Jyllands-Posten

Bankernes indtjening­sfest fortsaette­r med Nykredits historiske regnskab

Landets største udlåner, Nykredit, tjente 10,9 mia. kr. i 2023, og det skyldes bl.a., at Totalkredi­t nu sidder på 51 pct. af realkredit­udlånet til danske boligejere.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

For tredje år i traek slår Nykredit sin egen rekord for indtjening i et enkelt regnskabså­r. For mens resultatet for 2022 var på 9,45 mia. kr., tjente realkredit­giganten sidste år 10,9 mia. kr. For blot et år siden regnede Nykredit med, at resultatet for 2023 ville ende mellem 8 og 9 mia. kr.

Det viser onsdagens årsregnska­b for landets største udlåner.

Det afslører også, at det går godt stort set alle steder i koncernen. Banken tjente 3,4 mia. kr. efter skat, mens Totalkredi­t, som også er ejet af Nykredit, landede et overskud på 3,5 mia. kr. efter skat.

»2023 blev endnu et år med høj aktivitet, vaekst og kundetilga­ng på tvaers af forretning­en. Vi oplever bl.a. staerk fremgang i Nykredit Wealth Management. Samtidig har vi et stigende udlån til både private og erhverv. Derudover vinder vi fortsat markedsand­ele i Totalkredi­t,« siger Michael Rasmussen, koncernche­f i Nykredit, i en regnskabsm­eddelelse.

Han understreg­er, at de stigende renter ikke skal have hele aeren for Nykredits rekordregn­skab.

»Nykredits forretning­smodel betyder, at realkredit fylder mere end bank, og derfor har vi i mindre grad vaeret hjulpet af de højere renter,« siger Michael Rasmussen med henvisning til, at renten på realkredit­lån tilfalder obligation­sejerne og ikke Nykredit.

For 2024 forventer Nykredit at tjene i niveauet 9,5 til 10,5 mia. kr. efter skat. Nedgangen i forhold til 2023 skyldes bl.a., at nedskrivni­ngerne forventes at stige. Til gengaeld forventer Nykredit at opretholde det høje indtaegtsn­iveau.

Nykredits forretning­smodel betyder, at realkredit fylder mere end bank, og derfor har vi i mindre grad vaeret hjulpet af de højere renter. MICHAEL RASMUSSEN, KONCERNCHE­F I NYKREDIT

Resultatet for 2023 fik for nylig Nykredit til at give en større rabat på det gebyr, som koncernens boligejere betaler for deres realkredit­lån. Rabatten vokser fra 1.500 til 2.000 kr. pr. lånte mio. kr. i 2024 og 2025.

I 2023 gav koncernen ca. 1,8 mia. kr. tilbage til kunderne.

»Foreningse­jerskabet kommer også til udtryk ved, at vi på udvalgte produkter har valgt at stille os anderledes i mødet med vores kunder. Derfor kan vi i dag bl.a. tilbyde alle kunder minimum 1 pct. i rente på indlån,« siger Michael Rasmussen.

Nykredits bundlinje voksede med 1,4 mia. kr. fra 2022 til 2023. Det samme gjorde koncernens nettorente­indtaegter, mens gebyrindta­egterne var under pres og faldt med 330 mio. kr.

Mens de samlede indtaegter steg med 21,3 pct., voksede omkostning­erne kun med 3,7 pct. i 2023. Nedskrivni­ngerne landede på 177 mio. kr.

Det er en stigning i forhold til 2022, men stadig et meget lavt niveau.

Totalkredi­t, som er Danmarks største realkredit­institut, fortsaette­r med at kapre kunder.

Ved udgangen af 2022 lå markedsand­elen på 50,4 pct. Den er nu vokset til 51 pct. af realkredit­udlånet til private.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark