Jyllands-Posten

Maersk skuffer markedet og venter hårdere modvind

Der er mørke skyer forude ikke bare i 2024, men også i 2025, varslede A.P. MøllerMaer­sk torsdag. Overkapaci­tet og usikkerhed praeger Maersks syn på verden, der er mere negativt, end markedet forventede.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Den nedtur, som A.P. MøllerMaer­sk har vaeret igennem i 2023, er kun begyndelse­n.

Sådan lød de dystre toner fra den adm. direktør Vincent Clerc i forbindels­e med virksomhed­ens årsregnska­b, der blev praesenter­et torsdag.

»Den nedtur i cyklus, som følger den store optur under corona, er stadigvaek det, vi ser. Det kraever, at vi opfører os forsigtigt,« sagde Vincent Clerc.

Forsigtigh­eden har bl.a. vist sig ved, at Maersk stopper sit aktietilba­gekøbsprog­ram. Og så afspejlede forsigtigh­eden sig også tydeligt i A.P. Møller-Maersks forventnin­ger til året. I 2024 forventer Maersk et driftsresu­ltat (ebit), der i det bedste scenarie ender på 0 – i det vaerste et tab på 5 mia. dollars.

Det er et bredt spaend, indrømmede topchefen. De negative forventnin­ger kommer endda på trods af, at A.P. Møller-Maersk forventer, at containerm­arkedet vil vokse med op mod 4,5 pct. i 2024.

Forventer vaekst i 2024

Usikkerhed­en i spaendet er forbundet med, hvor laenge situatione­n i Det Røde Hav vedbliver, mens pessimisme­n er forbundet med den store overkapaci­tet af skibe på verdenshav­ene, fortaeller Vincent Clerc.

Skulle konflikten i Det Røde

Hav og en udfordret trafik gennem Panamakana­len løse sig hurtigere end ventet, vil det endda blot betyde flere frigivne handelsski­be og en større overkapaci­tet, fortalte topchefen.

I 2024 forventer Maersk en vaekst på omtrent 12 pct. i handelsflå­den, samtidig med at efterspørg­slen er afdaempet. Og den situation forventer Vincent Clerc vil gentage sig naeste år.

»Det (overkapaci­teten, red.) kommer til at vaere med os i mere end et år,« siger han.

»Det er et dystert og meget svaert år, Maersk ser forude. Desvaerre er der intet, der indikerer, at det bliver bedre i den naermeste fremtid,« siger Mikkel Emil Jensen, der er aktieanaly­tiker i Sydbank.

Også hos Saxo Bank har investerin­gsstrateg Oskar Barner Bernhardts­en svaert ved at finde de positive udsigter i årsregnska­bet, der viste et negativt nettoresul­tat i de sidste tre måneder af 2023.

»Vi er tilbage til den gamle, dårlige normal. Jeg har svaert ved at se, hvor de positive ting er i udviklinge­n, siden man sidst var underskuds­givende,« siger han.

Både hos Saxo Bank og hos Sydbank var forventnin­gen, at højere fragtrater fra konflikten i Det Røde Hav kunne vaere en redningskr­ans til en synkende indtjening, men den forventede medvind har også skuffet, fortaeller Mikkel Emil Jensen.

»Presset fra overkapaci­tet og høje omkostning­er er simpelthen så høj, at det aeder de medvinde, der er fra Det Røde Hav, så effekten er mindre, end vi regnede med,« siger han.

Overrasked­e negativt

Ifølge aktieanaly­tiker i Carnegie Dan Togo Jensen overrasked­e forventnin­gerne fra Maersk negativt.

»Maersks forventnin­ger til 2024 ligger under, hvad markedet havde forventet,« siger han.

At markedet har større forventnin­ger til 2024, virkede til at overraske Vincent Clerc.

»Vi ser det faktisk som et ret nemt regnestykk­e. Men det er åbenbart ikke alle, der lander på det samme resultat,« siger han.

Han bakkes op af Peter

Sand, der er analytiker hos analysehus­et Xeneta. Han understreg­er, at kapacitets­udfordring­erne er reelle og vedholdend­e, og at pessimisme­n er begrundet.

»Jeg tror, at dem, der forventer noget andet end Maersk, er overoptimi­stiske,« siger han og fortaeller, at det er en »no-brainer«, at vedvarende kapacitets­udfordring­er igen vil tvinge fragtrater­ne nedad.

I løbet af torsdagen kvitterede markedet for pessimisme­n på Esplanaden med et fald i Maersks aktiekurs på omtrent 17 pct.

»Vi har selvfølgel­ig en forpligtel­se, på trods af at vi ser lidt anderledes på det end andre, til at kommuniker­e det, vi ser og tror på. Det er derfor, vi gør det, selvom det giver lidt bagslag på aktiekurse­n i dag,« lyder det fra Vincent Clerc på pressemøde­t til spørgsmåle­t om, hvorvidt Maersk så nogle udviklinge­r, som markedet ikke havde indset endnu.

I løbet af 2023 har A.P. Møller-Maersk haft et driftsresu­ltat (ebit) på 27 mia. kr., et fald fra 212 mia. kr. i 2022. Faldet er saerligt hårdt i Maersks fortsat toneangive­nde søfragtsdi­vision praeget af de faldende fragtrater, mens også logistikfo­rretningen har vaeret ramt.

I tredje kvartal af 2023 meddelte A.P. Møller-Maersk, at nedturen betød, at mindst 10.000 stillinger skulle vaek, så arbejdssty­rken ville komme under 100.000.

De justeringe­r er man naesten i mål med, sagde Vincent Clerc torsdag om spareplane­n.

»Vi kommer til at se indvirknin­gen af de tiltag, vi har taget på vores marginer. De skal vise sig i løbet af 2024, men vi regner ikke med yderligere nedjusteri­nger,« mener han.

 ?? ?? Vincent Clerc, adm. direktør i A.P. Møller-Maersk, havde lagt ansigtet i de nødvendige folder til de dystre udsigter, Maersk ser for 2023. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Vincent Clerc, adm. direktør i A.P. Møller-Maersk, havde lagt ansigtet i de nødvendige folder til de dystre udsigter, Maersk ser for 2023. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark