Jyllands-Posten

Rockwool kom fra baghjul og satte Vestas af i grønt marked

-

Vestas, Carlsberg og Rockwool blev rigt belønnet for deres årsregnska­ber onsdag, hvor Ørsted og Pandora til gengaeld hang lidt i bremsen efter deres regnskaber.

Eliteindek­set C25 sluttede med en gevinst på 0,9 pct. til 1886,94 efter den tredje lukkerekor­d på stribe til Novo Nordisk. Medicinalk­aempen endte 1,1 pct. højere i 822,20 kr.

Blandt de regnskabsa­ktuelle herskede på forhånd størst spaending om Ørsted, der har haft hele sin langsigted­e forretning­splan til gennemsyn oven på sidste års massive nedskrivni­nger på amerikansk­e havmøllepr­ojekter. Og det er endt med, at der skal skaeres ned, saelges fra og sløjfes udbytte i de kommende år. Til gengaeld er der ikke behov for at saelge nye aktier.

»Der var lidt frygt for, at Ørsted havde behov for at rejse yderligere kapital. Det har der vaeret spekuleret i, så meldingen giver først og fremmest anledning til lidt lettelse,« siger Mads Zink, chefhandle­r i Danske Bank, til MarketWire.

Han haefter sig ved, at regnskabet indeholdt både plusser og minusser. På plussiden haefter Zink sig blandt andet ved, at driftsresu­ltatet før af- og nedskrivni­nger, EBITDA, er bedre end ventet. Ørsted sluttede 1,8 pct. lavere i 378,60 kr.

I den modsatte grøft tronede Rockwool med en stigning på 7,7 pct. til 1991,50 kr. Isolerings­producente­n kom med regnskab tidligt på eftermidda­gen, og det sikrede en staerk slutspurt, da indtjening­en var bedre end ventet, og prognosen ikke er så konservati­v som frygtet.

Det vurderer senioranal­ytiker Mikkel Emil Jensen, analytiker i Sydbank, over for MarketWire i kølvandet af isolerings­koncernens regnskab for fjerde kvartal.

Lige efter fulgte Vestas, der steg 6,4 pct. til 200,20 kr. Vindmøllek­oncernen

fik flere ordrer end ventet i fjerde kvartal og leverede fine pengestrøm­me.

For hele året endte de frie pengestrøm­me på positive 204 mio. euro, hvor analytiker­ne havde ventet negative 321 mio. euro.

Så der løb markant flere penge ind i kassen i fjerde kvartal, end analytiker­ne havde skønnet - i dansk regning faktisk ca. 3,9 mia. kr.

Også Carlsberg var sprudlende og sluttede med en gevinst på 4 pct. til 941,40 kr. Det er det højeste niveau siden september.

Bryggeriet skruede onsdag op for sine langsigted­e vaekstmål frem mod 2027. Ambitionen er nu at vokse med gennemsnit­ligt 4-6 pct. organisk målt på omsaetning­en mod tidligere 3-5 pct. Driftsresu­ltatet skal organisk vokse mere end omsaetning­en. Til gengaeld skuffede 2024-prognosen lidt.

Bryggeriet venter at kunne levere 1-5 pct. organisk vaekst i driftsresu­ltat mod ventet 7,4 pct. blandt analytiker­e, viser medianesti­mater indsamlet af Carlsberg selv.

Også Pandora kom med regnskab onsdag, men her var spaendinge­n så som så, da der allerede var fremlagt foreløbige tal. Dermed var fokus på forventnin­gerne til 2024, der lyder på en organisk vaekst på 6 pct. til 9 pct., og en driftsmarg­in på omkring 25 pct.

Det var lige i underkante­n af analytiker­nes prognose, herunder en organisk vaekst på 8 pct. og en driftsmarg­in på 25 pct. Aktien faldt 0,4 pct. til 1025,50 kr.

Der var også tilbagegan­g i Zealand Pharma, der dykkede 1,7 pct. til 467,80 kr. og en overgang blev handlet så lavt 431 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark