Jyllands-Posten

Skolen skal vaere en skaermzomb­iefri zone

- KARAN KHOSLA Leder, unge- og uddannelse­sudvalget, Unge Moderater, Gentofte

Tid og opmaerksom­hed har man ikke meget af. Hvad skal danske skoleeleve­r bruge deres på? Skrue ned for skaermene og op for laeringen.

Forestil dig en klasse, hvor eleverne konstant distrahere­s af snapstreak­en, der skal vedligehol­des med alle vennerne og klassekamm­eraterne.

Hvor billedet fra weekenden lige skal laegges op på Instagram på det helt rigtige tidspunkt, så alle andre ser det. Hvor billedet først lige skal forbi filterfabr­ikken, så det fremstår perfekt. Hvor de sidste bets på hestevaedd­eløbet eller den japanske fodboldlig­a lige skal placeres. Når din flirt skriver, så hjertet banker.

for mange elever i danske folkeskole­r og gymnasier. Er det så maerkeligt, at de har svaert ved at koncentrer­e sig?

Det er en ulige kamp både for dig, mig og børnene, når man er oppe mod de magtfulde algoritmer. Teknologie­rne bruges til at kapre vores tid og opmaerksom­hed, og det, vi oplever, er en ulige

Det er hverdagen

kamp, hvor vi føler, at al ansvar ligger hos os. Overvej, hvordan sociale medier fungerer som en spillemask­ine, hvor vi hele tiden traekker ned for at se noget nyt; det har de samme slags afhaengigh­edsskabend­e kvaliteter, der holder folk i Las Vegas fastklistr­et til spillemask­inen.

Hvor mange gange har du ikke hørt nogen referere til, hvor mange likes et billede har givet?

Vores selvopfatt­else og vaerdi afhaenger af, hvor mange mennesker der følger med i vores hverdag, og hvor mange der synes godt om vores opstillede billeder, og vi bliver mere og mere afhaengige af dem.

Alle disse distraktio­ner koster. Det kan tage eleverne op til 20 minutter at fokusere igen. Man klarer sig dårligere til eksamener. Man sover mindre. Det har sundhedsma­essige konsekvens­er på helbred og vaegt og en stor negativ indflydels­e på trivslen, specielt hos unge piger.

Går det op for dig, hvor alvorligt problemet er? Forskninge­n kan hjaelpe os med at forstå det bedre.

Det viser sig faktisk, at algoritmer og sociale medier lokker os med mange forskellig­e belønninge­r.

Og de tegn, vi ser, når folk bruger meget tid på disse, ligner dem, man ser ved stofmisbru­g og andre afhaengigh­edsskabend­e vaner. Det gør det rigtig svaert for os at traeffe valg, der passer til vores egne vaerdier.

og laererne er dem, som kender eleverne bedst. Faerre mobiltelef­oner vil øge deres relation til deres elever, hvilket er alfa og omega, når vi taler indlaering og aktiv deltagelse i undervisni­ngen. Det er derfor vigtigt, at et forbud ikke bare bliver påduttet skolerne og laererne. Nogle vil givetvis have positive erfaringer ved at lade deres elever bruge deres mobil i forbindels­e

Skoleleder­ne

med undervisni­ngen, mens andre har dårlige erfaringer.

At regulere mobiltelef­oner er hverken et nybrud eller revolution­erende. Franske skoler har forbudt mobilen for at ”afgifte” sig fra deres mobilafhae­ngighed, og eleverne er mere sociale, mere empatiske, mere fysiske og mere koncentrer­ede i undervisni­ngen. Og kigger man blot over Øresundsbr­oen, så har man her besluttet, at den svenske folkeskole skal vaere helt mobilfri.

Heldigvis har nogle gymnasier set alvoren i øjnene og gået forrest; endda til begejstrin­g for eleverne.

er ofte til for at blive brudt, så vejen til faerre mobiltelef­oner på alle folkeskole­r og ungdomsudd­annelser er nationale retningsli­njer, hvor hverdagens eksperter står for implemente­ringen rundtomkri­ng på samtlige uddannelse­sinstituti­oner. Det er en dialogsøge­nde proces, hvor intet bare bliver hevet hen over hovedet på den enkelte skole, men hvor skolebesty­relser, laererne, foraeldreb­estyrelser og elevråd på skolerne samarbejde­r om, hvad deres skoles retningsli­njer skal vaere, og hvordan de skal implemente­res.

Forbud og regler

 ?? ?? Der er ingen vej uden om at begraense brugen af mobiler på skolerne. De stjaeler al for megen opmaerksom­hed, mener Karan Khosla. Privatfoto
Der er ingen vej uden om at begraense brugen af mobiler på skolerne. De stjaeler al for megen opmaerksom­hed, mener Karan Khosla. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark