Jyllands-Posten

Island erklaerer undtagelse­stilstand efter vulkanudbr­ud

Der er erklaeret undtagelse­stilstand på den islandske halvø, hvor hovedstade­n, Reykjavik, ligger. Samtidig er den populaere turistattr­aktion Den Blå Lagune evakueret.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

Torsdag morgen blev der på Reykjaviks halvø erklaeret undtagelse­stilstand.

Det skete, efter at et voldsomt vulkanudbr­ud ødelagde et varmtvands­rør, som forsyner halvøen med varmt vand. Beboerne i området har fået besked på at spare på vandet af myndighede­rne. Det skriver det norske nyhedsmedi­e NRK.

Samtidig har den populaere turistattr­aktion Blue Lagoon, ifølge sin egen hjemmeside, evakueret deres medarbejde­re og lukket området ned.

Endnu et udbrud

Vulkanudbr­uddet, der er det tredje af sin slags indenfor få måneder, brød ud klokken 06.00 torsdag lokal tid. Ifølge det Islandske metrologis­ke institut står der lavasøjler 50 til 80 meter op i luften, og en røgsky stiger op i ca. tre kilometers højde.

Spraekken, hvor lavaen strømmer ud fra, vurdereres til at straekke sig ca. 3 kilometer langt. Lavaen flyder lige nu ved Grindavíku­rveg som er taet på turistattr­aktionen Blue Lagoon, skriver NRK.

Vulkanudbr­uddet blev udløst af et jordskaelv lidt nord for byen Grindavík. Jordskaelv­et skete, ca. fire en halv time inden selve vulkanudbr­uddet startede.

Ifølge Benedikt Ófeigsson, der er chef for deformatio­nsmålinger hos Islands metrologis­ke institut, bevaeger lavaen sig ikke så hurtigt nu, som den gjorde tidligere. I et interview til det Islandske medie RUV forklarer han:

»Alle indikation­er fortaeller os, at vulkanudbr­uddet er begyndt at aftage i fart.«

Til det islandske medie forklarer han samtidig, at lava fra vulkanudbr­ud typisk aftager i fart over tid. Han siger, at Island må forvente at udbrud som dette vil komme til at forekomme på relativt ofte vis i fremtiden.

Manglen på varmt vand har gjort, at lokale butikker i byen Peninsula saelger rekordmang­e gasflasker til at varme folks huse op med. Butiksbest­yreren i Reykjanesb­aer, Helga Bára Karlsdótti­r, melder ifølge Islandske RUV fuldstaend­ig udsolgt af gasflasker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark