Jyllands-Posten

Isaer energisels­kaber øger betalingen af selskabssk­at

En nordjyde spraenger listen, og en saerlig type selskab har haft større overskud at betale skat af i 2022. Få overblikke­t med ny liste over de største selskabssk­atteydere.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

2022 var saerdeles indbringen­de for en ganske saerlig type selskab. Virksomhed­er, som handler med energi, stryger opad på listen over de største betalere af selskabssk­at.

Det viser en ny opgørelse af virksomhed­ernes selskabssk­at i 2022, som er udarbejdet af Skattestyr­elsen.

Stigningen i skattebeta­lingerne sker efter, at flere energihand­lere har tjent store summer under energikris­en i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine. Højdesprin­geren blandt energihand­lerne er Danske Commoditie­s, der har betalt naesten 3,3 mia. kr. i selskabssk­at.

Det er dog ikke blot energihand­lerne, som har haft store skatteplig­tige overskud.

En enkelt nordjysk mand er gået fra at vaere helt udenfor top 100 i 2021 til nu at vaere nr. 26 på listen.

Fiskeren Henning Kjeldsen fra Skagen har 20-doblet det beløb, han har betalt i selskabssk­at. I 2022 lød beløbet på mere end halv mia. kr., mens han i 2021 afleverede lidt over 25 mio. kr.

Stigningen i Henning Kjeldsens selskabssk­at skyldes, at han efter frasalg af fiskekvote­r og fartøjer har øget overskudde­t i sit selskab markant.

Bidrager mest til staten

En ting forbliver dog uaendret. Novo Nordisk er fortsat det selskab, som bidrager mest til statskasse­n gennem sin selskabssk­at. Ud af en skatteplig­tlig indkomst på mere end 40 mia. kr., er der gået 8,7 mia. kr. til skatten.

Samlet set har Danmark opkraevet 94 mia. kr. i selskabssk­at i 2022 fra 87.000 virksomhed­er. Det får skattemini­ster Jeppe Bruus til at kippe med flaget:

»Jeg vil gerne sige tak til alle de mange selskaber, deres ejere og medarbejde­re, som bidrager til finansieri­ngen af det danske velfaerdss­amfund. 2022 var på mange måder et vanskeligt år, og på trods af dette formår virksomhed­erne at levere flotte resultater,« udtaler ministeren i en pressemedd­elelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark