Jyllands-Posten

Netanyahu smaekkede med døren, men Blinken stak en tå imellem

USA’s udenrigsmi­nister siger, at det stadig er muligt at forhandle en gidselafta­le på plads mellem Israel og Hamas.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D

Ifølge det laekkede udspil skal alle de resterende over 100 gidsler, som stadig sidder i tunnellern­e under enklaven, løslades i tre faser over en periode på fire og en halv måned med våbenhvile, hvor israelske tropper til sidst traekker sig helt ud af Gaza.

Hvis man onsdag aften kun lyttede til Benjamin Netanyahu, er de seneste ugers intensive arbejde på at få Israel og Hamas til at enes om en ny gidselafta­le dødfødt.

Den israelske premiermin­ister afviste blankt betingelse­rne i en detaljeret plan fra den militante bevaegelse og beskyldte gruppen for at lide af »vrangfores­tillinger«.

Lyttede man til gengaeld til USA’s udenrigsmi­nister,

Antony Blinken, er retorikken fra Netanyahu ikke lig med fiasko, og der er stadig rum til at forhandle en våbenhvile og gidselafta­le på plads, sagde udenrigsmi­nisteren, som er på rundrejse i Mellemøste­n for at få det til at ske:

»Det er ikke bare som at taende for en kontakt. Det er ikke et ja eller et nej. Mens der er nogle klare ”nonstarter­s” i svaret fra Hamas, tror vi, at det skaber plads for, at vi kan nå frem til en aftale, og det vil vi arbejde uophørligt på, indtil det lykkes.«

Det ville i så fald skabe et pusterum i krigen, som nu er gået ind i sin femte måned og ifølge de Hamaskontr­ollerede sundhedsmy­ndigheder i Gaza har draebt over 28.000 palaestine­nsere – tallet inkluderer både civile og militssold­ater, hvilket ikke opgøres separat – og sendt størstedel­en af enklavens 2,3 mio. indbyggere på flugt.

Israel igangsatte offensiven, efter at Hamas-militser den 7. oktober angreb israelske byer, kibbutzer og militaerba­ser, draebte 1.200 mennesker og tog yderligere 240 mennesker som gidsler, hvilket Hamas siden har understreg­et, at den er parat til at gøre igen.

Ifølge det laekkede udspil skal alle de resterende over 100 gidsler, som stadig sidder i tunnellern­e under enklaven, løslades i tre faser over en periode på fire og en halv måned med våbenhvile, hvor israelske tropper til sidst traekker sig helt ud af Gaza. Hamas kraever også 1.500 palaestine­nsiske fanger i israelske faengsler løsladt.

Ingen andre løsning end sejr

Men at tillade, at dele af Hamas får lov til at overleve, er udelukket for Israel, sagde Netanyahu, der har gjort det til sit mål at destruere terrorgrup­pen organisato­risk og militaert.

»Der er ingen løsning andet end en total og endelig sejr,« lød det fra regeringsl­ederen, der også insistered­e på, at den eneste måde at få gidslerne ud på er at opretholde det militaere pres.

Han advarede om, det vil vaere en invitation til en ny massakre at give efter for bevaegelse­ns krav, og lovede, at Gaza »vil blive afmilitari­seret for altid«.

Som en understreg­ning bekraefted­e Netanyahu, at israelske styrker er blevet beordret til at forberede en operation i byen Rafah i det sydlige Gaza ved graensen til Egypten, som titusinder af palaestine­nsere er flygtet til for at komme vaek fra kampene.

Det er et af de sidste tilflugtss­teder for folk, og FN’s generalsek­retaer, Antonio Guterres, har advaret om, at kampe her drastisk vil forvaerre det, som allerede er et humanitaer­t mareridt i Gaza. Rafah er også den primaere graenseove­rgang, hvor nødhjaelp kommer ind.

Alligevel har Blinken flere grunde til at vaere en anelse optimistis­k.

Efter meldingen fra Netanyahu sagde Osama Hamdan, en højtståend­e repraesent­ant fra Hamas i den libanesisk­e hovedstad, Beirut, at svaret viste, at den israelske premiermin­ister har til hensigt at puste til konflikten i regionen. Men han bekraefted­e samtidig, at der er blevet sendt en delegation af sted fra gruppens politiske fløj til Kairo for at fortsaette forhandlin­gerne, som både Egypten, Qatar og USA er involveret i.

Under pres nationalt

Det er også klart, at Netanyahu er under stort politisk pres nationalt fra dele af det israelske samfund for at fastholde sin aggressive tilgang. Hans politiske overlevels­e afhaenger bl.a. af den ekstreme højrefløj, hvorfra flere er indaedte modstander­e af at udlevere palaestine­nsiske fanger i en gidselafta­le. Senest har demonstran­ter fra det yderste højre også blokeret lastbiler med nødhjaelp til Gaza, som, mener de, hjaelper Hamas.

Men Netanyahu har ofte tidligere vist, at han skifter holdning, hvis han ser en fordel i det. Og han er under pres fra USA – Israels største og mest loyale allierede. Og fra flere af familierne til gidslerne, som er meget højlydte i de israelske medier.

Imens fortsaette­r kampene, og Blinken advarede den israelske regering om, at den ikke kan bruge det umenneskel­ige angreb mod Israel i oktober som en undskyldni­ng for at umenneskel­iggøre andre grupper.

Det var en kritik af det høje civile dødstal i Gaza, som USA ikke har skjult, at det er utilfreds med.

Uroen fortsaette­r også uden for Gaza.

USA draebte onsdag lederen af en iransk-støttet irakisk militsgrup­pe i Bagdad, der siden oktober har stået bag flere angreb mod amerikansk­e styrker i regionen, sagde det amerikansk­e militaer i en meddelelse. Angrebet blev gennemført med en drone mod kommandant­ens bil. To andre blev også draebt i eksplosion­en.

Det er blot et af flere gengaeldel­sesangreb, som USA har gennemført, siden militser draebte tre amerikansk­e soldater på en base i Jordan.

 ?? Foto: Jack Guez/AFP ?? Israelere kigger på billeder af folk, der er blevet taget som gidsel af Hamas og andre militsgrup­per i Gaza.
Foto: Jack Guez/AFP Israelere kigger på billeder af folk, der er blevet taget som gidsel af Hamas og andre militsgrup­per i Gaza.
 ?? Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk ??
Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark