Jyllands-Posten

Østerild er kun den naestbedst­e placering

-

Tidl. ansat, Vindmølleb­ranchen, tidl. bestyrelse­smedlem i Branchefor­eningen Vindmøllei­ndustrien i fem år (nu

Green Power Danmark), Gram

Kaere Morten Dahlin: Østerild er den naestbedst­e placerings­løsning til test af de to op til 450 meter høje vindmøller. Hvorfor vaelge placeringe­r, der giver stor lokal modstand, og som ødelaegger smuk natur? Den eneste logiske placering til de to store vindmøller er på to nyopførte fundamente­r vest for de tre vindmøllep­arker på Horns Rev minimum 30 km ude i Nordsøen ud for Blåvandshu­k.

Hvorfor er denne placering ikke undersøgt og til slut overvejet på lige fod med de andre placeringe­r?

Vindmøller af den naevnte størrelse og højde er decideret havvindmøl­ler og skal saelges som sådan world wide.

Havvindmøl­ler bør testes på havet, når de bliver så store – det er jo der, de skal stå. Hver dag sejler servicemon­tører til Horns Revvindmøl­leparkerne fra Esbjerg og kan inkludere servicefol­k også til disse to møller, dvs. driften reelt ikke fordyres vaesentlig­t.

af totaludgif­ten til opsaetning af møllerne er selve møllens pris, dvs. under 50 pct. af udgiften vil vaere højere på vand end på land – fundament, kabelførin­g og eventuel installati­on. Elprodukti­onen

Over 50 pct.

vil vaere højere hver dag i mange år ved havplaceri­ngen, måske 10 pct. (tidligere var fordelen minimum 30 pct., men højden gør forskellen mellem land og vand mindre).

vise, at havplaceri­ngen er svagt dyrere set over hele testperiod­en, vil den vaere så lille, at den ikke får indflydels­e på mølleprise­n på de mange hundreder af store havvindmøl­ler, der skal saelges med baggrund i bl.a. de ønskede test. Så, Morten Dahlin, vis mod og beslutsomh­ed, og bed dem opføre de to testmøller vest for de eksisteren­de havmøllepa­rker i Nordsøen.

Skulle beregninge­rne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark