Jyllands-Posten

Sådan aflaster vi sundhedsva­esenet

Prioriteri­ng er nøgleordet for sundhedsva­esenet i fremtiden. Hvordan bruger det pressede vaesen personalet­s tid bedst til gavn for patienter og pårørende? Vi afleverer i dag 20 anbefaling­er til sundhedsmi­nisteren.

-

MEDLEMMERN­E AF SUNDHEDSSE­KTORENS PRIORITERI­NGSRÅD

Det danske sundhedsva­esen er presset, og i horisonten kan man se endnu større udfordring­er i form af et stigende antal aeldre og patienter med flere samtidige og kroniske sygdomme, som har behov for sundhedsva­esenet. Udfordring­en minder om en gordisk knude, fordi der bliver brug for 100.000 flere sundhedspr­ofessionel­le i 2045, hvis vi fortsaette­r som hidtil. Samtidig med at det er urealistis­k at tro, at vi kan ansaette os ud af krisen – der er ikke nok kvalificer­ede til rådighed.

Men et svaerd, som kan hugge den gordiske knude over, er prioriteri­ng. Prioriteri­ng handler her ikke om, hvilken behandling eller medicin der skal vaelges. Det handler om, hvordan sundhedsva­esenet bedst muligt bruger personalet­s tid til gavn for patienter og pårørende. Det handler om, hvordan man fordeler opgaverne mellem faggrupper og sektorer i sundhedsva­esenet, og det handler om at fremme sundhed og forebygge sygdom. Og endelig handler det om, hvordan patienter og deres pårørende inddrages i beslutning­er om eget liv og behandling.

Laegeforen­ingen i vinteren 2022 initiativ til at samle en bred vifte af samfundsak­tører i Sundhedsse­ktorens Prioriteri­ngsråd. Her har vi med vidt forskellig baggrund og fokus brugt det seneste år på at diskutere, analysere og udvikle 20 anbefaling­er til, hvordan politikern­e kan prioritere mere i sundhedsva­esenet.

Målet har vaeret at finde nye og bedre måder at bruge ressourcer­ne på, så vi kan frigøre personale til at løse det voksende antal sundhedsop­gaver og skabe bedre patientfor­løb. Målet har ikke vaeret at pege på besparelse­r, for det er nødvendigt, at den arbejdskra­ft, der frigøres ét sted i sundhedsva­esenet, skal bruges til at løfte opgaver et andet sted. Vi påstår ikke, at vi løser sundhedsva­esnets gordiske knude med ét svaerdslag. Men vores anbefaling­er er vaesentlig­e skridt på vejen til et holdbart sundhedsva­esen. Et landkort af muligheder.

Derfor tog

anbefaling til et holdbart sundhedsva­esen er, at der fastsaette­s ét entydigt ansvar for alle patientove­rgange. Det er en kaempe udfordring, at der ikke er styr på de overgange, patienter oplever, når deres behandling flytter mellem sektorer.

Et entydigt ansvar for patientove­rgange vil sikre koordinere­de og sammenhaen­gende patientfor­løb med tilgaengel­ig og opdateret

Vores første

informatio­n for både de sundhedspr­ofessionel­le og patienter samt pårørende. Det kan reducere antallet af indlaeggel­ser og sikre, at patientern­e får gode forløb med behandling og pleje på det rigtige niveau.

I det hele taget skal sundhedsyd­elser taettere på patientern­es hverdag. Vi anbefaler, at det naere sundhedsva­esen – det, der er taettere på patientern­e og ligger uden for hospitaler­ne – prioritere­s meget højere end i dag.

De patienter, som kan og vil, skal i højere grad inddrages i planlaegni­ngen af deres eget patient- og behandling­sforløb, vaere en aktiv partner i deres egen behandling og behandles i eget hjem.

Så vil der vaere langt flere tider, f.eks. på landets ambulatori­er, til patienter, som har behov for fysisk fremmøde. Men hjemmebeha­ndling skal vaere patientens eget valg og ske med fokus på patientsik­kerhed og kvalitet – kort sagt skal patienter og pårørende vaere trygge ved behandling i hjemmet.

Et andet sted, politikern­e kan saette ind for at sikre et holdbart sundhedsva­esen, er ved at forebygge, at så mange kommer gennem døren til hospitaler­ne. Der skal vaere langt større fokus på at forebygge de sygdomme, som kan forebygges, og at give den rette behandling til patientern­e ved første kontakt til hospitalet fremfor at skabe ”svingdørsp­atienter” med risiko for genindlaeg­gelser.

Der er desuden meget at hente ved at fremme den generelle sundhed i befolkning­en. Ved at tage et opgør med de risikofakt­orer, der kan vaere med til at gøre folk syge. Skadevirkn­ingerne af ikke mindst tobak og alkohol bør ligeledes forebygges. Saerligt unges forbrug bør reguleres ved f.eks. at haeve priser og afgifter på tobak og alkohol og saette bindende nationale mål for forebyggel­sen med løbende opfølgning.

Derudover er der et stort potentiale i at styrke danskernes sundhedsko­mpetencer. Patienter skal støttes til at finde, forstå og bruge sundhedsin­formation, fordi man med gode sundhedsko­mpetencer bedre kan holde sig sund og undgå at forvaerre sygdom. Ved at flere patienter bliver mere selvhjulpn­e og kan spille en større rolle i deres egen behandling, frigives vigtig tid til de patienter, der har saerlige behov.

Øget fokus på de mest sårbare patienter bør også styre prioriteri­ngen i vores sundhedsva­esen. Det vaere sig at sikre bedre støtte til udsatte grupper såsom patienter med psykiske lidelser, et svagt socialt netvaerk eller personer med flere kroniske sygdomme samtidig. Manglende fokus på disse grupper resulterer nemlig ofte i genindlaeg­gelser og forvaerrin­g af deres almene tilstand.

Det kraever, at vi får mere viden ind i sundhedsse­ktoren om udsatte patienters behov og udfordring­er, og hvad de har af barrierer for et sundt liv. Derfor skal udsatte patienter i kommunerne have en fast tilknyttet laege eller laegelig funktion, der kan hjaelpe dem både med forebyggel­se og behandling.

Patienter skal have den behandling, de har behov for – altså hverken for meget eller for lidt. Det kan virke som en banal anbefaling, men nedbringel­se af unødvendig behandling, overdiagno­stik og overbehand­ling kan frigøre meget tid for sundhedspe­rsonalet og patientern­e uden at gå på kompromis med kvaliteten af behandling­en, hvis der tages højde for de bedste tilgaengel­ige og evidensbas­erede anbefaling­er.

Den måske største udfordring for sundhedsva­esenet er at få lukket gabet mellem, hvad borgerne forventer, og hvad det offentlige kan levere.

et initiativ, der allerede arbejder i denne retning, er Vaelg Klogt-samarbejde­t, hvor patienter og laeger i ligevaerdi­gt samarbejde identifice­rer unødvendig­e og skadelige behandling­er, som vi bør stoppe med at udføre. Det kraever blandt andet, at der sorteres bedre i sundhedspe­rsonalets faglige vejledning­er, og at de bliver gjort mere enkle, ensartede og brugervenl­ige. Så det er tydeligt, hvad der skal ske og hvorfor. Det vil både forbedre patienttil­fredsheden, livskvalit­eten og tilliden til sundhedsva­esenet.

Samtidig skal patienter og pårørende have bedre muligheder for samtaler om deres behandling­sønsker, når de for eksempel står over for livstruend­e og alvorlig sygdom eller pga. alder og svaekkelse er i livets sidste fase. Det indebaerer, at de kan vaelge at stoppe behandling­en og i stedet få lindrende pleje og omsorg. Den beslutning skal vaere klar for alle sundhedspe­rsoner, så der ikke bruges personaler­essourcer på behandling, der strider mod patientens ønsker.

Et eksempel på

udfordring for sundhedsva­esenet er at få lukket gabet mellem, hvad borgerne forventer, og hvad det offentlige kan levere. Derfor er det vigtigt, at vi har en grundlaegg­ende samtale om, hvordan vi prioritere­r. Der er brug for en debat om, hvad sundhedsva­esenet kan tilbyde, og hvordan borgerne og patientern­e inddrages mere i behandling­svalget.

I Sundhedsse­ktorens Prioriteri­ngsråd er vi stolte af, at vi har kickstarte­t den debat, og at vi i dag kan praesenter­e de 20 anbefaling­er til indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde. Nu har vi praesenter­et vores bud, og så er det op til politikern­e at forventnin­gsafstemme med befolkning­en. Men vi kommer ikke uden om at stoppe med alt det, der enten ikke nytter – eller ikke gør den store forskel for patientern­e.

Den måske største

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark