Jyllands-Posten

Amerikansk angreb var et »klogt traek«, men det »afskraekke­r ikke Iran«

Det amerikansk­e militaer har draebt en militslede­r i Irak og to andre fra den militante gruppe Kataib Hizbollah. Ifølge en sikkerheds­analytiker var det nødvendigt, men herfra skal vi forvente en intensiver­ing af krigen.

- MATILDE KROGSGAARD matilde.krogsgaard@jp.dk

Sent onsdag aften bekraefted­e USA, at landet har udført endnu en militaerak­tion i Irak. Aktionen fandt sted i Iraks hovedstad, Bagdad, som haevn for et angreb på en amerikansk base i slutningen af januar.

Som følge af droneangre­bet er tre medlemmer af den militante gruppe Kataib Hizbollah blevet draebt, herunder en leder ved navn Abu Baqir al-Saadi.

Det skriver Reuters.

Men selvom aktionen onsdag beskrives som et »klogt traek« fra amerikansk side, mener senioranal­ytiker Jacob Kaarsbo ikke, at angrebet afskraekke­r Iran. Langt fra endda.

»Det betyder, at ledelsen af Kataib Hizbollah er blevet markant svaekket, det er helt sikkert. Men omvendt kan man også sige, at bestraebel­serne på at bekaempe USA ikke er blevet mindre,« siger Jacob Kaarsbo, senioranal­ytiker med ansvar for sikkerheds­politik hos Taenketank­en Europa og tidligere chefanalyt­iker i Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE).

»Irans aktivitete­r vil fortsaette, og de vil formentlig intensiver­e presset på den irakiske regering for ikke at indgå en ny baseaftale med USA. Revolution­sgarden og Iran vil fortsaette med at presse på, og det er selvfølgel­ig et tab for Iran, hver gang de mister støtte, men det er også et tab, som Iran godt kan håndtere.«

Siden krigen i Gaza begyndte i oktober, har urolighede­rne ulmet i Mellemøste­n. Flere militante bevaegelse­r skaber uro, og mange af dem er støttet af Iran.

Iran og Israel har dog aldrig vaeret i direkte krig, men eksperter har flere gange påpeget, at de to lande har ført stedfortra­ederkrige i samme lande, som mange af de omtalte militser opererer i.

Ingen våbenhvile forude

Jacob Kaarsbo påpeger i den forbindels­e, at der skal mere til at afskraekke Iran fra at fortsaette »udnyttelse­n af situatione­n i Israel«, som USA har kaldt det.

»Hvis man skal afskraekke Iran, skal man forsøge at ramme Revolution­sgardens aktivitete­r. Selv hvis det skulle lykkes USA at lave en eller form for våbenhvile­aftale i Gaza, vil det ikke få roen til at saenke sig, for hvis roen saenker sig, og amerikaner­ne stopper deres pres, så betyder det kun, at Revolution­sgardens aktivitete­r for at styrke militserne bliver intensiver­et,« siger han.

Allerede i begyndelse­n af januar kunne det amerikansk­e militaer meddele, at det havde draebt Mushtaq Jawad Kazim al-Jawari, en leder af den iranstøtte­de militante gruppe Harakat al-Nujaba. Det er blot et af de angreb, som USA i januar rettede mod flere Iran-støttede grupper i Irak og Syrien. Blandt dem var også Kataib Hizbollah.

Gruppen er også kendt som Hizbollah-brigaderne. Det er en militant shiamuslim­sk bevaegelse med base i Irak, der opstod som reaktion på den amerikansk­ledede invasion af Irak i 2003.

USA har tidligere sagt, at der vil komme flere angreb mod iranskstøt­tede grupper i Mellemøste­n, og siden droneangre­bet i det nordøstlig­e Jordan naer graensen til Syrien, der den 27. januar kostede tre amerikansk­e soldater livet og sårede mange andre, er det budskab kun blevet intensiver­et.

Det får Jacob Kaarsbo til at påpege, at »der ikke er noget vidundermi­ddel, der får det her problem til at gå vaek«:

»Andet end militaer indsats.«

Hvis man skal afskraekke Iran, skal man forsøge at ramme Revolution­sgardens aktivitete­r. JACOB KAARSBO, SENIORANAL­YTIKER I TAENKETANK­EN EUROPA

 ?? ?? Ved onsdagens droneangre­b blev en bil ramt. Foto: Murtaja Lateef/AFP
Ved onsdagens droneangre­b blev en bil ramt. Foto: Murtaja Lateef/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark