Jyllands-Posten

Ukraines praesident har trukket stikket på sin topgeneral

Ukraines mest populaere offentlige skikkelse, forsvarsch­ef Valerij Zaluzjnyj, blev torsdag fyret af praesident Volodymyr Zelenskyj.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Der går ikke røg af en brand, uden at der er ild i den.

Indholdet af det gamle mundheld blev bekraeftet på dramatisk vis i Kyiv sent torsdag.

Gennem laengere tid har der vaeret en fed os af forlydende­r og spekulatio­ner om en dramatisk rokade i toppen af det ukrainske militaer, og torsdag skred praesident Volodymyr Zelenskyj til handling og fyrede sin topgeneral, Valerij Zaluzjnyj.

»Kamphandli­ngerne i 2022, 2023 og 2024 er tre forskellig­e virkelighe­der. 2024 bringer nye forandring­er, som vi skal vaere klar til. Der er brug for nye tilgange og strategier,« sagde forsvarsmi­nister Rustem Umerov ifølge ukrainske medier som forklaring på fyringen.

For iagttagere i Kyiv var udviklinge­n ingen stor overraskel­se:

»Det har vaeret åbenbart gennem allerede ret lang tid, at Zelenskyj ikke kan styre Zaluzjnyj,« sagde en kilde i praesident­ens administra­tion til Kyiv-mediet Novaja Vremja tidligere på ugen.

Krisen i forholdet mellem praesident­en og forsvarsch­efen har vaeret under udvikling på et tidspunkt, hvor Ukraine er presset i flere frontafsni­t og har problemer med forsyninge­r af bl.a. ammunition.

Men modsaetnin­gsforholde­t mellem de to er ikke af ny dato. Det har laenge vaeret en yndet tilskuersp­ort blandt iagttagere i Kyiv at gisne om, hvornår og hvordan Zelenskyj ville skille sig af med forsvarsch­efen.

Forlydende­rne nåede første gang kogepunkte­t i slutningen af sidste måned, hvor flere både ukrainske og vestlige medier vurderede, at processen med at få kørt Zaluzjnyj ud på et sidespor var i fuld gang.

Angiveligt skulle Zelenskyj uden held i de forløbne dage have forsøgt at overtale Zaluzjnyj til at traede tilbage og bl.a. tilbudt topgeneral­en job som formand for sit forsvarsog sikkerheds­råd eller som ambassadør i udlandet.

Den 50-årige Zaluzjnyj, der har gjort karriere i den ukrainske haer siden 1990erne, har siddet på topposten som forsvarsch­ef siden sommeren 2021.

Popularite­t og rivaliseri­ng

Friktionen mellem Zelenskyj og Zaluzjnyj har vaeret stigende, stort set siden det russiske storangreb i februar 2022 satte både regering og militaer på en ekstremt hård prøve.

Praesident­en såvel som generalen har ifølge den offentlige mening i Ukraine bestået denne udfordring med noget naer topkarakte­r.

Ved udgangen af det første krigsår lå opbakninge­n til Zelenskyj på 84 pct. af de adspurgte i en måling fra KIIS, et analyseins­titut i Kyiv. Den var faldet til 62 pct., der udtrykte tillid til ham i en tilsvarend­e måling i december 2023. Det er stadig efter ukrainske standarder et meget komfortabe­lt niveau, og ingen af praesident­ens politiske rivaler kommer taet på at udfordre ham.

Men endnu større begejstrin­g er der fra befolkning­ens side over militaeret­s indsats, og det kan aflaeses i vurderinge­n af Zaluzjnyjs indsats. I målingen fra december sagde 88 pct. af de adspurgte, at de har tillid til forsvarsch­efen (der findes ikke sammenlign­elige tal fra 2022).

Det er tal, som med sikkerhed har vakt opmaerksom­hed i praesident­ens administra­tion og hos stabschef Andrij Jermak, en tidligere filmproduc­er, der af mange opfattes som en grå eminence bag den populaere praesident.

Så laenge Kyiv havde ryggen mod muren, var der i rimeligt omfang faelles fodslag mellem militaeret og politikern­e, men siden det sene efterår 2022, da russerne blev traengt vaek fra Kharkiv i øst og Kherson i syd, har fronterne stort set ligget fast, og gnidninger­ne internt i det ukrainske system er taget til.

Uenigheder­ne har bl.a. handlet om, hvor meget man skulle satse på at forsvare byen Bakhmut i Østukraine eller traekke sig tilbage, om strategien i forbindels­e med sidste års ukrainske offensiv og senest om tilgangen til mobiliseri­ngen af nye soldater til det ukrainske forsvar.

Det vakte stor opsigt, da Zaluzjnyj i november offentligg­jorde en artikel i det britiske magasin Economist, hvor han bl.a. vurderede, at krigen var havnet i »et dødvande« – et synspunkt, som mange iagttagere er enige i, men som blev meget ilde modtaget i praesident­ens administra­tion.

At generalen i sidste uge yderligere offentligg­jorde et essay i regi af nyhedskana­len CNN, hvor han argumenter­ede for nødvendigh­eden af både yderligere mobiliseri­ng og en fremskynde­t teknologis­k udvikling af det ukrainske forsvar, gned yderligere salt i såret.

Politiske konsekvens­er

Forud for torsdagens fyring havde der vaeret livlig gang i kandestøbe­rierne om, hvem, der kunne taenkes at overtage posten, og hvilke konsekvens­er det måtte få for Ukraines militaere strategi.

De to hyppigst tippede kandidater til at afløse Zaluzjnyj i ukrainske medier var general Oleksandr Syrskyj, chef for Ukraines landstyrke­r, og den dynamiske leder af landets militaere efterretni­ngstjenest­e, Kyrylo Budanov.

Valget faldt på Syrskyj, der udmaerkede sig under den ukrainske offensiv, som i efteråret 2022 befriede store dele af Kharkiv- og Khersonreg­ionerne.

Ukrainske iagttagere opfatter Syrskyj som et konservati­vt valg:

»At fyre Zaluzjnyj og erstatte ham med Syrskyj er ikke udtryk for nogen ”ny tilgang”, er jeg ked af at sige,« skrev den ukrainske forsvarsjo­urnalist Ilja Ponomarenk­o på det sociale medie X.

Politisk frygter mange i Zelenskyj-lejren, at den tidligere forsvarsch­ef vaelger at gå ind i politik og med tiden kan blive en alvorlig konkurrent til praesident­en.

Zaluzjnyj, der tidligere har afvist at have sådanne planer, er populaer på tvaers af det politiske spektrum og vurderes til at have et staerkere greb i nationalis­tisk indstilled­e ukrainere, end Zelenskyj har.

Under den ukrainske forfatning skulle der afholdes praesident­valg for en femårsperi­ode i foråret 2024, men valget ventes udsat på grund af undtagelse­stilstand og krig.

Det vakte stor opsigt, da Zaluzjnyj i november offentligg­jorde en artikel i det britiske magasin Economist, hvor han bl.a. vurderede, at krigen var havnet i »et dødvande« (...)

 ?? ?? Målinger viser, at den 50-årige tidligere forsvarsch­ef Valerij Zaluzjnyj er den mest populaere skikkelse blandt Ukraines ledere. Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters
Målinger viser, at den 50-årige tidligere forsvarsch­ef Valerij Zaluzjnyj er den mest populaere skikkelse blandt Ukraines ledere. Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark