Jyllands-Posten

Reform giver faktisk mere plads til de svageste aeldre

- FIE HAEKKERUP MF, aeldreordf­ører, (S)

Vi har netop fremlagt et forslag til en ny aeldrerefo­rm, som skal give de aeldre mere selvbestem­melse i hverdagen og mere tid sammen med medarbejde­rne.

Derfor blev jeg også noget forundret, da professor Niels Åkerstrøm Andersen her i avisen udtalte, at han er glad for, at hans mor ikke fik sin aeldreplej­e i det system. Han siger, at hans mor ville vaere blevet »en af taberne« i fremtidens aeldreplej­e, fordi hun ikke ville vaere til besvaer. Man må forstå, at man fremover kun vil kunne få ordentlig aeldreplej­e, hvis man kan kraeve. En rolle, som i det nuvaerende system bl.a. påhviler ressources­taerke pårørende som Åkerstrøm selv. Men han har grundlaegg­ende misforståe­t pointen.

Tanken er, at man fremover bliver visiteret til en ”pakke” af hjemmehjae­lp. Pakkerne vil vaere inddelt efter, hvor stort behov man har for hjaelp, og man vil derfor også blive visiteret efter, hvad man har behov for af hjaelp, men det vil ikke blive gjort ned på minutydels­er.

Inden for de pakker er hensigten, at det skal vaere et fast team af medarbejde­re, der i hverdagen vurderer, hvad man har brug for – i dialog med den aeldre. Men det vil vaere funderet i de faglige medarbejde­res dømmekraft og sparring med hinanden. Fra medarbejde­re, der er vant til at komme hos den aeldre.

Niels Åkerstrøm Andersen vil imidlertid have retssikker­hed og retskrav. Men er det ikke reelt øget sikkerhed, at medarbejde­rne faktisk kender den aeldre og derfor også kender den aeldres behov? At medarbejde­rne på den måde hurtigere opdager, hvis den aeldre begynder at skrante? Det vil jeg mene, og det er praecis nogle af de positive effekter, der er ved den her øvelse.

Men han har ikke tillid til medarbejde­rne i aeldreplej­ens faglighed.

Han mener, at man skal »vaere heldig at få sådan et menneske«, hvis man oplever, at en medarbejde­r er fagligt dygtig nok til at kunne vurdere den aeldres behov. Det er en vild påstand. Han trumfer den så med, at det vil blive et problem, at plejeren vil udnytte situatione­n til at tale de aeldre fra de mere plejekraev­ende opgaver.

tydeligvis det vaerste om vores social- og sundhedsme­darbejdere, der tilsynelad­ende både er fagligt inkompeten­te og dårlige mennesker, som bare gerne vil slippe for at lave deres arbejde. Det står i skaerende kontrast til, hvad jeg generelt oplever. Jeg oplever dedikerede ansatte, som gerne vil hjaelpe andre mennesker.

Niels Åkerstrøm Andersen mener, at reformen vil øge uligheden, men det, han ikke ser, er, at det nuvaerende system i højere grad danner grobund for ulighed. Det nuvaerende system er teksttungt, hvor der traeffes afgørelser, som

Han tror

der så kan klages over. Det forudsaett­er, at man som aeldre både kan laese og forstå den afgørelse, man får, og kan formulere en klage. Og der er der selvfølgel­ig en skaevhed i, hvem der kan det.

system er reelt med til at favorisere de ressources­taerke. Vi vil en aeldreplej­e, hvor medarbejde­rne kan få den aeldres og de pårørendes perspektiv på den aeldres behov.

Og det vil inkludere det – for typer som Niels Åkerstrøm Andersen – måske vilde scenarie, at pårørende faktisk mødte de faglige medarbejde­re, der kommer i deres foraeldres hjem, og snakkede med dem om, hvad deres foraeldre har brug for.

Det nuvaerende

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark