Jyllands-Posten

Der er noget i vejen i Aarhus: »Det er dobbelt så slemt som det plejer at vaere«

Huller i vejen er et udbredt faenomen i Aarhus i kølvandet på årets kolde start. Kommunens ansvarlige beretter om uhørt høje tal.

- MATHIAS DUEHOLM Din Avis Aarhus mathias.dueholm@lokalavise­n.dk

Du går mere end almindelig­t med naesen i sky, hvis du ikke har lagt maerke til de omfattende skader, Kong Vinter har forvoldt de aarhusians­ke veje.

Den nedbørspra­egede og kolde start på 2024 har vaeret hård kost for vejene, der døjer med frostspaen­gte huller, til stor gene for trafikante­rne, der ikke så sjaeldent må undvige hullerne.

Hos de ansvarlige hos kommunen ser man også usaedvanli­ge tal for borgertips om huller i vejene.

Per Kristensen, fagkoordin­ator for vejdriften i Aarhus Kommune, oplyser, at man i de første fem uger af året har modtaget 408 borgertip. Tallet for samme periode i fjor var 247.

Endnu mere markant er stigningen i de huller, kommunen faktisk har lappet. Her er det foreløbigt blevet til 3.155 af slagsen. Sidste år kunne de nøjes med 720 lapninger.

Pengene går fra andre veje

Og kigger vi på den økonomiske afregning ligger udgiften foreløbigt på omkring 300.000 kr. Det tal er dobbelt så stort som tallet for samme periode sidste år.

»De penge vil gå fra noget andet, mest sandsynlig­t nogle fulddaekke­nde belaegning­er, vi skulle have lavet senere på året,« siger Per Kristensen.

Det oplyses endvidere, at der dagligt i uge fem i år blev brugt syv ton asfalt til at lappe huller i vejene i Aarhus. Her var fire hold asfaltarbe­jdere i gang med arbejdet. Normalt har kommunen et til to hold på opgaven.

Per Kristensen understreg­er, at regningern­e endnu ikke er endeligt opgjort, og derfor er der tale om grove skøn. Men han medgiver imidlertid, at denne vinter har vaeret usaedvanli­g hård ved den aarhusians­ke asfalt.

»Det er ca. dobbelt så slemt, som det plejer at vaere, selvom vi ikke kan sige, hvad regningen nøjagtigt ender på endnu. Det er dog stadig en relativt lille del af vores budget, der går til reparation­er,« fortaeller Per Kristensen.

Han anslår, at ud af det samlede vejbudget på omkring 25 mio. kr., vil en tiendedel blive brugt på at lappe huller.

Hullede veje er lig med utilfredse billister. Og mest utilfredse er de billister, der oplever at deres bil tager skade af at have vaeret i naerkontak­t med et hul i vejen.

På Per Kristensen­s bord er der da også havnet »usaedvanli­gt mange« anmeldelse­r af skader, hvor en borger mener, at kommunen er erstatning­spligtig. Per Kristensen vurderer, at omkring 100 af den slags sager indtil videre i år er tikket ind.

Der er foreløbigt ikke kommet afgørelse i nogen af dem.

Det er mange år siden, vi har haft så lang en frostperio­de med så meget sne. PER KRISTENSEN, FAGKOORDIN­ATOR VEJDRIFT, AARHUS KOMMUNE

14 år siden sidst

Klog af skade kunne mange nok forestille sig, at vejdriften i Aarhus Kommune til naeste vintersaes­on vil opruste gevaldigt. Per Kristensen bevarer dog besindighe­den, når det kommer til det fremtidige beredskab.

»Det er mange år siden, vi har haft så lang en frostperio­de med så meget sne. Det er nok 14 år siden, og det bliver sjaeldnere og sjaeldnere. Det har det i hvert fald gjort i den periode,« siger Per Kristensen.

Så der bliver altså ikke taget andre forholdsre­gler frem mod naeste vintersaes­on?

»Det kan jeg ikke sige på nuvaerende tidspunkt,« lyder det kortfattet fra Per Kristensen.

 ?? ?? Hullede veje er blevet et usaedvanli­gt hyppigt syn i Aarhus Kommune. Foto: Mathias Dueholm
Hullede veje er blevet et usaedvanli­gt hyppigt syn i Aarhus Kommune. Foto: Mathias Dueholm

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark