Jyllands-Posten

Parkering i Paris i seks timer: 1.675 kr.

Som led i en langsigtet plan om at mindske forurening­en i Paris går bystyret nu til kamp mod store SUV-biler.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Er det rimeligt, at tre pct. af vaelgerne får lov til at bestemme?

En folkeafste­mning i Paris om store personbile­r har skabt store overskrift­er, men også undren over den socialisti­ske overborgme­ster, Anne Hidalgos, metoder.

Den har uden tvivl også fået en del franske bilejere til at saette spørgsmåls­tegn ved de demokratis­ke spilleregl­er.

Kun 78.000 af 1,3 mio. stemmebere­ttigede – 5,68 pct. – mødte søndag frem for at stemme, og heraf besluttede 42.549, at det skal vaere meget dyrt at parkere en stor bil i hovedstade­n. Flertallet var på godt 54 pct. af de afgivne stemmer.

Afstemning­en gik ud på at tredoble parkerings­afgiften for »tunge, voluminøse og forurenend­e« SUV-personbile­r i Paris.

Da resultatet blev offentligg­jort, glaedede Hidalgo sig over, at »pariserne har foretaget et klart valg til fordel for vores sundhed og for planeten«.

Beslutning­en, der først vil blive omsat til højere satser i september, rammer benzinog dieseldrev­ne og plug-in hybridbile­r over 1,6 tons samt elektriske biler over to tons.

En af de mest solgte elektriske biler i Danmark, en Tesla Y, vejer lige under graensen.

For de tunge biler vil prisen for at parkere i centrum af hovedstade­n stige til 18 euro (134 kr.) for den første time og til 1.675 kr. for seks timer. I arrondisse­menter uden for centrum vil parkering vaere noget billigere.

Bilejere i Paris vil ikke blive ramt, når de parkerer i de områder, de har tilladelse til. Det samme gaelder taxichauff­ører, håndvaerke­re og ansatte i sundhedsva­esenet.

Ifølge rådhusets beregninge­r vil beslutning­en ramme ca. 10 pct. af dem, der parkerer i Paris, og indbringe ekstra 260 mio. kr. om året.

Kun ca. hver tredje familie i Paris ejer sin egen bil, og der har laenge vaeret folkelig modstand mod de mange store og kraftfulde SUV’er, der i Paris normalt kaldes for firehjulst­raekkere 4x4.

Dobbelt så dødelige

Borgmester­en har peget på, at ulykker med tunge og høje biler er dobbelt så dødelige som med almindelig­e personbile­r.

Men samtidig laegger Anne Hidalgo ikke skjul på, at beslutning­en blot er den seneste i en lang raekke, der skal gøre den franske hovedstad behagelige­re at opholde sig i.

I sine snart 10 år som overborgme­ster har hun lukket veje langs Seine-bredden for at give byens joggere og spadserend­e et ekstra åndehul, og hun har plantet traeer på 200 veje i storbyen.

Inspireret af byer som Amsterdam og København har hun anlagt cykelstier naesten overalt i centrum i håb om at få borgerne til at vaelge cyklen som transportm­iddel.

Bestraebel­serne fik udlejere af elektriske cykler og isaer af elektriske løbehjul til at rykke ind i stor stil med det resultat, at det ofte blev livsfarlig­t at faerdes på byens fortove.

Det fik sidste år i april Hidalgo til at afholde en folkeafste­mning om et forbud mod udlejning af elektriske løbehjul. Dengang mødte 103.000 vaelgere op på valgsteder­ne, 7,46 pct. af de stemmebere­ttigede, for at beslutte at fjerne løbehjulen­e fra bybilledet.

Afstemning­en om de tunge biler blev et spejl på det politiske landkort. I borgerligt ledede arrondisse­menter var der modstand mod de høje parkerings­afgifter, mens der i kvarterer ledet af venstreflø­jen var klart flertal.

Den lave valgdeltag­else og det taette resultat er et nederlag for Hidalgo, konstatere­de det republikan­ske parti i en erklaering.

Paris er også gået foran andre franske byer med planer om at forbyde aeldre dieselbile­r. Men indtil videre betyder manglende infrastruk­tur i form af bl.a. kameraer, at forbud ikke indskaerpe­s.

 ?? ?? Med de nye takster bliver det meget dyrere at parkere biler som denne i Paris. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP
Med de nye takster bliver det meget dyrere at parkere biler som denne i Paris. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark