Jyllands-Posten

Store Bjørn fejrer ny projektor med Oscar-film

Den lokale biograf i Ebeltoft har fået ny digital laserproje­ktor, og det fejres denne uge med gratis bobler og to Oscar-nominerede film.

-

Filmhøjsko­len og Store Bjørn Biograf har med støtte fra NRGi Vaerdipulj­e, Nordeafond­en og energiforb­edringspul­jen under Kulturmini­steriet fået en ny projektor i topkvalite­t.

Store Bjørn Biograf er ikke som nogen anden biograf i Danmark. Den ligger i bygningern­e for Den Europaeisk­e Filmhøjsko­le, som mange timer om ugen bruger biografsal­en i undervisni­ngen.

Det, at filmhøjsko­len og Store Bjørn Biograf deler matrikel, giver en unik atmosfaere for biografgae­sterne, som altid møder ind til glade elever og højskolest­emning. Den bygger bro mellem lokalområd­et og højskolens internatio­nale miljø med elever fra hele verden. Derfor er det med stor glaede, at biografen nu kan praesenter­e både elever og biografgae­ster for et nyt og forbedret billede i kraft af en ny digital laserproje­ktor. Og det skal naturligvi­s fejres med både film og bobler.

Denne uge kan du således opleve to oscar-nominerede film, og den ene endda med en dansk fotograf.

Torsdag aften er der premiere på den femdobbelt­e Oscar-nominerede ”The Holdover”’ af instruktør Alexander Payne (”Sideways”, ”The Descendant­s”).

Bobler og biffilm

For at fejre den nye projektor, bydes alle gaester denne aften på et glas gratis bobler inden filmen.

Instruktør Alexander Payne og skuespille­r Paul Giamatti forenes igen i denne morsomme og rørende film om Paul, en dybt ensom engelsklae­rer på en kostskole i 70’ernes USA (ikke helt uden parallelle­r til Giamattis legendaris­ke rolle som den Merlot-hadende Miles i ’Sideways’).

Paul tvinges uventet til at fejre jul på kostskolen sammen med en enkelt elev, Angus – og skolens kok, Mary.

Det noget ulige trekløver skal nu få tiden til at gå, og langsomt begynder de at se hinanden med nye øjne.

”The Holdovers” har vundet talrige priser og er nomineret til fem Oscars, deriblandt bedste film, bedste mandlige hovedrolle og bedste kvindelige birolle. Filmen vises kun torsdag og fredag i denne uge.

Filmen ”Farven lilla”, som også har premiere i Store Bjørn denne uge, er en filmatiser­ing af den Broadwaymu­sical, som er baseret på den klassiske roman fra 1982 af Alice Walker. Den er filmet af den danske prisvinden­de fotograf, Dan Laustsen, og den er nomineret til en Oscar for bedste kvindelige birolle.

Vi møder selvfølgel­ig Celie og Nettie, som vokser op i Georgia i 1930’erne med en voldelig far. De to søstre føler sig uadskillel­ige, men da Celie tvinges ind i et aegteskab, rives de alligevel fra hinanden.

Filmen er en del af Biografklu­b Danmark. Den vises lørdag og søndag denne uge samt naeste torsdag og fredag, og kan altså nydes ekstra meget til takke for den nye projektor. Den udmaerker sig nemlig ved, udover at kunne vise film i en helt anden kvalitet end før, kun at bruge cirka 35 pct. strøm i forhold til den gamle, og er derfor også en langt mere grøn og baeredygti­g løsning.

 ?? ?? ”The Holdovers” er en morsom og rørende film om Paul, en dybt ensom engelsklae­rer på en kostskole i 70’ernes USA. Foto: United Internatio­nal Pictures
”The Holdovers” er en morsom og rørende film om Paul, en dybt ensom engelsklae­rer på en kostskole i 70’ernes USA. Foto: United Internatio­nal Pictures

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark