Jyllands-Posten

Flere bør laegge sig i selen for at uddanne håndvaerke­re

Det er utrolig vigtigt, at vi får haevet håndvaerke­ts anseelse og hurtigt kommer i gang med at uddanne flere håndvaerke­re til at løse fremtidens efterspørg­sel. Det gaelder også for museer.

- TERJE VAMMEN KRESTEN VENDELBO Formand, FH Aarhus

Fhv. formand, Erhverv Aarhus

HENRIK HOFFMANN

Formand, Aarhus Håndvaerke­rforening

Som medlemmer af Den Gamle

Bys bestyrelse ved vi, at et museum også kan og bør ses som en virksomhed. For ved siden af at vaere det markante museum, som Den Gamle By vitterligt er, så er museet også en turismevir­ksomhed, en socialøkon­omisk organisati­on, der arbejder med demente og børn med saerlige behov – og en erhvervsvi­rksomhed, der uddanner håndvaerke­re.

Da der netop nu er en stor museumsref­orm under opsejling, vil vi gerne slå et slag for, at museer anskues som de komplekse virksomhed­er, de rent faktisk er. Og vi vil her saerligt slå et slag for uddannelse af håndvaerke­re, hvor Den Gamle By er et af de museer, der er helt i front. I øjeblikket har museet ni laerlinge og elever inden for fagene tømrer, murer, maler, gartner, kok og skraedder.

I sin i alle henseender historiske nytårstale gjorde vores nu afgåede regent opmaerksom på vaerdien af godt håndvaerk og på de vigtige funktioner i vores samfund, der kraever håndelag, kundskaber og uddannelse, og som i den grad fortjener vores respekt. Dronningen sagde: »Godt håndvaerk er en nydelse at opleve. At betragte en velbygget mur, at se på en blank og smukt malet vaeg, at beundre et møbel, hvor traeet er behandlet med omsorg og indsigt, det fylder mig med glaede hver gang.«

Dronningen har fuldstaend­ig ret, og vi har heldigvis mange dygtige håndvaerke­re i vores samfund.

Men vi har for få af dem, og vi uddanner alt for få til at løse samfundets praktiske gøremål i fremtiden. At klare sig med import af håndvaerke­re fra f.eks. Østeuropa er ikke nogen holdbar løsning. Også i Polen skal toilettern­e repareres, husene skal males, og tagstenene laegges. De kommer ikke herop og klarer det hele for os.

Derfor er det utrolig vigtigt, at vi får haevet håndvaerke­ts anseelse og hurtigt kommer i gang med at uddanne flere håndvaerke­re til at løse fremtidens efterspørg­sel. Ellers kan vi meget let få et samfund, som fungerer langt dårligere end i dag. For det er jo ikke nogen selvfølge, at vi også har dygtige håndvaerke­re i fremtiden. Og uden at skulle gå for meget ind i det politiske, så virker det helt relevant, når den nuvaerende regering i sit udspil om fremtidens folkeskole peger på, at vi skal have plads til flere praktiske fag for at give børnene en bedre forståelse af vaerdien af håndens arbejde og et bredere spektrum af valgmuligh­eder, når de skal vaelge deres uddannelse­sretning.

De senere år har vi set en akademiser­ing af en lang raekke praktiske uddannelse­r, der ikke altid virker velbegrund­et, og som kan vaere med til at fremmedgør­e de unge fra det, som det egentlig handler om – at kunne skabe kvalitet med haenderne i kraft af stor faglig kunnen, alsidighed og evne til at improviser­e og løse udfordring­er. Som det også direkte fremgår af ordet, så ligger håndvaerke­t faktisk i hånden.

Det gode håndvaerk har en stor del af aeren for meget af det, som Danmark er berømt for ude i den store verden. Dansk arkitektur, møbelkunst, design og madkunst ville naeppe have den høje og efterspurg­te kvalitet, som det har, hvis ikke det var funderet i en grundlaegg­ende sans for det gode håndvaerk og på den frugtbare dialog mellem praktisk erfaring, teoretisk indsigt og aestetisk sans. Det samme gaelder en lang raekke af de andre produkter inden for legetøj, elektronik og industri, som Danmark også er blevet verdensber­ømt for.

De udspringer faktisk alle af en forståelse for form, materialer og kvalitet, som typisk er blevet til ved at stå og prøve sig frem i en garage eller et udhus. Taenk Lego, Grundfos, Danfoss og B&O. De har alle den faelles historie.

Det gode håndvaerk har en stor del af aeren for meget af det, som Danmark er berømt for ude i den store verden. TERJE VAMMEN, FHV. FORMAND I ERHVERV AARHUS HENRIK HOFFMAND, FORMAND FOR AARHUS HÅNDVAERKE­RFORENING KRESTEN VENDELBO, FORMAND FH AARHUS

I Den Gamle By er arbejdet med bevaring af museets kulturskat af historiske huse årsagen til, at vi al

tid har prioritere­t at have gode håndvaerke­re. Mange forbinder isaer museer med deres samlinger. I et frilandsmu­seum som Den Gamle By er rammen om samlingern­e vaerdifuld­e bygninger, der er integreret i museumsopl­evelsen. De kraever løbende vedligehol­delse, baseret på en grundlaegg­ende viden om gamle materialer og håndvaerks­maessige indsigter. Hvis ikke museet løbende tog vare på de gamle håndvaerk, ville Den Gamle By gradvist forfalde og ville til slut ikke kunne eksistere laengere.

Vi ved helt bogstaveli­gt, at gode håndvaerke­re ikke kommer af sig selv. Derfor har museet siden 1988 uddannet laerlinge inden for fagene murer, tømrer, snedker og maler. Det sker i et frugtbart samarbejde med mestre uden for museet. Modellen er, at laerlingen­e tilbringer halvdelen af deres laeretid i Den Gamle By og den anden halvdel hos en moderne mester ”ude i samfundet” for på den måde at medvirke til at fastholde dele af de traditione­lle håndvaerk sammen med det moderne håndvaerk. De unge mennesker får en alsidig uddannelse, og resultater­ne har vaeret yderst tilfredsst­illende med talrige medaljer til de nyuddanned­e svende. Således kan tømrerne både reparere et bindingsva­erk og montere gipsvaegge, mureren kan både traekke en gesims og støbe i beton, og maleren kan både lave dekorative ådringer og male store vaegflader med plasticmal­ing.

Museets håndvaerke­re pointerer gang på gang, at håndvaerke­t kun lever, når det bruges. Nok kan meget skrives ned, og filmdokume­ntation kan også vaere nyttig, men det er fremfor alt det daglige arbejde, der giver det håndelag og den fornemmels­e for materialer, som er kernen i det traditione­lle håndvaerk.

Siden 1998 har museet i samarbejde med en privat fond også løbende efteruddan­net unge svende med ambitioner inden for deres fag. Fonden står for et substantie­lt løntilskud, og Den Gamle By sørger for, at de unge svende kommer under vingerne på en erfaren håndvaerke­r med mange års erfaring i Den Gamle By. Vi sørger for, at de får viden om deres fags historie, og ikke mindst får de erfaring med nogle af de teknikker og materialer, som ikke laengere er gaengse, men som fortsat er relevante, når huse fra før 1940 skal vedligehol­des og istandsaet­tes. Derved sikrer vi, at relevante gamle teknikker lever videre, og samtidig er det godt at vide, at der rundt omkring er gode kandidater, når Den Gamle By en gang imellem skal mande op i den faste stab.

De senere år er Den Gamle By blevet meget yngre med murstenshu­se, der er indrettet med butikker, kontorer og lejlighede­r, som de har taget sig ud i de seneste 5060 år. Derfor har vi nu også elektriker­e, blikkensla­gere og vvs’ere, der forstår at lave elinstalla­tioner, laegge skifer, lave tagrender og installere toiletter med både højt og lavt skyl. Alt sammen som det kunne vaere fra 1960’erne og frem til i dag – og naturligvi­s så det fortsat fungerer.

Det er museets håb, at vi kan finde modeller, så vi også på disse – og gerne andre – fagområder kan uddanne alsidige håndvaerke­re, der både baerer det gamle i sig og samtidig er fuldt kapable inden for det moderne håndvaerk. Ikke mindst ved vi af erfaring, at et arbejde i Den Gamle By kan medvirke til at give håndvaerke­rne en fagstolthe­d, der utvivlsomt er en helt afgørende faktor i arbejdet med at gøre de erhvervsfa­glige uddannelse­r attraktive for unge mennesker.

For som dronningen også sagde i nytårstale­n, så kraever håndvaerk »håndelag, kundskaber og uddannelse, og som i den grad fortjener respekt«. Sådan er det, og det skal vi alle blive bedre til at påskønne og understøtt­e.

 ?? ??
 ?? ?? Aarhus Haandvaerk­erforening­s Laugssal fra 1931 er genopført i Den Gamle By med masser af detaljer. Arkivfoto: Tobias Nicolai
Aarhus Haandvaerk­erforening­s Laugssal fra 1931 er genopført i Den Gamle By med masser af detaljer. Arkivfoto: Tobias Nicolai
 ?? ?? I Den Gamle By er arbejdet med bevaring af museets kulturskat af historiske huse årsagen til, at man altid har prioritere­t at have gode håndvaerke­re. Arkivfoto: Ernst van Norde
I Den Gamle By er arbejdet med bevaring af museets kulturskat af historiske huse årsagen til, at man altid har prioritere­t at have gode håndvaerke­re. Arkivfoto: Ernst van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark