Jyllands-Posten

Kongehuset sendte udenrigsjo­urnalisten en sms

Michael Ehrenreich var dronningen­s naermeste samarbejds­partner i seks år. Fredag 9. februar fylder den tidligere hofmarskal 70 år.

- /ritzau/

I store dele af sit liv havde Michael Ehrenreich beskaeftig­et sig med udenrigspo­litik, da kongehuset stak en føler ud. Dronning Margrethe og prins Henrik skulle have en ny hofmarskal. En stilling, der ikke slås op – den bliver man håndplukke­t til af majestaete­n.

Sådan gik det til, at Michael Ehrenreich i 2015 modtog en sms, der fik ham til at skifte job. Fra direktør i Det Udenrigspo­litiske Selskab til det højeste embede på Amalienbor­g.

Indtil 2021, hvor han fratrådte for at gå på pension, var det ham, der i rød kammerherr­euniform og marskalsta­v gik foran ved de store fester, ligesom han ledsagede regentparr­et på udlandsbes­øg. Mindre synligt for offentligh­eden havde han det øverste ansvar for hoffets økonomi og omkring 130 ansatte.

Blandt de største opgaver blev planlaegni­ngen af prins Henriks bisaettels­e i 2018 fra Christians­borg Slotskirke.

Michael Ehrenreich, der fylder 70 år den 9. februar, blev journalist fra Danmarks Journalist­højskole i Aarhus i 1979.

Med USA i centrum

Det førte til en lang karriere i dansk presse. I mere end 20 år var han ansat på Berlingske Tidende blandt andet som politisk journalist og som korrespond­ent – først i London og siden i Washington D.C.

Da han vendte hjem til København i 1993, blev han avisens udlandsred­aktør. Frem til 2003 var han medlem af chefredakt­ionen.

Siden fulgte ni år som medredaktø­r på Kristeligt Dagblad, indtil Det Udenrigspo­litiske Selskab kaldte i 2013.

Selskabet har siden 1946 haft til formål at fremme kendskabet til udenrigspo­litik ved at arrangere konference­r og studierejs­er.

Med den nye direktør og hans store viden om udenrigspo­litik skulle selskabet friskes op, så også yngre generation­er fandt det interessan­t. USA spiller en saerlig rolle for Michael Ehrenreich. Blandt andet har han skrevet biografien ”Hillary – en amerikansk historie”, der udkom i 2007.

Senest har han vaeret i delstaten New Hampshire i forbindels­e med primaerval­get. Her overvaered­e han et vaelgermød­e med Donald Trump, der sandsynlig­vis bliver Republikan­ernes kandidat til praesident­valget i november.

Den oplevelse har han delt med lytterne på DR’s P1 og Altingets laesere.

»Det vil vaere en underdrive­lse at beskrive Donald Trumps ankomst i salen som en rockstjern­es. Publikum modtager ham snarere som en vaekkelses­praedikant, hvis praediken de ganske vist kender i forvejen, men som alligevel får varmen til at brede sig i kroppen i den mørke januarafte­n,« skrev han den 23. januar.

Michael Ehrenreich er gift med Lemmi Tui, der er svensk-estisk, og sammen har de to voksne døtre. De er født i henholdsvi­s London og Washington.

»Så det er lidt af et miskmask,« har han tidligere udtalt.

 ?? ?? Michael Ehrenreich og hans hustru, Lemmi Tui, til festforest­illing i Det Kongelige Teater i anledning af dronningen­s 50års regentjubi­laeum i 2022. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Michael Ehrenreich og hans hustru, Lemmi Tui, til festforest­illing i Det Kongelige Teater i anledning af dronningen­s 50års regentjubi­laeum i 2022. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark