Jyllands-Posten

Da en skjult dør i flyet faldt af i fem kilometers højde, blev Boeings krise meget vaerre

Flere årtiers deroute blev meget vaerre for Boeing, da en sjuskefejl udløste en ny ulykke i luften. Imens tager europaeisk­e Airbus større og større bidder af markedet.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Proudly All Boeing« står der på siden af flyet fra Alaska Airlines. Det store amerikansk­e flyselskab pralede med kun at flyve med Boeings fly, for gennem mange år har Boeing vaeret en national stolthed og succeshist­orie. Men nu har piben fået en anden lyd hos Alaska Airlines. Det var nemlig et af deres fly – et ret nyt Boeing 737 Max 9 – som den 5. januar pludselig fik et stort hul i skroget i fem kilometers højde. Fordi Boeing ikke havde sat den del af flyet godt nok fast.

»Det her gør mig vred. Boeing er bedre end det her. Det skulle aldrig have vaeret sket,« siger Ben Minicucci, adm. direktør for Alaska Airlines, i et interview med NBC.

Der var 171 passagerer ombord, men heldigvis sad der ikke nogen lige ved det store hul. Her blev dele af saedet suget ud af det voldsomme undertryk, ligesom telefoner og andre ejendele fløj ud af hullet. En dreng fik sin trøje suget af. Men ingen af de ombordvaer­ende kom alvorligt til skade. Kun syv saeder var ledige på den afgang, men ved et lykketraef var der altså tomme saeder omkring det vinduespan­el, som blev suget ud.

»Helt aerligt, vi havde en skytsengel med på det fly,« siger Ben Minicucci.

Boeing – i mange år et af amerikansk erhvervsli­vs store succeser – er presset. Både økonomisk, men også på den stolthed og kvalitet, som selskabet var kendt for i mange år.

»Alt i alt går det sgu ikke saerlig godt for Boeing,« opsummerer Hans Christian Stigaard, seniorkons­ulent hos Realise Danmark og ekspert i luftfart.

Han har tidligere vaeret driftsdire­ktør hos både Maersk Air og Københavns Lufthavne og har derfor også oplevet de store flyproduce­nter set fra et flyselskab­s perspektiv.

»Boeing er nødt til at få opbygget noget tillid igen hos deres kunder. Men de får heller ikke lov at gå konkurs. Det vil USA’s regering ikke tillade, for det er en så vigtig virksomhed, både økonomisk og målt på arbejdspla­dser, men også for den amerikansk­e selvforstå­else,« forklarer han.

Én af flere skandaler

Imens Boeing halter som et såret dyr på savannen, er der glade dage hos det fransk-tyske konglomera­t Airbus, Boeings eneste store konkurrent. Her går salget strålende, og Airbus traekker nu fra Boeing som verdens største leverandør af passagerfl­y efter mange årtier som lillebror.

Sidste år – før skandalen om Alaska Airlines-flyet – kunne Airbus bogføre dobbelt så mange ordrer som året før, nemlig 2.094 fly. Hos Boeing var det samme tal 1.314 fly, skriver Wall Street Journal.

Skandalen om den sløsede fastgørels­e af den skjulte nødudgang er nemlig kun ét blandt mange små og store skandaler og problemer, som Boeing har vaeret ramt af.

Men den sidste i raekken har tilsynelad­ende udløst en stor ophobning af frustratio­n hos Boeings ellers meget loyale amerikansk­e kunder.

Selv en af Boeings helt naere allierede,

United Airlines, som er USA’s største flyselskab, har skruet bissen på.

»Vi er den største Boeing-kunde i verden. De er vores største partner. Men de har haft de her tilbageven­dende problemer med deres produktion. Og de er nødt til at gøre noget ved det,« sagde Scott Kirby, adm. direktør for United Airlines, til CNBC.

United Airlines er isaer ramt af forsinkels­er på en større udgave af 737-flyet, 737 Max 10, som mange flyselskab­er har bestilt for laenge siden, men stadig venter på.

»Grounding af Max 9-flyene er nok dråben, der får baegeret til at flyde over for os. Vi er nødt til at lave en alternativ plan uden Max 10 i den. Der er alternativ­e fly,« sagde Scott Kirby i det opsigtsvae­kkende interview.

Men disse forsinkels­er haenger sammen med den helt store tragedie i Boeings nylige historie, nemlig de to flystyrt i 2018 og 2019. Samlet blev 346 mennesker slået ihjel i flystyrt, der i første omgang var uforklarli­ge, for de skete med tilsynelad­ende fejlfrie, nye fly af typen Boeing 737 Max 8.

Hurtigt blev det dog opklaret, at Boeing havde aendret softwaren i flyene i forhold til de tidligere versioner af 737-flyene.

Meningen var, at flyets computer kunne gå ind og tvinge flyet nedad, hvis det var på vej for hurtigt op, med risiko for at flyet mistede fart og kunne styrte. Problemet var bare, at hvis blot én enkelt sensor udenpå flyet målte forkert, ville den funktion blive aktiveret. Og piloterne var ikke blevet orienteret om aendringen, som altså viste sig livsfarlig.

Softwaren var en slags lappeløsni­ng, der skulle kompensere for, at flyet opførte sig anderledes i luften end forgaenger­ne, fordi motorerne var blevet større og flyttet laengere frem i forhold til vingen.

Behov for vandtaette skotter

Men Boeing satsede på, at de kunne lancere den nye version som en direkte forlaengel­se af de tidligere 737-fly. Dermed ville godkendels­esprocesse­n blive kortere, og flyselskab­erne skulle ikke omskole deres piloter.

Boeing 737 har siden 1990’erne vaeret en gigantisk succes for Boeing, og nogle flyselskab­er, for eksempel Ryanair, valgte kun at bruge denne flytype, som passer perfekt til de mellemlang­e ruter i Europa og i USA’s indenrigst­rafik.

Dermed ville det vaere en stor gevinst for flyselskab­erne, hvis den nye version af 737’eren havde så få aendringer som muligt for piloterne.

Men skandalen om de to flystyrt, der blev udløst af software-tricket, afslørede også en meget blid behandling af Boeing hos de amerikansk­e flymyndigh­eder, FAA.

Boeing havde med held gennem årene opbygget et naert forhold til FAA, som blandt andet står for at godkende nye flytyper. Og når et fly var godkendt hos FAA, ville myndighede­rne i resten af verden stole på det arbejde og godkende det uden grundige test.

Omvendt blev Airbus-fly testet grundigt i USA, fortaeller Hans Christian Stigaard. Da Airbus skulle have sin A321 LR-model godkendt i USA, var der et krav om 4.000 timers flyvetest. Men Boeings modsvar, den moderniser­ede 737’er, som kom på bagkant af konkurrent­ens fly, skulle kun testes i 2.000 timer.

»Det er Boeings største problem. De bliver nødt til at se i øjnene, at de skal droppe deres aegteskab med FAA. Man kunne se, at der var et voldsomt personsamm­enfald, da Max 8’eren blev godkendt. Nu er der nødt til at vaere helt adskilte linjer. Og Boeing mangler stadig at vise, at der er vandtaette skotter mellem producent og myndighede­rne,« siger han.

Efter Max 8-skandalen og de to flystyrt fik denne flytype forbud mod at flyve i naesten to år. Og der blev rettet spotlys imod proceduren for godkendels­en af de nye varianter og flytyper hos Boeing. Derfor går godkendels­en af den mindre Max 7 og den større Max 10 nu meget langsommer­e end forventet.

Samlet har forsøget på en smutvej for den

nye flytype kostet Boeing meget dyrt. Udgifterne til erstatning og manglende salg er opgjort til mellem 340 og 410 mia. kr. Hvilket faktisk passer nogenlunde med den gaeld, som Boeing står med i dag på 365 mia. kr.

Det andet problem, Hans Christian Stigaard peger på hos Boeing, er manglende ydmyghed.

Boeing var i årtier helt dominerend­e inden for passagerfl­y og står som selskabet, der førte hele verden ind i jetalderen. I slutningen af 1990’erne kom to ud af tre store passagerfl­y globalt fra Boeing.

Men Airbus fik indhentet Boeing trods konstrukti­onen på tvaers af lande og med mange interesser blandet sammen.

Hos Boeing var kulturen i mange år, at ingeniører­ne bestemmer, for det handlede om at skabe de bedst mulige tekniske løsninger. Så måtte prisen blive, som den blev. Det var før, lavprissel­skaberne gik i luften.

»Airbus startede mere ydmygt i Toulouse, og så fik de jo efterhånde­n bygget nogle ganske udmaerkede, driftssikr­e flyvemaski­ner, som de solgte billigere end Boeing og med bedre betalingst­erminer end Boeing,« siger Hans Christian Stigaard.

Boeing var blevet for vant til succesen og så ikke truslen i bakspejlet dengang.

»De var blevet for selvfede, det er der ingen som helst tvivl om. De troede, de kunne gå på vandet og tillade sig alt,« siger Hans Christian Stigaard.

Samtidig gik Boeing ind i en fusion med McDonnell Douglas i 1997. Og det traek aendrede Boeing radikalt. Selvom Boeing var den markant største af de to selskaber, og McDonnell Douglas var i store økonomiske vanskeligh­eder, fik ledelsen fra McDonnell Douglas alligevel en solid magt i det nye selskab.

Hvor Boeing var kendt som en ingeniørdr­evet virksomhed, havde den lille konkurrent med den svaere økonomi fået en ledelse, der så alting igennem et regneark.

Produktion­en blev skilt ud og outsourcet, og hovedkvart­eret flyttet fra Seattle til Chicago. For nylig flyttede Boeing i øvrigt igen sit hovedkvart­er, denne gang til Washington for at vaere taet på magthavern­e.

Konsekvens­erne blev en lavere kvalitet og en anden tilgang, som altså siden har kostet Boeing dyrt. Det kom United Airlines’ direktør, Scott Kirby, også ind på.

»Min vurdering er, at alt dette stammer tilbage fra fusionen med McDonnell Douglas. Det satte gang i en kulturaend­ring,« sagde han til CNBC.

I dag flyver både Alaska Airlines og United Airlines igen med deres Boeing 737 Max 9-fly efter en grundig inspektion fra de amerikansk­e flymyndigh­eder, FAA.

Men kunderne venter stadig på de Max 10fly, der er blevet forsinkede. Og tilliden til, at et fly fra Boeing er sikkert, kan tage mange år at bygge op.

Imens er der altså gang i forretning­en hos Airbus, men også hos mindre konkurrent­er som brasilians­ke Embraer og canadiske Bombardier, fortaeller Hans Christian Stigaard.

»De mindre selskaber har fået succes med deres fly med omkring 100 saeder, som er gode på de lidt tyndere europaeisk­e ruter. Og så må man sige, at Airbus har vind i sejlene nu. Men jeg tror også på, at Boeing nok skal komme igen.«

 ?? ?? Airbus har også haft problemer, ikke mindst satsningen på det enorme A380-fly, her fotografer­et i København, som blev en økonomisk fuser. Omvendt havde Boeing store problemer med sit bud på et nyt langdistan­cefly, 787 Dreamliner, som i flere år var plaget af motorprobl­emer. Foto: Jens Dresling
Airbus har også haft problemer, ikke mindst satsningen på det enorme A380-fly, her fotografer­et i København, som blev en økonomisk fuser. Omvendt havde Boeing store problemer med sit bud på et nyt langdistan­cefly, 787 Dreamliner, som i flere år var plaget af motorprobl­emer. Foto: Jens Dresling
 ?? ?? Det gabende hul i flyets skrog på Alaska Airlines-flyet opstod, da en skjult dør ikke var faestnet korrekt og blev suget ud. Ingen sad på saedet ved siden af, og alle på flyet overlevede. Foto: National Transporta­tion Safety Board (NTSB)
Det gabende hul i flyets skrog på Alaska Airlines-flyet opstod, da en skjult dør ikke var faestnet korrekt og blev suget ud. Ingen sad på saedet ved siden af, og alle på flyet overlevede. Foto: National Transporta­tion Safety Board (NTSB)
 ?? ?? Oprydning efter flystyrtet i Etiopien i marts 2019 med et nyt Boeing 737 Max 8-fly. Herefter fik alle fly af denne type et flyveforbu­d, som først blev løftet i december 2020. Foto: AP Photo/Mulugeta Ayene
Oprydning efter flystyrtet i Etiopien i marts 2019 med et nyt Boeing 737 Max 8-fly. Herefter fik alle fly af denne type et flyveforbu­d, som først blev løftet i december 2020. Foto: AP Photo/Mulugeta Ayene
 ?? ?? Efter ulykken med panelet, som fløj af, skulle alle fly af denne type undersøges grundigt. I dag flyver de igen, en måned efter ulykken. Foto: Lindsey Wasson/AP
Efter ulykken med panelet, som fløj af, skulle alle fly af denne type undersøges grundigt. I dag flyver de igen, en måned efter ulykken. Foto: Lindsey Wasson/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark