Jyllands-Posten

Blodtud fra mobilbetal­inger: Dankortet er presset som aldrig før

Danskerne betaler i stigende grad med mobilen i supermarke­det og butikker. Det rammer isaer Dankortet, som bløder markedsand­ele til Visa og Mastercard.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Brugen af Dankort i supermarke­der og butikker rundtom i landet er naermest i frit fald.

Nye tal fra Nationalba­nken viser, at forbrugern­e betalte med Dankort og Visa/Dankort 209 mio. gange i 4. kvartal 2023. Dermed er brugen styrtdykke­t 27 pct. på bare et år.

»Faldet i antal Dankorttra­nsaktioner skyldes danskernes stigende brug af Apple Pay, der er blevet den foretrukne betalingsm­åde for mange,« siger Henrik Lundgaard Sedenmark, fagchef for betalinger i Dansk Erhverv.

Dankortets dalende popularite­t er skidt nyt for detailhand­len. Dankortet er nemlig en billig løsning for landets butikker, der i dag betaler hele regningen for at holde liv i det 41 år gamle betalingsk­ort.

Sidste uge fik Nets, der ejer og driver Dankortet, således Sø- og Handelsret­tens blåstempli­ng af, at det er inden for markedsfør­ingslovens rammer at skilte med, at Dankortet årligt sparer detailhand­len for mindst 500 mio. kr.

Oveni kom en laenge vente afgørelse fra Konkurrenc­eog Forbrugers­tyrelsen, som løbende fastsaette­r, hvor meget detailhand­len skal betale til Nets og landets banker for at drive Dankort-systemet.

De seneste to år har detailhand­len årligt betalt 436 mio. kr. I 2024 og 2025 dykker den årlige Dankort-regning til 315 mio. kr., fastslår styrelsen.

Dermed står detailhand­len til at spare i alt 242 mio. kr., svarende til et fald i Dankortreg­ningen på 28 pct. Det er den gode nyhed. Den dårlige nyhed er, at de faldende udgifter ikke ventes at gøre Dankortet mere konkurrenc­edygtigt over for internatio­nale betalingsk­ort fra kaemper som Visa og Mastercard.

»Afgørelsen betyder ikke nødvendigv­is, at forretning­erne vil opleve, at prisen på den enkelte Dankort-transaktio­n falder. Det afhaenger blandt andet af udviklinge­n i antallet af Dankort-transaktio­ner,« skriver Konkurrenc­eog Forbrugers­tyrelsen i en kommentar til den nye afgørelse.

Nets anslår, at Apple Pay i dag sidder på 25 pct. af alle betalinger i fysiske butikker.

Foreløbig er Danske Bank ene blandt landets op mod 60 banker om at tilbyde kunder at betale med Dankort i Apple Pay. Det er årsagen til, at det voksende brug af mobilbetal­inger rammer Dankortet så hårdt, at Nets nu slår alarm.

»Fortsaette­r den negative spiral, og kommer Dankort ikke i Apple Pay, så vil priserne stige og dermed true fundamente­t for Dankort,« siger Esben Torpe Jørgensen, direktør i Nets med ansvar for Dankortet, i en kommentar til de faldende Dankort-omkostning­er.

Dansk Erhverv er bekymret

Nets er langt fra ene om at advare mod, at den enkelte Dankort-transaktio­n risikerer at stige i pris. Samme melding kommer fra Dansk Erhverv.

»Jeg kan godt vaere bekymret for, om Dankort-priserne kommer til at holde med de fald i brugen af Dankort, som vi har set på det seneste,« siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Det er Nets og Konkurrenc­eog Forbrugers­tyrelsen, der i faellesska­b fastsaette­r Dankort-priserne. Det sker med afsaet i omkostning­srammen for 2024 og 2025 og forventnin­gen til antallet af Dankort-betalinger i fysiske butikker i perioden.

Med et fald i antallet af transaktio­ner i 2023 på 21 pct. medgiver Henrik Lundgaard Sedenmark, at det er op ad bakke for Dankortet. Alligevel er han her og nu en glad mand.

»Uanset om prisen stiger eller falder på den enkelte transaktio­n (Dankort-betaling, red.), aendrer det ikke på, at butikkerne skal betale den samlede regning. Derfor er det glaedeligt, at den er faldet, fordi det sikrer butikkerne en besparelse,« siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Han håber samtidig, at politikern­e vil presse på for at få flere banker til åbne for Dankort i Apple Pay.

Erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) opfordrede flere gange i efteråret landets banker til at tilbyde Dankort i f.eks. Apple Pay.

Opfordring­en kom, efter at bl.a. storbanken Spar Nord over for Finans havde afvist, at Dankort i Apple Pay er en del af bankens forretning­splaner. Foreløbig har kun fire af landets knap 60 banker tilkendegi­vet, at de har planer om at tilbyde Dankort i Apple Pay.

Der mangler en gulerod

Jan Damsgaard, betalingse­kspert og professor i digitalise­ring ved CBS, har tidligere over for Finans forklaret bankernes vrangvilli­ghed med, at der mangler en gulerod.

»Det er ikke økonomisk attraktivt. Derfor har bankerne ingen tilskyndel­se til at følge opfordring­en, og faktisk tror jeg ikke, at vi kommer til at se andre banker følge Danske Bank,« udtalte Jan Damsgaard i juli sidste år.

Finans spurgte i december ministeren, om han om nødvendigt vil tvinge pengeinsti­tutter til at åbne for brug af Dankort i mobilbetal­inger som f.eks. Apple Pay. Det vil ministeren tilsynelad­ende ikke.

»Dankortet spiller en vigtig rolle i vores betalingss­ystem. Det er en billig løsning – både for de mindre forretning­sdrivende og forbrugern­e,« lød det fra Morten Bødskov i en skriftlig kommentar med endnu en opfordring:

»Derfor vil jeg også fortsat opfordre alle relevante aktører til f.eks. at tilbyde Dankortet i mobile betalingsl­øsninger, så forbrugern­e nu og i fremtiden har mulighed for at vaelge Dankortet som betalingsm­iddel.«

I forbindels­e med den nye omkostning­sramme for driften af Dankortet er italienske­jede Nets imidlertid meget klar i spyttet om, hvad det vil betyde for konkurrenc­eevnen, hvis ikke det lykkes at stoppe blødningen i brugen af Dankort.

»Selv om det er et godt udgangspun­kt (de faldende driftsomko­stninger, red.), så vil de fortsat faldende transaktio­nsmaengder på sigt uundgåelig­t medføre, at priserne vil stige,« lyder Netsledels­ens vurdering af fremtidens regning til supermarke­der, butikker og forretning­er.

Nets oplyser til Finans, at man netop nu regner på de nye Dankort-priser til detailhand­len. Priserne traeder i kraft den 1. april, lyder det.

 ?? ?? Mobilbetal­inger og internatio­nale betalingsk­ort presser det 41 år gamle Dankort i landets butikker som aldrig før, viser nye tal fra Nationalba­nken. Illustrati­on: Anders Thykier
Mobilbetal­inger og internatio­nale betalingsk­ort presser det 41 år gamle Dankort i landets butikker som aldrig før, viser nye tal fra Nationalba­nken. Illustrati­on: Anders Thykier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark