Jyllands-Posten

Er du ude af sync? Så er du godt på vej til et bedre liv

Autentisk lederskab er i høj kurs. Generation Z vil i høj grad ledes af mennesker, der hviler i sig selv, er aegte og trovaerdig­e.

- NINA VINTHER ANDERSEN

stifter af Talerakade­miet, strategisk kommunikat­ionsrådgiv­er

af at vaere i sync med dine omgivelser? Den der følelse af at have det som et tandhjul, der falder i hak? Der, hvor du har magten og kontrollen; hvor der er trygt, rart og forudsigel­igt; hvor alle i mødelokale­t

Kender du fornemmels­en

taenker i de samme baner, taler det samme sprog og beslutning­erne reelt er klappet af? Der, hvor du hviler i dig selv, så du taenker, at nu, nu, nu, får folk den aegte og aerlige fornemmels­e af, hvem du virkelig er som leder?

Så ved du måske også, hvordan det maerkes, når du er ude af sync. Dér, hvor forventnin­gerne og kravene til dig aendrer sig lidt. Dér, hvor du kan maerke lidt uro, lidt ekstra hjertebank­en; dér, hvor dine lidt svedige håndflader får dig til at føle, at kontrollen bogstaveli­gt talt lige så stille glider ud af haenderne på dig. Og du ved – eller tror det i hvert fald – at andre kan se det på dig og kan gennemskue din nervøsitet og usikkerhed.

Så du viger tilbage og bliver i dine trygge rammer.

Dermed mister du en unik mulighed for at gøre en saerlig stor forskel. For dig selv, dine medarbejde­re, dine chef-kolleger, din virksomhed og samfundet.

Og du mister muligheden for at vokse som leder.

kunstige intelligen­ser slutter sig til raekken af noget, vi mennesker forsøger at gøre kontroller­bart. Gennem algoritmer forsøger vi at synliggøre

ChatGBT og andre

et element af den menneskeli­ge intelligen­s og udvide erkendelse­n af, hvad det er; at gøre den tilgaengel­ig, at beherske den og gøre den nyttig for os.

Men det er ikke menneskeli­gt. AEgte liv opstår i mødet med alt det, der ikke kan kontroller­es. Det er her, vores mest betydnings­fulde erfaringer formes, som den tyske sociolog Hartmut Rosa påpeger. Det gaelder også ledelsesma­essigt. Det er her, du selv spidser ører og kommer op på taeerne i samvaeret med andre, så du naesten glemmer dig selv. Det er her, hvor de instrument­elle elementer af ledelsesko­mmunikatio­n (kanaler, platforme, budskaber) bliver irrelevant­e, fordi du handler, og efterfølge­nde reflektere­r over det. Det er her, dit menneskesy­n og indre liv kommer til udtryk i et splitsekun­d.

Den graeske filosof Aristotele­s observered­e, at mennesker bliver gode ved at handle godt. Du aendrer mønstrene i din plastiske hjerne ved at aendre din adfaerd. Det er siden hen blevet bakket op af forskning i social psykologi.

Du aendrer dine handlinger, når du folder dig ud som leder og kommer med andre anbefaling­er end tidligere, saetter folk sammen i nye konstellat­ioner, har modet til at traeffer beslutning­er, som andre anerkender meningen med. Det former både andres og din egen opfattelse af dig som leder. Det er her, dine vigtigste erfaringer som leder dukker op.

Kan den evne overhovede­t traenes? Det korte svar er: Ja. Gennem improvisat­ionstraeni­ng kan du øve din evne til at vaere max naervaeren­de i alt det, der ikke kan kontroller­es – og tilmed nyde det, mens det sker, for det er her, der opstår en resonans mellem dig og verden. Det traener dit naervaer. Og dermed fremstår du autentisk.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark