Jyllands-Posten

Din tro på mennesker afgør, om du er en af fremtidens ledere

Vi skal erkende, at vores menneskesy­n definerer muligheder­nes rum. Tror vi på mennesker? Tror vi på at de gør deres bedste? Vil vi afgive magt?

- LOUISE ORBESEN Partner i Leading Humans

Det er ikke gået manges naeste forbi, at vi lige nu befinder os i en form for paradigmes­kifte, når vi taler om måden, vi leder på i virksomhed­erne. Skal man sige det ultrakort, er vi gået fra at sige, at ”tillid er godt, men kontrol er bedre” til at sige det modsatte.

Det er der mange grunde til, men nogle af de vigtigste er, at det kan føre til flere og bedre beslutning­er, markant større handlekraf­t, mindre stress og større livsglaede.

Det er bare ikke for alle, for det kraever, at du tror på, at mennesker grundlaegg­ende er ansvarlige og gør deres bedste. Og at du ikke står alene med den tro i organisati­onen. Øverste leder og ledergrupp­e skal tro på det. Og kulturen skal også baere praeg af det.

I vores podcast Finans Tjek ind taler vi med progressiv­e ledere, som gør tingene anderledes. Jeg har lagt maerke til, at de stort set alle taler om menneskesy­n. En af dem er Casper KirketerpM­øller, CEO i Clever:

»Vi skal erkende, at det menneskesy­n, vi laegger for dagen, er det, der definerer muligheder­nes rum. Tror vi på mennesker? Tror vi på at de gør deres bedste? Har vi lyst til at afgive magt?«

Rutger Bretman er en ung europaeisk historiker og forfatter, der blandt andet har skrevet bogen ”Humankind”. I den gør han op med det menneskesy­n, som han påstår ligger bag måden, moderne virksomhed­er drives på:

»Hvis der er én tro, der har forenet venstreflø­jen og højrefløje­n, psykologer og filosoffer, antikke taenkere og moderne taenkere, så er det den stiltiende antagelse, at mennesker er onde. Det er en forestilli­ng, der driver avisoversk­rifter og styrer de love, der former vores liv. […] Menneskeva­esener, laerer vi, er af natur egoistiske og styres primaert af egenintere­sse. Men hvad nu hvis det ikke er sandt?,« spørger han polemisk og fortsaette­r:

Hvad nu hvis »vi er hårdt kodet til venlighed, indrettet mod samarbejde snarere end konkurrenc­e, og mere tilbøjelig­e til at stole på hinanden end mistro?«

I bogen redegør han grundigt for, hvorfor det er den grundlaegg­ende kodning i mennesket, og herhjemme hører vi som sagt flere og flere topledere, der tror på, at mennesket grundlaegg­ende er wiret til at samarbejde og venlighed.

I virksomhed­en Clever tror de på, at alle mennesker er ”forskellig­e, men lige vaerdige – og at mennesker grundlaegg­ende er gode, engagerede og dygtige vaesener, der altid gør vores bedste”.

Casper Kirketerp-Møller fortaeller, at de har udviklet tre ledelsespr­incipper som konsekvens af deres menneskesy­n:

1. Ligevaerdi­ghed: Følelsen af ligevaerdi­ghed er med til slippe den enkelte fri. Til at vaere den bedste version af sig selv. Og til at spille sig på banen i diskussion­er. Ligevaerdi­ghed er også en grundforud­saetning for, at ledelse bliver til kultur, og som vi forventer af alle i større eller mindre grad.

2. Tillid og medledelse handler om at skabe de bedste forudsaetn­inger for hinanden gennem forståelse. Og tillid kan vi maerke i de dialoger, vi har med hinanden. Med et ligevaerdi­gt og tillidsful­dt menneskesy­n, bliver de svaere dialoger også nemmere.

3. Transparen­s: For at sikre sammenhaen­gskraften i en virksomhed er transparen­s en nødvendigh­ed. Hvis der skal skabes en samlet kraft, er det vigtigt, at al relevant viden er tilgaengel­ig for den enkelte. Hvis beslutning­erne og magten skal bo i den enkelte rolle, skal viden vaere hvermandse­je.

En anden virksomhed, der tager ledelsesma­essigt afsaet i et tydeligt formuleret menneskesy­n er Dansk Design Center. I Mandag Morgen skriver Christian Bason og Sune Knudsen fra DDC, at de tror på, at mennesker:

Trives og arbejder bedst i en atmosfaere af tillid og anerkendel­se

Gerne vil skabe positiv forandring

Har det bedst, når de har indflydels­e og medbestemm­else

Kan og vil tage ansvar for deres opgaver

Har det bedst, når de bliver udfordrede og kan udvikle sig.

Og at det betyder, at den ledelsesfo­rm, der passer bedst til dem indebaerer, at alle kan vaelge deres egen personlige leder, på sigt kan tilbyde sig som leder for andre, og at der ingen faste afdelinger eller teams er – men i stedet opgavespec­ifikke projekttea­ms (” ’Menneskesy­n’ er et overrasken­de anvendelig­t ledelsespr­incip”, Mandag Morgen).

Hvilket menneskesy­n, der hersker i organisati­onen, er altså afgørende for, hvilken type ledelse, der kan og skal bedrives. Hvordan ser det ud i den virksomhed, du arbejder i? Hvad er dit eget menneskesy­n? Og hvad er ledelsens?

Hvilket menneskesy­n, der hersker i organisati­onen, er altså afgørende for, hvilken type ledelse, der kan og skal bedrives. LOUISE ORBESEN

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark