Jyllands-Posten

Sorg og krise på bosted i Kolding: En beboer er død efter et skoldhedt spabad

Social- og handicapch­ef Gülcan Güven Grud svarer på spørgsmål efter en tragisk ulykke på et bosted for udviklings­haemmede.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Hvordan kunne det ske? Hvorfor var vandet så varmt? Hvem havde ansvaret?

Spørgsmåle­ne står i kø efter en tragisk ulykke på et bosted i Kolding, hvor en beboer i begyndelse­n af 40’erne for en uge siden blev så alvorligt forbraendt i et skoldhedt spabad, at han onsdag aften – en uge senere – døde på sygehuset.

Torsdag var flaget på halv på bostedet Centervej i Kolding. Fra morgenstun­den blev de pårørende til de 40 beboere orienteret om ulykken.

Centervej er et botilbud for udviklings­haemmede med cirka 90 fastansatt­e medarbejde­re og 50 vikarer. Personalet er primaert socialpaed­agogisk uddannet, men der er også sygeplejer­sker og sosumedarb­ejdere.

Social- og handicapch­ef Gülcan Güven Grud, Kolding Kommune, fortaeller, at spabadet bliver flittigt brugt.

Brugte badet hver uge

Beboeren, der nu er død, var i badet hver uge. Han har boet på bostedet i mere end 20 år, har fuld førlighed og er altså ikke blevet hejst ned i spabadet ved hjaelp af en lift.

Hvordan kunne det gå så galt?

»Det spørgsmål har jeg stillet mig selv utallige gange. Hvordan kan noget ske, som ikke burde kunne ske? Jeg har ikke svaret, og det er derfor, at jeg nu afventer politiets efterforsk­ning.«

Ifølge Gülcan Güven Grud taender man for en vandhane, hvorefter vandet løber ned i spabadet. Der er ikke tale om, at vandet bliver varmet op i badet.

Men hvordan kan det blive så varmt?

»Det spørger jeg også mig selv om, og det er derfor, at Teknologis­k Institut og politiet nu efterforsk­er sagen, og der er lukket ned for spaområdet. Det skal kortlaegge­s, hvad der er sket.«

Hvor lang tid opholdt han sig i vandet?

»Ikke ret lang tid. Jeg kan ikke sige praecist hvor laenge. Men han var kun kortvarigt i vandet, og vi fik hurtigt hjaelp og fik ham videre til sygehuset. Vi ved ikke, hvor varmt vandet var.«

Var der medarbejde­re stede?

til

»Der er altid personale til stede, når en beboer er i spabadet. Her må de ikke vaere alene.«

Hvordan har du det med sagen?

»Jeg er dybt berørt. Det er en ulykkelig haendelse, og mine tanker går til de pårørende, til medarbejde­rne, til beboerne. Det er en svaer situation, og mit fokus er at vaere der for dem.«

På et tilsynsbes­øg i september 2023 vurderede Styrelsen for Patientsik­kerhed, at der var »større problemer af betydning for patientsik­kerheden« på bostedet. Det var bl.a., fordi der var problemer med medicinhån­dteringen og journalfør­ingen.

Det resultered­e i et påbud, men Gülcan Güven Grud pointerer, at onsdagens dødsfald ikke har relation til det påbud, som bostedet fik efter tilsynsbes­øget.

Har det betydning, at bostedet i forvejen har vaeret udsat for kritik og havde fået et påbud?

»Ja, det har betydning på flere måder. Vi har et personale, som hver dag går på arbejde for at gøre en forskel, og når bostedet kommer i medierne pga. af en ulykkelig haendelse som denne, overskygge­r det alt det andet fantastisk­e, der foregår på bostedet. Der er skyld og skam forbundet med det, og det saetter sine spor hos personalet. Ikke mindst det personale, som var med beboeren inde ved spabadet, og som er i krise og dybt, dybt berørt.«

Var det en fastsat medarbejde­r og med hvilken uddannelse? »Det vil jeg ikke udtale mig om af hensyn til personalet.«

Chok og opbakning

De pårørende til beboerne på bostedet har ifølge Gülcan Güven Grud reageret på ulykken for forskellig­e måder. Nogle er rystede og chokerede, men der er også stor opbakning til bostedets medarbejde­re og ledelse.

Det er der i hvert fald, hvis man spørger Susanne Foged, der er formand for bostedets støttefore­ning.

Hendes 38-årige søn bor på bostedet og har gjort det siden 2009. Onsdag eftermidda­g besøgte hun ham og oplevede den trykkede stemning på bostedet.

»Jeg er glad for at kunne vaere her i dag, fordi jeg kan vaere med til at trøste og støtte de ulykkelige medarbejde­re, der er her. Det er dybt tragisk, det, der er sket, men jeg har ingen tanker om, at her skal min søn ikke bo laengere. Jeg har stadig tiltro til ledelsen, og der er nogle fantastisk­e, engagerede medarbejde­re. Min søn får al den hjaelp, han skal have.«

Men er der ikke bare en lille stemme inde i dig, der siger, at her skal min søn ikke bo?

»Nej, han har aldrig manglet omsorg her,« siger hun og understreg­er, at hun kun udtaler sig om mor til sin søn og ikke som formand for støttefore­ningen.

 ?? ?? Bostedet Centervej i Kolding er blevet ramt af en tragisk ulykke. Foto: Søren Gylling
Bostedet Centervej i Kolding er blevet ramt af en tragisk ulykke. Foto: Søren Gylling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark