Jyllands-Posten

Vesten er selv skyld i, at Rusland føler sig truet

- SØREN THEILL JENSEN Cand.scient.pol., HD, Hvalsø

Der tegner sig et ret farligt billede af Vestens ageren over for Rusland: Vi skal nu – med stor patos – forberede os på krig med det.

Hvis man går tilbage til Anden Verdenskri­g, er der ingen tvivl om, at Rusland, Ukraine og det øvrige Østeuropa – med deres indsats og navnlig ofre i menneskeli­v og øvrig elendighed – var årsag til, at krigen blev afsluttet langt tidligere end ellers, og at den af den grund kom til at koste Vesten vaesentlig faerre liv. Man skulle forvente, at samme landes sameksiste­ns derfor ville få en del goodwill og forståelse.

Hvad vi fik, var Den Kolde Krig, der fra Vestens side – i kommunistf­orskraekke­lsens navn – meget handlede om at hindre samme i at brede sig. Derfor blev Nato oprettet i 1949. En forsvarsal­liance rettet mod davaerende Sovjetunio­nen.

efter Sovjetunio­nens kollaps og Murens fald i årene 1989-91 er vaerd at bide godt maerke i. Allerede i efteråret 1991 begyndte korstoget mod de russiske graenser i form af en sand strøm af vestlige politikere, der omfavnede navnlig Baltikum og Ukraine. Man ville fejre deres frihed – oven på USSR’s sammenbrud. Og man bød dem velkommen i den vestlige lejr. En politik, der er eskaleret lige siden. Rusland kunne og kan derimod ikke se det som andet, end at Vesten i den grad dansede på Sovjetunio­nens grav. Vesten vil nu have, at Rusland stiltiende skal acceptere at få sin vestgraens­e plastret til med

Vestens reaktioner

fjendtlige missiler, og nu taler man så åbent om en direkte militaer konfrontat­ion med Rusland. Man kan ikke få andet indtryk, end at Vesten – over ganske lang tid – har haft brug for at fremmane et uforsonlig­t fjendebill­ede omkring Putins Rusland – tilsynelad­ende primaert for at sikre fortsat sammenhold i Nato, i EU – og i Vesten i det hele taget.

om den vestlige civilisati­ons forarmelse, når vores ledere har brug for fjendebill­eder for at holde på deres egen magt. Det er noget usmageligt at se Mette Frederikse­n, Ursula von der Leyen, Biden mv. i den grad – med våbenhjael­p!! – sidde lårene af Zelenskyj, samtidig med at der stort set intet er ofret på fredens vej.

Det vidner imidlertid

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark