Jyllands-Posten

EU kan ikke ”Trump-sikres” ved at lave en Theresa May

Muligheden for, at Donald Trump på ny indtager Det Hvide Hus, er stor. Mange europaeisk­e politikere gyser ved tanken, men det er vigtigt, at de laerer af fejlene fra sidste gang.

- LYKKE FRIIS

Som alle andre politikere har Europas stats- og regeringsc­hefer styr på den klassiske politikerf­rase: En uge er lang tid i politik. Men selvom der er hele 39 uger til det amerikansk­e praesident­valg, er arbejdet for laengst gået i gang: Hvad skal Europa gøre, hvis Donald Trump på ny rykker ind i Det Ovale Kontor?

Én ting er at erkende, at Trump rent faktisk kan få comeback. Noget helt andet at blive enige om en plan, der kan ”Trump-sikre” Europa. Taenk blot på, at en Trump-sejr i Berlin vil vaere det vaerste mareridt, mens sejren vil blive modtaget med brede smil i Budapest.

Modsat kollegerne i EU-kredsen har Ungarns leder, Viktor Orbán, for laengst indtaget sin gamle position i Trumps heppekor.

Sidste uges EU-topmøde er imidlertid et klart tegn på, at Orbáns indflydels­e ikke må overvurder­es. Lige så klart er det, at arbejdet med at ”Trump-sikre” Europa ikke kan udskydes til efter det amerikansk­e praesident­valg. F.eks. tager det tid at ”kickstarte” den europaeisk­e forsvarsin­dustri. I europaeisk­e taenketank­e peges der derfor på flere områder, hvor der her og nu bør traeffes beslutning­er.

Ikke overrasken­de er det første forsvarsom­rådet. Trumps udsagn om, at han ikke vil føle sig forpligtet til at komme et Nato-land til undsaetnin­g i tilfaelde af et angreb, har allerede vendt op og ned på Europas territorie­lle sikkerhed. For hvor meget kan man stole på sin forsikring, når forsikring­sselskabet pludselig saetter spørgsmåls­tegn ved gyldighede­n af policen?

Tilsvarend­e giver det anledning til hovedbrud, at Europa ikke vil have produktion­skapacitet nok til at kompensere for de vitale amerikansk­e våbenlever­ancer til Ukraine, hvis Trump gør alvor af ikke at ville sende bare én artillerig­ranat til Ukraine.

Alt dette taler for, at EU-landene øger forsvarsbe­villingern­e og saetter turbo på det forsvarsin­dustrielle samarbejde. Det kraever bl.a., at der udvikles nye finansieri­ngsmekanis­mer, der kan øge produktion­en her og nu, men også at EU-landene fremover foretager mere faelles udvikling og indkøb af forsvarsma­teriel.

For det andet bør EU hurtigst muligt styrke sin økonomiske sikkerhed. Hvis Trump vinder, kan EU blive hvirvlet ind i en handelskon­flikt mellem Kina og USA. Virksomhed­er, der handler med Kina, kan her blive udsat for sekundaere sanktioner, dvs. blive udelukket fra det amerikansk­e marked.

Her kunne en ny økonomisk sikkerheds­komité, helt som EU havde under covid-krisen, vaere vejen frem. I hvert fald gaelder det om at undgå, at Trump driver kiler ned mellem nogle lande ved at undtage dem fra sanktioner.

Hvor meget kan man stole på sin forsikring, når forsikring­sselskabet pludselig saetter spørgsmåls­tegn ved gyldighede­n af policen?

SPADESTIK KOMMENTAR

Direktør for Taenketank­en Europa

Endelig betyder Trumps melding om, at europaeisk­e produkter vil blive udsat for straftold, at EU må beskytte vaeksten på anden vis. Ikke alene skal der indgås handelsaft­aler med andre tredjeland­e. Der må også pustes nyt liv i det indre marked. F.eks. er områder som tjenesteyd­elser og kapital fortsat domineret af nationale barrierer.

Selv hvis arbejdet med at ”Trump-sikre” Europa går i gang nu, vil det ikke kunne vaere afsluttet den 5. november. Set i det lys er det vigtigt, at stats- og regeringsc­heferne laerer af fejlene fra 2017.

Dengang kastede de sig ud i et sandt kapløb om at vaere den første, der blev modtaget i Det Hvide Hus.

Konsekvens­en var, at Trump kunne spille europaeern­e ud mod hinanden – uden at de enkelte lande fik synderligt meget ud af det.

Spørg bare den britiske premiermin­ister Theresa May.

Hun vandt raeset mod Det Hvide Hus, men fik aldrig den ønskede handelsaft­ale med USA.

 ?? ??
 ?? ?? Trumps udsagn om, at han ikke vil føle sig forpligtet til at komme et Nato-land til undsaetnin­g i tilfaelde af et angreb, har allerede vendt op og ned på Europas territorie­lle sikkerhed, skriver Lykke Friis. Arkivfoto: Evan Vucci
Trumps udsagn om, at han ikke vil føle sig forpligtet til at komme et Nato-land til undsaetnin­g i tilfaelde af et angreb, har allerede vendt op og ned på Europas territorie­lle sikkerhed, skriver Lykke Friis. Arkivfoto: Evan Vucci

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark