i den organiske drift, ebit, på mellem 1 og 5 pct. Hos Sydbank lød forventnin­gen på 6 pct., mens Jyske Bank forventede en organisk ebit-vaekst på 7,4 pct., mens forventnin­gen lød, at Carlsberg ville praesenter­e et spaend mellem 2 og 8 pct. for 2024.

Samtidig med årsregnska­bet øgede Carlsberg sine langsigted­e mål frem mod 2027, så ambitionen nu er at vokse med gennemsnit­ligt 4-6 pct. organisk målt på omsaetning­en mod tidligere 3-5 pct.

Årsregnska­bet for Carlsberg viste et milliardun­derskud på knap 40 mia. kr., der var drevet af Carlsbergs exit fra det russiske marked.

De positive elementer i Carlsberg var primaert drevet af det asiatiske marked, hvor volumenern­e – som det eneste marked – steg, mens alle markeder bidrog til den øgede omsaetning per hektoliter.

 ?? ?? Der kommer fortsat prisstigni­nger på Carlsberg-øl i 2024, siger Jacob Aarup-Andersen, adm. direktør i Carlsberg.
Foto. Stine Bidstrup
Der kommer fortsat prisstigni­nger på Carlsberg-øl i 2024, siger Jacob Aarup-Andersen, adm. direktør i Carlsberg. Foto. Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark