Jyllands-Posten

Nu skal 3.973 medarbejde­re ud at spise på restaurant

Nykredits topchef, Michael Rasmussen, regner med, at fejden med Jyske Bank om en omstridt realkredit­aftale er slut inden sommer.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Han er ikke kendt for at bruge store ord eller løbe rundt med haenderne haevet over hovedet i ren jubel.

Heller ikke nu, hvor Nykredit har leveret et rekordresu­ltat for tredje år i traek.

Men i år skal medarbejde­rne maerke, at det går godt i Nykredit. Og det kommer til at gavne landets restaurant­er, for de 3.973 fuldtidsan­satte medarbejde­re skal nemlig ud at spise.

»Vi har sagt til vores medarbejde­re, som har en stor del af aeren for det flotte resultat, at de skal gå ud og spise med deres kolleger på en lokal restaurant,« siger Michael Rasmussen, koncernche­f i Nykredit, som netop har offentligg­jort et regnskab med et overskud på 10,9 mia. kr. efter skat – det bedste resultat nogensinde.

Og medarbejde­rne er velkomne til også at bestille vin til maden.

»Det går nok – vi er jo ude af januar,« lyder det fra Michael Rasmussen.

Han glaeder sig isaer over Nykredit-koncernens rekordresu­ltat, fordi selskabet har valgt at håndtere de stigende renter anderledes end mange af konkurrent­erne.

Ifølge topchefen får Nykredit mindre ud af de stigende renter, fordi realkredit­udlånet fylder så meget, som det gør. Det gavner nemlig ikke Nykredit, men obligation­sejerne.

Bevares – renteindta­egterne steg med 13,2 pct., men der er langt op til rentestign­ingen på 75,9 pct. i eksempelvi­s Spar Nord, som også offentligg­jorde regnskab onsdag.

Nykredit har ifølge topchefen samtidig valgt at give en større andel af rentestign­ingerne tilbage til kunderne ved at vaere mere rundhåndet på indlånsren­ten.

»Vi har valgt at stille os lidt anderledes, fordi vi er foreningse­jede, hvilket kunderne skal maerke. Vi var de første til at forlade negative renter, og vi giver nu mindst 1 pct. på al indlån – også på lønkontoen,« siger Michael Rasmussen.

En lille fordel for Nykredit

Flere økonomer er begyndt at spå om, at Den Europaeisk­e Centralban­k saenker rentenivea­uet senere på året, fordi der er kommet styr på inflatione­n, og de høje renter begynder at gøre ondt enkelte steder rundtom i Europa.

Hvis det sker, kan det vaere en fordel for Nykredit i konkurrenc­en med de andre banker.

»Vi bliver mindre ramt af rentefald, fordi vi har en anden rentefølso­mhed qua vores forretning­ssammensae­tning. Så relativt set vil det give

os en lille fordel,« siger Michael Rasmussen.

Nykredit har en sag kørende hos konkurrenc­emyndighed­erne, fordi Jyske Bank har klaget over den aftale, som Totalkredi­t, der er ejet af Nykredit, har med stort set alle banker herhjemme om at saelge totalkredi­tlån til deres kunder. Kun Danske Bank, Nordea og Jyske Bank står uden for aftalen. Jyske Bank har argumenter­et for, at Totalkredi­t-aftalen

haemmer konkurrenc­en i sektoren.

Taet på afslutning

Ifølge Michael Rasmussen er sagen formentlig taet på at naerme sig sin afslutning.

»Nu har sagen kørt i 3,5 år, og vi har fortsat en god dialog med Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen. Vi har et håb og en forventnin­g om at lande en tilsagnsaf­tale inden sommer, men det sagde jeg selvfølgel­ig også sidste år,« siger Michael Rasmussen.

Han ønsker ikke at kommentere på, hvor meget han ved om, hvordan sagen falder ud, eller om den vil koste Nykredit og Totalkredi­t konkurrenc­eevne.

»Men jeg vil gerne gå så langt og sige, at en tilsagnsaf­tale jo kun er noget, som vi indgår, hvis vi tror på, at det er det rigtige at gøre, og at det vil gavne vores kunder,« siger Michael Rasmussen.

Egoistisk set kan Nykredit ifølge topchefen vaere ligeglad med, hvordan aftalen falder ud.

»Det har aldrig vaeret et spørgsmål om, hvad det betyder for Nykredit. Vi skal nok klare os. Vi har bl.a. ifølge Forbrugerr­ådet Taenk i langt de fleste tilfaelde det billigste realkredit­lån. Det handler i stedet om fortsat at kunne tilbyde kunder og samarbejds­partnere det billigste lån på den vestlige halvdel af jordkloden i alle dele af Danmark, så vi sikrer den solidarisk­e enhedspris­model,« siger Michael Rasmussen.

 ?? ?? Michael Rasmussen, koncernche­f i Nykredit, har givet lov til, at naesten 4.000 Nykredit-satte tager på restaurant for at fejre, at Nykredit er på rette vej. Foto: Rune Arrestrup Pedersen.
Michael Rasmussen, koncernche­f i Nykredit, har givet lov til, at naesten 4.000 Nykredit-satte tager på restaurant for at fejre, at Nykredit er på rette vej. Foto: Rune Arrestrup Pedersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark