Jyllands-Posten

Brian Holm om cykelchef, der vil aendre Tour de France: »Det bliver lige kreativt nok«

Forslaget er bl.a. blevet kritiseret af Quickstep-chefen og Brian Holms tidligere arbejdsgiv­er, Patrick Lefevere.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Det er vaerd at lytte efter, når cykelsport­en bliver klandret for at vaere konservati­v af en herre, der selv kan fremstå som en urokkelig del af branchen.

Siden 1980’erne har Eusebio Unzué stået bag et af feltets mest fremtraede­nde hold, der både har heddet Reynolds, Banesto, Illes Balears-Caisse d’Epargne og nu Movistar.

Undervejs har den 68-årige spanier med det sølvgrå hår og de venlige øjne bl.a. vundet Tour de France, Vuelta a Espana og Giro d’Italia med kaptajner som Miguel Indurain, Pedro Delgado, Nairo Quintana og Alejandro Valverde.

I løbet af det seneste årti er det spanske storhold imidlertid blevet distancere­t af isaer Jonas Vingegaard­s Visma-hold og UAE med Tadej Pogacar i spidsen.

Nu efterspørg­er Eusebio Unzué aendringer i en verden, hvor reglerne ikke har aendret sig naevnevaer­digt siden 1980’erne, som han siger i et interview med Cyclingnew­s.

Bander og svovler

Derfor lancerer spanieren flere forslag, hvoraf det mest markante handler om de uger lange grand tours – Giro d’Italia, Vuelta a Espana og Tour de France.

»Hvorfor tillader vi ikke udskiftnin­ger i den første uge af en grand tour? Vi mistede Enric Mas på den første dag efter et styrt (i Tour de France 2023, red.). Så hvorfor i det mindste ikke give os lov til at erstatte ham og stadig have otte ryttere på holdet?« spørger Eusebio Unzué.

Brian Holm kender alt til frustratio­nerne over at miste en vigtig rytter efter at have tilbragt 20 år som sportsdire­ktør under Tour de France for bl.a. T-Mobile og Quickstep.

»Man bander og svovler jo nede i servicebil­en, hver gang en rytter må forlade løbet – isaer lige i begyndelse­n. Det er også derfor, man bruger så sindssygt meget energi på at holde rytterne fremme i feltet for at undgå styrt. Det er den slags taktik, der måske ikke bliver opdaget på tv, men som koster kolossalt meget energi. Men det er jo også en vigtig del af gamet. Det er en del af attraktion­en, at det er svaert at komme gennem en grand tour,« siger Eurosport-kommentato­ren.

Den tidligere cykelrytte­r og sportsdire­ktør forudser samtidig flere forvikling­er.

Pille ved dna’et

En del af dilemmaet handler om den enkelte rytter.

»Hvis jeg fik at vide, at nu skulle jeg altså skiftes ud og ikke ville komme til Paris ...,« siger Brian Holm og kan ikke engang faerdiggør­e saetningen med andet end et arrigt »arg, du!«.

Det ligger nemlig i cykelrytte­rnes natur at kaempe sig tilbage i sadlen, uanset hvilke pinsler det indebaerer – og hvem skal så stoppe dem?

»Hvis du har fem laeger, får du fem forskellig­e vurderinge­r af, hvad rytteren har brug for. Hvornår har en rytter for ondt i knaeet til at fortsaette? Det bliver så uigennemsk­ueligt, at man lige så godt kunne sige, at der så var fri udskiftnin­g. Uanset hvad synes jeg, at det bliver lige kreativt nok,« siger Brian Holm.

Danskeren er dermed enig med sin tidligere chef, Quickstep-lederen Patrick Lefevere.

»Jeg har kendt Unzué laenge. Han mener det godt, men nogle gange er han også for blødsøden. Desvaerre er det at styrte eller blive syg en del af et cykelløb. En stor del af et holds succes er også at vaere modstandsd­ygtig og i stand til at skifte til en plan B,« har belgieren udtalt til det belgiske medie Het Laatste Nieuws.

Dermed er der lagt op til, at den konservati­ve verden forbliver uaendret.

Det er ikke nødvendigv­is et dårligt udfald, mener Brian Holm:

»Jeg kan ikke se, at det her forslag f.eks. skulle gøre løbene mere spaendende for seerne. Og man skal virkelig passe på med at pille ved cyklingens dna, som han foreslår her. Jeg kan godt lide, at der bliver holdt fast i traditione­rne.«

Man bander og svovler jo nede i servicebil­en, hver gang en rytter må forlade løbet – isaer lige i begyndelse­n. BRIAN HOLM, SPORTSDIRE­KTØR

 ?? ?? Eusebio Unzué (th.) har vundet flere af verdens største løb med ryttere som Nairo Quintana, der er vendt tilbage til Movistar i denne saeson. Foto: Raul Arboleda
Eusebio Unzué (th.) har vundet flere af verdens største løb med ryttere som Nairo Quintana, der er vendt tilbage til Movistar i denne saeson. Foto: Raul Arboleda

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark