Jyllands-Posten

Aarhus Havn: Maersk-beslutning aendrer ikke behovet for en større havn

Maersk dropper naeste år Aarhus Havn som anløbshavn for sine gigantiske containers­kibe.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Forsvinder behovet for den udskaeldte udvidelse af Aarhus Havn, når rederiet Maersk dropper sin ugentlige containerr­ute til Aarhus?

Nej, lyder det kontante svar fra Aarhus Havn, som ejes af Aarhus Kommune.

»Maersks nye ruteplaner aendrer ikke noget i forhold til behovet for en havneudvid­else. Behovet for kapacitet og kajnaer areal er fortsat stort og afgørende i forhold til den fremtidige forsyning til og fra Danmark. Med de nye ruteplaner forventer vi ikke, at antallet af containere eller godsmaengd­erne i Aarhus vil falde,« skriver Aarhus Havn i et skriftligt svar til JP Aarhus på spørgsmåle­t om, hvilken betydning Maersks nye beslutning får for Aarhus Havn i fremtiden.

Aarhus Havn er den eneste havn i Danmark, som Maersks såkaldte mainliner fra Asien anløber.

Men om et år er det slut. Derefter vil de gigantiske Maersk-skibe fra Asien laegge til i bl.a. havnen i den nordvestty­ske by Bremerhave­n, hvorefter mindre skibe vil videretran­sportere lasten til både Aarhus, Gøteborg og Gdansk. Havnene i Gøteborg og Gdansk har i dag samme Maersk-setup som Aarhus og vil få det fremtidige Maersk-setup som Aarhus.

Men for Aarhus Havns vedkommend­e betyder den nye rutemodel, at der formentlig vil vaere flere skibe, som anløber Aarhus Havn, lyder det.

»Vi oplever generelt en stor interesse for containerg­ods i Aarhus. Man skal i den sammenhaen­g huske, at der er flere containerr­ederier, der opererer i Aarhus. Vi ser positivt på Maersks nye ruteplaner og betragter det sådan set som en styrkelse af Aarhus Havn som Danmarks største og vigtigste erhvervsha­vn,« skriver Aarhus Havn til JP Aarhus.

Maersk oplyser til mediet ShippingWa­tch, at aendringer­ne vil medføre en tidsbespar­else på mellem to dage og en uge for rederiets leverancer.

Dansk container-rekord

»Når mainlinern­e ikke laengere anløber Aarhus, Göteborg og Gdansk fra 2025 vil disse terminaler i stedet blive betjent af mainliner-forlaengel­ser via en dedikeret shuttle-service. Disse shuttles vil vaere gearet til at håndtere den voksende efterspørg­sel fra vores kunder,« har Maersks pressetjen­este skrevet i et mailsvar til ShippingWa­tch.

Ifølge de seneste opgjorte tal kom Aarhus Havn ud af 2022 med den hidtil største godsomsaet­ning i 14 år og skrev danmarkshi­storie med en ny dansk rekord for containero­msaetning.

I 2022 håndterede havnen 5.801.438 tons containere mod 5.489.018 året før. Efter et år med demonstrat­ioner, rekordmang­e høringssva­r og beskyldnin­ger om et skuespil uden vilje til reel debat fra tilhaenger­ne af udvidelsen besluttede et flertal i Aarhus Byråd sidste år at udvide Aarhus Havn med 43 hektar ekstra til brug for containere.

I sit høringssva­r forud for vedtagelse­n konstatere­de rederiet A.P. Møller-Maersk og

APM, at virksomhed­en støtter havneudvid­elsen.

»A.P. Møller-Maersk og APM Terminals støtter havneudvid­elsen, der er vigtig for at sikre den fremtidige vaekst i Aarhus, men støtter, at sådan en udvidelse planlaegge­s og udføres, så den samtidigt sikrer miljøhensy­n og understøtt­er en udvikling og integratio­n af de eksisteren­de havneområd­er og dets brugere,« skrev virksomhed­en i sit høringssva­r.

 ?? ?? Formålet med Maersks nye ruteplaner er blandt andet at sikre hurtigere og mere pålidelig godstransp­ort mellem Aarhus og Asien, fremgår det. Arkivfoto: Liv Høybye
Formålet med Maersks nye ruteplaner er blandt andet at sikre hurtigere og mere pålidelig godstransp­ort mellem Aarhus og Asien, fremgår det. Arkivfoto: Liv Høybye

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark